• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για το μήνυμα της S&P – Τι φοβάται η Αθήνα

    Douglas L. Peterson President and Chief Executive Officer, S&P Global

    Douglas L. Peterson President and Chief Executive Officer, S&P Global


    Η πρώτη αποτίμηση από την πλευρά των ξένων οίκων, μετά την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης για τα Τέμπη που εγείρει προβληματισμό σε κάποιους κύκλους για ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου στην οικονομία, αναμένεται στις 19 Απριλίου.

    Τότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard & Poor’s, η πρώτη για φέτος. Οι προσδοκίες για αναβάθμιση είναι περιορισμένες, καθώς δεν απέχουμε χρονικά πολύ από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον διεθνή οίκο που από τον Σεπτέμβριο του 2023 βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒΒ-, επικαλούμενος τη σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της, με σταθερές προοπτικές (outlook). Το τελευταίο, το outlook είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε ίσως να βελτιωθεί, να μεταβληθεί δηλαδή σε θετικό, δίνοντας ένα θετικό σήμα στις αγορές, με αρκετούς αναλυτές πάντως να εκτιμούν πως μέχρις ώρας δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο στοιχείο τόσο ισχυρό που να ενισχύει την αισιοδοξία προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η αξία της έκθεσης

    Σε κάθε περίπτωση η νέα έκθεση της S&P θα έχει ιδιαίτερη αξία καθώς θα δώσει ένα δυνατό στίγμα για το πώς αποτιμούν οι ξένοι την κατάσταση στη χώρα, μετά την πρώτη εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης πέρσι στο 2% αντί του 2,4%, αλλά και την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Βεβαίως σε όλα τα σενάρια, βάσει των δημοσκοπήσεων που μέχρι στιγμής βλέπουν το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση κινείται με άνετη διαφορά έναντι του δεύτερου κόμματος ενώ δεν υποχωρεί κάτω από το όριο του 30% – 31%.

    Για τους ξένους είναι ωστόσο σημαντικό το αποτέλεσμα των εκλογών να μην είναι τέτοιο που θα σηματοδοτήσει την έναρξη κύκλου εσωστρέφειας για την κυβέρνηση εις βάρος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν αλλά και των δημοσιονομικών με κύκλο παροχών. Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα θα σημάνουν άμεσα πρόβλημα ως προς την εικόνα της χώρας στις αγορές και τους οίκους με αύξηση στο κόστος δανεισμού σε ένα διάστημα που πρέπει να δώσει τα καλύτερα δείγματα γραφής για να επιταχυνθεί η αναβάθμιση της οικονομίας σε υψηλότερα σκαλοπάτια.

    Υπό αυτό το πρίσμα οι συστάσεις και οι διαπιστώσεις της S&P θα έχουν σημασία ανεξάρτητα του εάν θα έχουμε μεταβολή στην αξιολόγηση της χώρας. Ο επόμενος οίκος που αναμενεται να κάνει επαναξιολόγηση είναι η Fitch στις 31 Μαίου ακριβώς πριν τις Ευρωεκλογές.

    Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 3,25%  και το spread με το γερμανικό Bund στις 92,6 μονάδες έναντι 3,17% του ισπανικού και 84 μονάδων αντιστοίχως.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέτρος Παππάς: Λευκός καπνός για την συγχώνευση της Eagle Bulk με την ελληνική Star Bulk

    Η ελληνική οικογένεια χρειάζεται στήριξη: Κάντο όπως η Eurobank, η Optima Bank και η Motor Oil – Άρθρο παρέμβαση

    Στη φάκα της Αρχής για το Ξέπλυμα 9.000 υπόχρεοι πόθεν έσχες
     



    ΣΧΟΛΙΑ