• Οικονομία

    Ανατιμήσεις: Ποια προϊόντα ανεβάζουν το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Γιάννης Γλυκός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών


    Ακριβότερα κατά 10-15% πληρώνουν οι καταναλωτές τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, καθώς οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και κόστος ενέργειας έχουν οδηγήσει φέτος τους επαγγελματίες σε αύξηση των τιμών.

    Όπως σημειώνει στο mononews ο Γιάννης Γλυκός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, οι τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα στα ζαχαροπλαστεία κυμαίνονται φέτος από 8 έως 15 ευρώ και από 12 έως 13 ευρώ αντίστοιχα.

    «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Ωστόσο οι συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες όπως για παράδειγμα στη ζάχαρη κατά 40-50% και το αλεύρι κατά 30%, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ενέργειας έχουν αναγκάσει αρκετά ζαχαροπλαστεία να προχωρήσουν σε αυξήσεις που φτάνουν περίπου το 10% σε σχέση με πέρσι» εξηγεί.

    Αυξήσεις  10% στο ψωμί

    Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους φούρνους. «Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τις τιμές των πρώτων υλών διεθνώς που αυξάνουν συνεχώς το κόστος παραγωγής. Δεν φαίνεται μάλιστα αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες, αντίθετα υπάρχει μία εκτίμηση για έλλειψη σε σκληρά άλευρα τον Μάρτιο. Παράλληλα το κόστος ενέργειας στα καταστήματά μας είναι αυξημένο κατά 120% σχέση με πέρσι» σημειώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος.

    Σύμφωνα με τον κ.  Μούσιο,  οι επαγγελματίες για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 9 χρόνια που διατηρούσαν τις ίδιες τιμές στο ψωμί, προχώρησαν τον Σεπτέμβριο σε αυξήσεις της τάξεως του 10%. Αυξημένες κατά 10-15%, είναι και οι τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα που πωλούνται από φούρνους.

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι μία λύση για να συγκρατηθούν οι τιμές θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% ώστε να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής που υφίστανται οι επιχειρήσεις.

    «Αχαρτογράφητα νερά» στα κρεοπωλεία

    Εκτιμήσεις σχετικά με το που θα κυμανθεί η τιμή του κρέατος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι,  είναι νωρίς να γίνουν, όπως λέει στο mononews o  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος. Σημειώνει ωστόσο ότι τα μηνύματα αυτή τη στιγμή δεν είναι θετικά.

    «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά οι ενδείξεις όμως σχεδόν έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα είναι πως οι καταναλωτές θα δουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Όταν αυτή τη στιγμή το αρνί πωλείται ήδη προς 12,5 – 13 ευρώ, δεν ξέρουμε τι θα γίνει τις μέρες των Xριστουγέννων» σημειώνει ο κ. Πέρρος.

    Και για τα κρεοπωλεία το κόστος της ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι». «Την ίδια περίοδο πέρσι ο λογαριασμός που λάβαμε  ήταν στα 800 ευρώ, φέτος έφτασε τα 1.300 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Πέρρος.

    Αυξημένες τέλος εμφανίζονται και οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα στολίδια καθώς παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αυξήσεις που φτάνουν το 20%. Αιτία, όπως σημειώνουν, η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα εξαιτίας των διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν ως συνέπεια να φτάνουν μικρότερες ποσότητες προϊόντων στην ελληνική αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Μονεμβασιώτης (Βενέτη): Tελειωτικό χτύπημα οι ανατιμήσεις – Σταματήσαμε συνεργασίες όπου είδαμε υπέρογκες αυξήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ