• Οικονομία

    Αντικρουόμενες απόψεις από αξιωματούχους της Fed

    • NewsRoom


    Δύο αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν σε δύο αντικρουόμενες φαινομενικά δηλώσεις για την πρόοδο των επιτοκίων.

    Mπάρκιν (Fed): Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν περισσότερο από ότι αναμενόταν

    H Fed μπορεί να οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο από ότι αναμενόταν ως τώρα, τόνισε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Τόμας Μπάρκιν, την Παρασκευή. «Όταν βάζεις το πόδι σου στο φρένο, σκέφτεσαι με διαφορετικό τρόπο πως θα κινηθείς.

    Πατάς τα φρένα, μερικές φορές αντιδράς πιο ενεργητικά, και είμαι έτοιμος να το κάνω αυτό. Και πιστεύω ότι αυτό σημαίνει ένα πιθανότατα πιο αργό μονοπάτι αύξησης των επιτοκίων, ένα μακρύτερο μονοπάτι και πιθανότατα ένα υψηλότερο τελικό σημείο» τόνισε σύμφωνα με το Reuters.

    Collins (Fed): “Παράθυρο” για μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων στη συνέχεια

    Η πρόεδρος της Boston Federal Reserve, Σούζαν Κόλινς δήλωσε σήμερα ότι αν και υποστηρίζει τη συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, υπάρχει πλέον μια καλή πιθανότητα ο ρυθμός των επόμενων αυξήσεων να είναι μικρότερος σε σύγκριση με τις τελευταίες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, όπως μεταδίδει το Reuters. “Αυτή την στιγμή, με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, η βασική αποστολή της Fed θα πρέπει να είναι να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών”, ανέφερε σε ομιλία της η αξιωματούχος. “Η δουλειά μας για να χαλιναγωγήσουμε τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει”, ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι “υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, αν και δεν είναι ξεκάθαρα στοιχεία, πως ο πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει αρχίσει να επιβραδύνει”.

    “Με τα επιτόκια πλέον σε περιοριστικό έδαφος, πιστεύω ότι είναι ώρα να μετακινήσουμε την προσοχή μας από το πόσο ραγδαία θα αυξάνουμε τα επιτόκια, το ρυθμό [των αυξήσεων] δηλαδή, στο πόσο ψηλά [θα πάνε] – με άλλα λόγια να ορίσουμε τι συνιστά επαρκώς περιοριστικό” έδαφος, σημείωσε. “Καθώς προχωρούμε και όταν πια φτάσουμε εκεί, κατά την άποψη μου θα πρέπει να εστιάσουμε και πάλι την προσοχή μας στο πόσο χρόνο θα κρατήσουμε τα επιτόκια στο συγκεκριμένο επίπεδο”, πρόσθεσε.

    Οι δηλώσεις της είναι οι πρώτες από αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στα μέσα της εβδομάδας. Την Τετάρτη, η Fed επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πραγματοποιώντας την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης φέτος στο πλαίσιο της καμπάνιας της για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

    Διαβάστε επίσης

    Ισπανία: Τι απαντά στην ΕΚΤ για τον έκτακτο φόρο στις τράπεζες το 2023 και 2024

    Χαμηλότερα ο πήχης της ανάπτυξης το 2023 – Η θύελλα στην Ευρώπη «προσγειώνει» το ελληνικό ΑΕΠ

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ