• Οικονομία

    ΕΦΚΑ: Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους συνταξιούχους


    Σήμερα θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχους από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να ενημερωθούν μετά από 9 μήνες καθυστέρηση ποιο είναι το ποσό της σύνταξής τους μετά τον επανυπολογισμό με τον Νόμο Κατρούγκαλου.

    Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα διαπιστώσουν ότι με το νέο καθεστώς θα έπρεπε να λάβουν χαμηλότερες συντάξεις από 250 έως και 350 ευρώ κατά μέσο όρο.

    Ειδικότερα σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να αναρτηθούν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα για όλους τους συνταξιούχους πλην του ΙΚΑ. Σήμερα δηλαδή αναμένονται τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ κ.α. Αύριο Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν στον ίδιο ιστότοπο και τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, τα ειδοποιητήρια θα ξεκινήσουν να αναρτώνται από το μεσημέρι και μετά και θα αναγράφεται το ποσό της «προσωπικής» διαφοράς πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

    Πρόκειται για τις παλιές συντάξεις, οι οποίες εκδόθηκαν πριν τις 13 Μαΐου 2016, και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, χωρίζοντας της συντάξιμες αποδοχές σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Η διαφορά (θετική ή αρνητική) μεταξύ του καταβαλλόμενου ποσού και το επανυπολογισμένου ποσού λογίζεται ως «προσωπική» διαφορά. Όσοι λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις μέχρι σήμερα δεν έχουν υποστεί καμία μείωση, αλλά στο μέλλον με βάση το νόμο η οποιαδήποτε αύξηση θα συμψηφιστεί, ενώ όσοι παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις ήδη από φέτος είδαν μικρή αύξηση στο εισόδημα τους.

    Από το σύνολο των συνταξιούχων έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία του επανυπολογισμού περίπου 600.000 συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ και της TτE. Από τους υπόλοιπους 1,9 εκατ. συνταξιούχους του ΕΦΚΑ -που ελάμβαναν ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου 2016-, οι 1,7 εκατ. θα δουν τα πρώτα νέα εκκαθαριστικά συντάξεων και θα αφορούν τον Ιανουάριο του 2019. Από αυτούς, οι 1,1 εκατ. θα θεωρήσουν πιθανότατα τους εαυτούς τους τυχερούς, καθώς η σύνταξή τους θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρναν, αν ίσχυε και γι’ αυτούς ο νόμος Κατρούγκαλου.

    Υπενθυμίζεται ότι περίπου 610.000 συνταξιούχοι από την αρχή της χρονιάς έχουν δει με τη σύνταξη Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυτό συνέβη γιατί ο επανυπολογισμός έβγαλε αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι συντάξεις τους ήταν χαμηλότερες (λόγω των μνημονιακών περικοπών) από αυτές που θα τους καταβάλλονταν με τον νόμου του 2016. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν σταδιακά σε 5 ισόποσες δόσεις.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση δεν θα λάβουν ειδοποιητήρια περίπου 223.000 συνταξιούχοι, καθώς για αυτούς δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία του επανυπολογιμού.

    Ο κ. Βρούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί, γεγονός που διασφαλίζει τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι από την 1/1/2023, εφόσον δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις θα συμψηφιστούν για τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, έως ότου μηδενιστεί.

    Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, αλλά και τις δικαστικές προσφυγές. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», καθώς θα πυροδοτήσει μπαράζ προσφυγών στη δικαιοσύνη κατά του Ν. 4387/16 και του επανυπολογισμού.

    Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται:

    • H εθνική σύνταξη. Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 345,6 ευρώ (για 15 έτη ασφάλισης) και 384 ευρώ (για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά από τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης).
    • H ανταποδοτική σύνταξη. Εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.
    • Η προσωπική διαφορά. Προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που βγαίνει από τον επανυπολογισμό.

    Δεν θα περιλαμβάνονται βέβαια μια σειρά από μνημονιακές κρατήσεις και συγκεκριμένα οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το ΣτΕ. Από τις κρατήσεις θα εμφανίζονται μόνο η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και η εισφορά υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ