• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2024 – Πώς η αλλαγή στον χρόνο των εκλογών επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Μετά τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τους δημοσιονομικούς στόχους που επιστρέφουν από το 2024 για το χρέος και το έλλειμμα, ξεκινά η διαδικασία καθορισμού και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Αυτό θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κάθε χώρα ξεχωριστά. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπει επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Ωστόσο, για φέτος ο στόχος έχει τεθεί στο 0,7% του ΑΕΠ, καθώς για την τρέχουσα χρόνια ισχύει η ρήτρα διαφυγής.

    Έτσι, η Κομισιόν θα διαπραγματευθεί με κάθε κράτος – μέλος για να καθοριστούν οι στόχοι που θα είναι “κομμένοι και ραμμένοι” για κάθε χώρα. Ήδη, για την Ελλάδα φαίνεται πως ο πήχης για πρωτογενές πλεόνασμα κινείται πέριξ του 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να επιτυγχάνεται από το 2024 και έπειτα.

    Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, αυτός ο στόχος είναι εφικτός και θα μπορεί να τροφοδοτηθεί κυρίως μέσα από την ανάπτυξη, από την υψηλή και βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση.

    Στόχος είναι η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα που ορίζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Ένα σενάριο που είχε αποτυπωθεί στην έκθεση της ΕΕ για τη μεταπρογραμματική εποπτεία τους προηγούμενους μήνες για πρωτογενές πλεόνασμα 3,1%, θεωρείται ανέφικτο, καθώς καμία χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει κάνει το οικονομικό “θαύμα” να πετύχει τέτοια υψηλά πλεονάσματα για πολλές δεκαετίες. Από την άλλη, η εισήγηση οργανισμών, όπως του ΔΝΤ για πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% θα αποκλιμάκωνε με πιο αργούς ρυθμούς το χρέος. Αυτός είναι και ο λόγος που η “μέση λύση”, την οποία υποστηρίζει και η Αθήνα, είναι στο 2% του ΑΕΠ.

    Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι αν οι τεχνικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχιστούν έως τις εκλογές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν, πάνε για το τέλος Μαΐου (με επαναληπτικές στις αρχές Ιουλίου).

    Πρόγραμμα Σταθερότητας από την τρέχουσα κυβέρνηση

    Όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα πρέπει να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να υποβάλει έως το τέλος Απρίλιου.

    Ο χρόνος που τελικά θα στηθούν οι κάλπες, βοηθά στην πράξη τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, καθώς είχε δοθεί εντολή να τελειώσουν όλες οι διαδικασίες μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα, αφού ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για εκλογές στις 9 Απριλίου.

    Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων συνδέεται φέτος με τις αποφάσεις για τις αλλαγές των κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες επείγουν για τη Γερμανία που ασκεί ασφυκτικής πιέσεις.

    Με το νέο οικονομικό επιτελείο το Μεσοπρόθεσμο

    Στελέχη της ηγεσίας του Υπουργείου αναφέρουν όμως, ότι παραμένει στον “αέρα” το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς μάλλον θα πρέπει να κατατεθεί από τη νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, μετά τις διπλές εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της άνοιξης και ο δεύτερος γύρος στις αρχές Ιουλίου.

    Άλλωστε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν έχει deadline μέσα στους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα στην Ευρώπη να μην… βιάζονται για την κατάθεσή του, με αποτέλεσμα η υποβολή του να μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης

    Οι φόροι που πληρώνουν στην ώρα τους οι φορολογούμενοι – «Χάθηκαν» €4 δισ. φόρων

    Ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων σε 60 ημέρες – Επιβεβαίωση mononews

    ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων με επιχορήγηση €14.800



    ΣΧΟΛΙΑ