• Οικονομία

    Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους

    Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους


    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ στον διαδικτυακό τόπο efka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από κληρονόμους, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά ποσά συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

    Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι από τον e-ΕΦΚΑ διαβεβαίωναν ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ξεκινούσε την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω τεχνικών προβλημάτων η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τελικά εντός της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου περισσότεροι από 2.500 κληρονόμοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

    Όπως έγραψε το «Mononews», θα υιοθετηθεί η ίδια διαδικασία υποβολής όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών που τηρήθηκε για την καταβολή των αναδρομικών ποσών για το διάστημα του 11μηνου Ιουνίου 2015 έως Μαΐου 2016.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αναδρομικά ποσά οι κληρονόμοι, είναι οι συνταξιούχοι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

    Για την καταβολή των αναδρομικών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών .Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση ο καθένας από τους κληρονόμους. Ακολούθως θα απαιτηθούν τρία δικαιολογητικά (σύζυγος, τέκνα κ.ά.), προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά.

    Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα, θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

    Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία είχε γίνει σε δύο στάδια:

    α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

    β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

    Ειδικότερα θα ζητηθεί από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

    1.Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.

    2.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

    3.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την προσκόμιση των πιστοποιητικών που απαιτούνται στο gov.gr.

    Καταβολή αναδρομικών

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών τουλάχιστον 23 μηνών σε περίπου 150.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, που έχουν δηλαδή υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως και τις 12 Μαΐου 2016 και δικαιούται αύξηση στη σύνταξή τους από τον Οκτώβριο του 2019, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου.

    Στο τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά για όλους τους παλιούς συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και τους υπόλοιπους (δηλ. για εκείνους που δεν πληρώθηκαν στα τέλη του τρέχοντος μηνός) παλιούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

    Και στην περίπτωση των παλαιών συνταξιούχων δεν αποκλείονται δύσκολες περιπτώσεις, με παράλληλη ασφάλιση ή περιπτώσεις συνταξιούχων που απασχολούνται, να καθυστερήσουν και τα ποσά να δοθούν με εμβόλιμες πληρωμές από τον ΕΦΚΑ, όπως υπάρχουν εκκρεμότητες και για τους «νέους» συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση μετά τις 13 Μαίου 2016.

    Όσον αφορά τους 29.000 συνταξιούχους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πχ απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός του τρέχοντος μηνός θα πληρωθούν οι περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι τον ερχόμενο μήνα.

    Ακόμη υπάρχει ένα κύκλος επανυπολογισμού συντάξεων και αναδρομικών ποσών για 50.000 συνταξιούχους τουλάχιστον, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το Μάϊο του 2021 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εντοπίσει ότι οι συντάξεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων έχουν υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) κι όχι με τα αυξημένα ποσοστά του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020). Πηγές από τον e-ΕΦΚΑ κάνουν λόγω για την επιστροφή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Τα αναδρομικά ποσά και ο επανυπολογισμός θα καταβληθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά σε 150.000 «παλιούς» συνταξιούχους

    Ξεκινούν οι αιτήσεις για αναδρομικά από κληρονόμους



    ΣΧΟΛΙΑ