• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ – Κρίνονται επικουρικές και δώρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)


    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τα αναδρομικά ύψους περίπου 2,5 δισ ευρώ που διεκδικούν οι συνταξιούχοι για τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

    Με την αναμενόμενη απόφαση πρόκειται να κριθεί, οριστικά και τελεσίδικα από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν ήταν αντισυνταγματικές αυτές οι συγκεκριμενες περικοπές, ώστε ειδικά για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, να δοθούν πίσω τα αναδρομικά στους δικαιούχους. Οι οργανώσεις των συνταξιούχων προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια, ζητώντας να επιστραφούν ποσά στους δικαιούχους και εξ αυτών των περικοπών και όχι μόνο για τις κύριες συντάξεις αλλά για τις επικουρικές και τα δώρα.

    Τα διεκδικούμενα ποσά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τις 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

    Οι δικαιούχοι χωρίζονται ως εξής:

    – Όλοι οι συνταξιούχοι, δηλαδή 2,4 εκατ. άτομα, ενδέχεται να δικαιωθούν τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, για το επίμαχο διάστημα.

    – Περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι, που σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών.

    – Συνταξιούχοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τη νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020, η οποία απαγορεύει σε όσους εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα.

    Στο μεταξύ ξεκινάει η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με περισσότερα από 30,1 έτη ασφάλισης, μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

    Οι πληρωμές ξεκινούν από αυτόν τον μήνα και αφορούν τους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου).

    Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα:

    – Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 και πριν από την 1η/10/2019, η πληρωμή των αυξήσεων θα πραγματοποιηθεί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου, δηλαδή στις 29 Ιουνίου 2021.

    – Για την πληρωμή των αναδρομικών ποσών της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνεται προσπάθεια από την ανάδοχο εταιρεία και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και, εάν χρειαστεί, με εμβόλιμη πληρωμή.

    Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η/10/2019 απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο του 2021, ενώ τον Απρίλιο του 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

    Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 η πληρωμή των αναδρομικών τους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 Ιουνίου 2021.

    Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.

    Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Για αυτές τις περιπτώσεις θα πραγματοποιηθούν, εάν χρειαστεί, και εμβόλιμες πληρωμές μέσα στους επόμενους μήνες.

    Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως εως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικα έως 5.250 ευρώ.

    Στο Δημόσιο η μέση αύξηση είναι 71,90 ευρώ για τους απόστρατους και 74,56 ευρώ για πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ τα ανώτατα ποσά φτάνουν τα 198 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα.

    Στα Ειδικά Ταμεία, για παράδειγμα, καθώς και σε συνταξιούχους ΙΚΑ, αλλά και σε Ταμεία Επιστημόνων (ΕΤΑΑ) προκύπτουν αυξήσεις έως και 220 ευρώ. Η μέση αύξηση, ωστόσο, για το σύνολο των κερδισμένων από τον επανυπολογισμό βγαίνει περίπου στα 70 ευρώ τον μήνα.

    Όσοι νέοι συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, αυτή θα συμψηφιστεί με την αύξηση που τυχόν δικαιούνται. Οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν μεταβατική περίοδο. Μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς θα λάβουν στα τέλη Ιουνίου(με τις συντάξεις Ιουλίου) στην τσέπη την αύξηση που δικαιούνται και τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019. Οι νέοι συνταξιούχοι που θα πληρωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα είναι περίπου 50.000 και δικαιούνται αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ. Τα αναδρομικά υπολογίζονται από την 1η Οκτωβρίου 2019. Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016 με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 39 έτη ασφάλισης, δικαιούται αύξηση 100 ευρώ. Δικαιούται να τη λάβει ολόκληρη από την 1η Οκτωβρίου του 2019.

    Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης καθώς προκύπτουν λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις. Όσοι έχουν αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και κάτω, όπως επίσης και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 45 έτη ασφάλισης και πάνω δεν δικαιούνται αύξηση με το νέο σύστημα.

    Ειδικότερα οι νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά, θα λάβουν όλο το ποσό της αύξησης εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019..

    Στην κατηγορία αυτή ανήκουν :

    -Δημόσιοι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ με χαμηλές και μεσαίες συντάξιμες αποδοχές που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έτη έως 44 έτη ασφάλισης.

    -Αυτοκινητιστές του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΣΑ που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2016-2019 με περισσότερα από 30,1 έτη ασφάλισης και έως 44 έτη ασφάλισης.

    -Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων των ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ) οι οποίοι αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη και έως 44 έτη.

    -Μισθωτοί ΙΚΑ που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη – κυρίως όσοι έχουν πάνω από 35 έτη – και έως 44 έτη ασφάλισης.

    Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη κατηγορία συνιστούν οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά στο πλαίσιο της σύντομης μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου.

    ‘Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως τον ∆εκέµβριο του 2018 δικαιώθηκαν τµήµα προσωπικής διαφοράς (25% έως 50%) στην περίπτωση που η νέα σύνταξή τους -όπως υπολογίστηκε µε τον νόµο 4387/2016- ήταν µειωµένη κατά 20% και πάνω από τη σύνταξη που θα έπαιρναν µε το παλαιό καθεστώς. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ με 35 και άνω έτη ασφάλισης, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ που συνταξιοδοτήθηκαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Στο νόμο υπάρχει ενσωματωμένη ρήτρα προστασίας των αποδοχών των εν λόγω συνταξιούχων, στην περίπτωση που η νέα σύνταξη προκύψει μικρότερη μετά τον επανυπολογισμό της με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα αναφέρεται πως «το ποσό της διαφοράς που προκύπτει εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά».



    ΣΧΟΛΙΑ