• Οικονομία

    Απογοητευτικά στοιχεία: Στην 26η θέση η Ελλάδα στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της ΕΕ

    • Τέτη Ηγουμενίδη


    Απογοητευτική για άλλη μια χρονιά είναι κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2019 (DESI) που εξετάζει τις επιδόσεις των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον σημαντικό αυτό τομέα και ανακοινώθηκε χθες.

    Η χώρα μας κατατάσσεται στην 26η θέση (πέρσι ήταν 27η) για το 2019 με τα στοιχεία να αφορούν το 2018. Παρά τη βελτίωση κατά μια θέση η χώρα μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή η Φινλανδία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία, έχουν τις πλέον προηγμένες ψηφιακές οικονομίες στην ΕΕ, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Πολωνία έχουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στο δείκτη.

    Ειδικότερα στην υιοθέτηση ευρυζωνικών συνδέσεων κινητών και σταθερών η χώρα καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

    Στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα NGA (νέας γενιάς) η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση. Η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο έχουν την καλύτερη επίδοση. Σε 11 κράτη μέλη η ευρυζωνικότητα είναι διαθέσιμη για τουλάχιστον το 90% των σπιτιών, ενώ στη Γαλλία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα και την Πολωνία, λιγότερα από τα δύο τρίτα των σπιτιών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δίκτυα.

    Η σύνδεση στο διαδίκτυο με υπέρ υψηλές ταχύτητες (Ultrafast broadband) διατίθεται στο 60% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Στη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, τη Δανία και το Λουξεμβούργο, τουλάχιστον το 90% των σπιτιών έχει πρόσβαση, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ