• Οικονομία

    Από σήμερα η υποβολή μονομερών δηλώσεων, αναστολές και μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Ανοίγει σήμερα το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για χιλιάδες εργαζόμενους, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ.

    Ειδικότερα σήμερα ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για :

    – εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης  σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο 2021.

    –  καλλιτέχνες-επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, που έχουν εγγραφεί έως και την 10/1/2021 στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2883), μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τον Μάιο 2021.

    – καλλιτέχνες, που είναι εγγεγραμμένοι έως και την 10/1/2021 στην προαναφερθείσα πλατφόρμα, να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και για τους μήνες Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2021.

    – ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο  2021 σύμφωνα με την σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2883).

    Οι δικαιούχοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, ανά μήνα, στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς να απαιτείται δήλωση εργοδότη. Η προθεσμία λήγει στις 16 Ιουλίου.

    Παράλληλα από σήμερα 6 Ιουλίου ξεκινάει η προθεσμία για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Αναλυτικότερα :

    – Σε επιχειρήσεις – εργοδότες που δεν κατέστη δυνατή για λόγους ανωτέρας βίας η υποβολή δήλωσης ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2021.

    Η ανωτέρω επαναληπτική διαδικασία είναι δυνατή μόνο εφόσον σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία του άρθρου 7 της αριθμ.οικ.23103/478/13/6/2020 ΚΥΑ (Β’ 2274), γνωστοποιήθηκε η μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου.

    Για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2021 η ανωτέρω δυνατότητα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» από σήμερα και μέχρι τις 9 Ιουλίου.

    Για τον μήνα Ιούνιο 2021– Β΄ ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ»  από σήμερα και μέχρι τις 13 Ιουλίου.

    Αναστολές

     Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε ανασταλεί κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021, μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους μέχρι σήμερα για τον μήνα Μάρτιο και από αύριο 7 Ιουλίου και μέχρι τις 8 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις του Απριλίου.

    Θέατρα και σινεμά

    Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής από επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων,  συναυλιακών χώρων και χώρων παραστάσεων καθώς και από επιχειρήσεις κινηματογράφων και διανομέων ταινιών κινηματογράφου, δικαιούχων  της  οικονομικής ενίσχυσης  που προβλέπεται στη με αριθμ. οικ. 5774/203/5-2-2021 (Β΄457) κοινή υπουργική  απόφαση των απαιτούμενων συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Ειδικότερα τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μέχρι 16 Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης

    Χορήγηση αποζημίωσης 534 ευρώ σε εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για Μάιο και Ιούνιο

    Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Τι ισχύει τον Ιούλιο, ποιοι ΚΑΔ μπορούν να βάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους



    ΣΧΟΛΙΑ