• Οικονομία

    Αντιδρούν οι Δήμοι στην τροπολογία για το ύψος των κτιρίων

    Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Συνεχίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής να αντιστέκονται στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας φαίνεται να υποχωρεί καθώς κατέθεσε τροπολογία με την οποία περιορίζει σημαντικά το μπόνους στα ύψη των κτιρίων.

    Πιο συγκεκριμένα, δύο Δήμοι, αυτοί των Βριλησσίων και της Αγίας Παρασκευής μπλόκαραν την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των άρθρων του ΝΟΚ, συντασσόμενοι στο μέτωπο των Δήμων Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού και Κηφισιάς.

    Μάλιστα, όπως δηλώνει στο mononews ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισίμισης, στο mononews, ο οποίος πέρασε την Τετάρτη 24 Απριλίου την απόφαση του παγώματος των οικοδομικών αδειών από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δήμοι δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω, καθώς κρίνουν ότι η νέα τροπολογία του υπουργείου περιβάλλοντος δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους.

    Τονίζει ότι με τη συνδυαστική χρήση των άρθρων του ΝΟΚ τα κτίρια αποκτούν υπερβολικό ύψος με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των πόλεων, ενώ υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

    Προσθέτει, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο ύστερα από την προσφυγή του Δήμου Αλίμου έχει κρίνει ως αντισυνταγματικά τα επίμαχα άρθρα του ΝΟΚ.

    Επισημαίνει, ωστόσο, ότι στο σύνολό του ο ΝΟΚ έχει μία λογική καθώς δίνει ώθηση στη δόμηση με φιλικά προς το περιβάλλον κριτήρια, αλλά δε γίνεται να υπάρχει εκμετάλλευση των όρων του και να έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό των πόλεων.

    Η νέα τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η αντίδραση της ΚΕΔΕ

    Το υπουργείο περιβάλλοντος έχοντας λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των Δήμων ως προς το ζήτημα του ΝΟΚ ύστερα από την επιθετική ρητορική του μέσω ανακοινώσεων, ανέκρουσε πρύμνη και υποχώρησε καθώς επανακαθόρισε με τροπολογία τα κίνητρα του Νόμου.

    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία, το μπόνους στα ύψη των κτιρίων θα φτάνει έως και τα τρία μέτρα.

    Πιο συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφέρεται ότι θα υπάρξει μεταβατική ρύθμιση που θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαΐου 2024 έως και τα τέλη του 2025, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός. Όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Μαΐου 2024 υλοποιούνται με τη χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων.

    Βάσει αυτού τα μπόνους στο ύψος διαμορφώνονται ως εξής:

    Σε περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το μπόνους θα φτάνει έως τα 2,5 μέτρα

    Για τις περιοχές που έχουν συντελεστή μεγαλύτερο του 1,6 το μέγιστο μπόνους που δίνεται στα κτίρια θα είναι τρία μέτρα.

    Εν τούτοις, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία αντιστέκεται στο ΝΟΚ και στηρίζει τους Δήμους που παγώνουν τις οικοδομικές άδειες, δε φαίνεται να ικανοποιείται με την αλλαγή πλεύσης του υπουργείου περιβάλλοντος.

    Αυτό συμβαίνει καθώς εξέδωσε στις 24 Απριλίου ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για ακόμα μία φορά στις δύο αποφάσεις του ΣτΕ και ιδιαίτερα για τα όσα λέει το ανώτατο δικαστήριο για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ.

    Στηρίζει, δε, τους Δήμους που αντιδρούν στην εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων και αναφέρει ότι ορθά προσφεύγουν στο ΣτΕ καταλήγοντας ότι η κατάργηση των διατάξεων αυτών είναι μονόδρομος.

    Διαβάστε επίσης

    Τόσο κοντά το εξάμηνο έντοκο με το τριακονταετές ομόλογο!



    ΣΧΟΛΙΑ