• Οικονομία

    Ξεπέρασαν τα 5,8 δισ. ευρω οι προσφορές για το νέο 7ετές ομόλογο

    Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

    Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για την επανέκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου, το οποίο άνοιξε σήμερα και αναμένεται να κλείσει το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπερβαίνουν  5,8 δισ. ευρώ, ενώ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω  το guidance σε mid swap +110 μονάδες βάσης (από mid swap +115 μ.β. κατά την έναρξη του βιβλίου νωρίτερα σήμερα. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μισή ώρ
    Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας μέσω της οποίας το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο – 0,14% από – 0,20% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ το αρχικό guidance αφορά σε midswap +115 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 2,57%. To ομόλογο (που λήγει στις 22 Απριλίου 2027 με κουπόνι 2%) είχε εκδοθεί πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο 2020.

    Με την επανέκδοση στόχος είναι μεταξύ άλλων και ενίσχυση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης στην αγορά και προσδοκάται η άντληση ποσού πέριξ των 2 δισ. αν και θα φανεί στην πορεία ποιο ποσό είναι συμφέρον τελικά να αντληθεί σήμερα.

    Σημαντικός δείκτης για την επιτυχία, τηρουμένων των αναλογιών, της έκδοσης θα είναι το εύρος και η ποιότητα των προσφορών που αυτή θα προσελκύσει, κυρίως δηλαδή το ποσοστό των μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα προσέλθουν.

    Είναι πάντως δεδομένο πως θα μιλούμε για μια έκδοση που θα είναι ακριβότερη σε σχέση με προηγούμενες. Θα έχει όμως ενδιαφέρον η τιμολόγηση συγκριτικά με άλλους εκδότες στην περιφέρεια, όπως η Πορτογαλία, καθώς όμως και με τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά.

    Σήμερα το πενταετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση οριακά άνω του 2% ενώ με απόδοση οριακά άνω του 3% διαπραγματεύεται το δεκαετές ομόλογο, διορθώνοντας σχετικά σε σύγκριση με τα χθεσινά επίπεδα.

    Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει δώσει εντολή σε έξι τράπεζες, την BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan να «τρέξουν» τη διαδικασία επανέκδοσης ενώ πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση στο πλαίσιο του φετινού δανειακού προγράμματος που προβλέπει συνολικά την άντληση 10 – 12 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιδότηση καυσίμων: Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν σήμερα αιτήσεις για το Fuel Pass

    ΟΔΔΗΧ: Aνοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

    Αύξηση έως 254 ευρώ το μήνα στη σύνταξη με 40 χρόνια απασχόλησης



    ΣΧΟΛΙΑ