• Οικονομία

    Ανατροπή στα δημοτικά τέλη με εφαρμογή του κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» για τα απόβλητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανατροπή στα δημοτικά τέλη με εφαρμογή του κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» για τα απόβλητα

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο επιμερίζονται στους πολίτες τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

    Οι δήμοι θα διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη με τη λογική «πληρώνω όσο πετάω» ανάλογα δηλαδή με το πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης και την ανακύκλωση που κάνει και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ισχύει σήμερα.

    Το «πληρώνω όσο πετάω» σε υποχρεωτική βάση για τους Δήμους ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023, με εφαρμογή σε σημαντικούς παραγωγούς αποβλήτων, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε όλους του Δήμους με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, ενώ γίνεται υποχρεωτική από 1.1.2028 για όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους.

    Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 το σύνολο των αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), συμπεριλαμβανομένων και των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, επιβαρύνεται με τέλος ταφής. Ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αστικών αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται στα 45 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο.

    Το εν λόγω νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις», αποτελεί ακόμα μια απόπειρα του ΥΠΕΝ να οργανώσει την ανακύκλωση στη χώρα μας η οποία έχει μείνει πίσω τραγικά σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία η παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων αναγόμενη σε όρους ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (28,9 τόνοι ανά 1 εκατ. του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17,5 τόνοι).

    Η Ελλάδα είναι 4η στη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ και προτελευταία όσο αφορά την ταφή των αστικών στερεών αποβλήτων καθώς το 77,7% οδηγούνται στην ταφή με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να βρίσκεται στο 23,8%.

    Ο στόχος της ΕΕ για την ανακύκλωση ήταν να φθάσει στο 50% το 2020 με τη χώρα μας να βρίσκεται μόλις στο 21% (2019) με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να έχει διαμορφωθεί στο 47,7%.

    Με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επίσης έως την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Δήμοι υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των επικίνδυνων αποβλήτων στα νοικοκυριά από είδη καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα καθαρισμού (χλωρίνες κ.λπ.), τα βερνίκια, τα χρώματα κ.λπ.

    Επιπλέον της υποχρεωτικής χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων έως το τέλος του 2022 από τους Δήμους, τίθεται και η υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων μεγάλων παραγωγών με ευθύνη τους και κάλυψη εκ μέρους τους του σχετικού κόστους, ενώ παράλληλα προβλέπεται ελάφρυνση των σχετικών δημοτικών τελών τους.

    Ακόμη, προβλέπεται η θέσπιση από τον Ιανουάριο του 2025 της υποχρέωσης για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, ενώ από τον Ιανουάριο του 2023 (2 χρόνια νωρίτερα), εφαρμόζεται το ίδιο μέτρο στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης οι οποίοι απαγορεύεται να προμηθεύονται πλαστικές σακούλες μεταφοράς που δεν περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό και η εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC. Ειδικότερα, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης 8 λεπτών για τα προϊόντα μέρος της συσκευασίας των οποίων (η ετικέτα) περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος κατ’ αντιστοιχία με την ακολουθούμενη πρακτική για τις πλαστικές σακούλες.

    Διαβάστε επίσης

    Δήμος Αθηναίων: Απαλλαγή από την καταβολή τελών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ