• Οικονομία

    Ανοίγει το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις – Οι κωδικοί «φωτιά» για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο νέο έντυπο Ε1

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Με σημαντικές αλλαγές στους κωδικούς των εντύπων και τροποποιήσεις για εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Μάλιστα, το νέο έντυπο Ε1 φέρνει μεγάλες ανατροπές, με τους φορολογούμενους να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να αποφύγουν αχρείαστους φόρους.

    Ακόμα πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για θα φορολογηθούν για πρώτη φορά με τεκμαρτό εισόδημα. Το νέο Ε1 αποκαλύπτει πως δεν θα είναι τα πάντα προσυμπληρωμένα.

    Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανακοινώσει από τώρα παράταση στον χρόνο υποβολής αντί για τις 30 Ιουνίου για τις 25 ή τις 31 Ιουλίου, με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου να διευκρινίζει πως είναι η μόνη παράταση που θα δοθεί. Άλλωστε η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως την τελευταία μέρα του Ιουλίου, ενώ ήδη έχει ανοίξει το παράθυρο για διπλή καταβολή του φόρου (Ιούλιο και Αύγουστο) στο τέλος Αυγούστου με δικαίωμα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

    Οι κωδικοί «φωτιά» για τους επαγγελματίες

    Φέτος έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν πως για τον οποιονδήποτε λόγο (πέραν από αντικειμενικούς λόγους πχ ασθένεια, ανεργία, σπουδές κτλ) δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό το εισόδημα, έχουν το δικαίωμα να το αμφισβητήσουν. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στην εμπρόθεσμη δήλωσή τους ότι επιθυμούν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    Οι επαγγελματίες που εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να συμπληρώσουν  οι ίδιοι τους νέους κωδικούς 045-046: «Εμπίπτετε στις διατάξεις των περ. β ή δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εμπίπτετε στην παρ. 7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ;».

    Αυτοί οι κωδικοί δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι, για να εξαιρεθούν από τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος. Αυτό το πεδίο αφορά καφενεία που βρίσκονται σε οικισμούς πατώ των 500 κατοίκων, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ή εποχικές επιχειρήσεις.

    Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:

    Α) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ; (εξαίρεση για ασφ. διαμεσολαβητές)»

    Β) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ; (εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς <500 κατοίκους)»

    Γ) «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης; (παρ. 7 αρθρ.28Α)».

    Έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα

    Αντίστοιχο κίνδυνο έχουν και οι ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών που Δικαιούνται έκπτωση στο ελάχιστο τεκμήριο κατά 50%. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας κάτω από 25%, επαγγελματίες σε μικρά χωριά και νησιά, όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67-79% (από 80% και πάνω υπάρχει πλήρης απαλλαγή), οι μονογονείς με ανήλικα τέκνα, οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67% και οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

    Οι νέοι κωδικοί 047-048 «Εμπίπτετε στην παρ. 2 ή/και στην παρ. 3 του άρθρου 28Γ ΚΦΕ και δικαιούστε μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα;» συμπληρώνονται από το φορολογούμενο προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη μείωση κατα 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

    Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

    Α) «Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν τέκνο; (άρθρο πρώτο του ν. 1910/1944) (Α’ 75)»

    Β) «Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;»

    Γ) «Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας < 25%;»

    Δ) «Επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων»

    Τα προσυμπληρωμένα πεδία

    Στους κωδικούς 405-406 προσυμπληρώνεται από τη φορολογική Διοίκηση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον υποπίνακα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

    Για πρώτη φορά φέτος θα βρουν προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που φέτος δεν χρειάζεται να ασχοληθούν καν με τη φορολογική τους δήλωση. Αν και έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν ή και να διορθώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, μπορούν να αφήσουν την ΑΑΔΕ να υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα. Φυσικά, μπορούν να υποβάλλουν και οι ίδιοι τη δήλωση φόρου εισοδήματος εφόσον το επιθυμούν.

    Μαχητό τεκμήριο

    Νέοι κωδικοί 443-444: Στην περίπτωση αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου απο την εφορία για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού, με την υποβολή εμπρόθεσμα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και επιλέγοντας τους νέους κωδικούς 443-444.

    Μετά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο στο οποίο θα αναγράφει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για να υποστηρίξει το αίτημα για μικρότερο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

    Οι κωδικοί 327-328 συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%. Η προκαταβολή περιορίζεται στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα, στους υποπίνακες Γ1 και Γ2 του έντυπου Ε1.

    Πιο συγκεκριμένα, θα περιορίζεται στο μισό, σε όσους δηλώσουν για πρώτη φορά εισόδημα αγροτικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας υπόχρεων σε υποβολή εντύπου Ε3 (φυσικά πρόσωπα με έναρξη στο Μητρώο), εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας μη υπόχρεων σε υποβολή εντύπου Ε3 (φυσικά πρόσωπα χωρίς έναρξη στο Μητρώο, μη επιτηδευματίες, όπως δημόσιοι υπάλληλοι αυτοεκδότες βιβλίων ή εισηγητές σεμιναρίων, καθώς επίσης και εισόδημα της παρ. 3 του άρθρου 21 του ΚΦΕ (φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει μεμονωμένη πράξη με σκοπό την επίτευξη κέρδους ή συστηματική διενέργεια πράξεων, 3 ομοειδείς κ.λ.π.).

    Ομοίως, η προκαταβολή θα περιορίζεται στο μισό και όταν προκύπτει για πρώτη φορά προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, η οποία φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Σάρωσε το νέο 30ετές – Ικανοποίηση από Κωστή Χατζηδάκη αλλά και νέο μήνυμα υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών

    Σε αναβρασμό κρεοπώλες, κτηνοτρόφοι και καταναλωτές για την τιμή του οβελία



    ΣΧΟΛΙΑ