• Οικονομία

    Ανάπτυξη έκπληξη 16,2% για το β’ τρίμηνο – Με ρυθμό 7% έτρεξε η ελληνική οικονομία το α’ εξάμηνο

    • NewsRoom
    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Με ρυθμό 16,2% έτρεξε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγο η ΕΛΣΤΑΤ.

    Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ενώ ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώνεται στο 7% σε μέσα επίπεδα, εξέλιξη που “οδηγεί” σε ανοδική αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για την ανάπτυξη.

    «Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

    Τριμηνιαίες μεταβολές

    • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2021.
    • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
    • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
    • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.

    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

    Κόβεται και ράβεται το πακέτο της ΔΕΘ

    Με το νούμερο της ΕΛΣΤΑΤ ανά χείρας, τα θετικά αποτελέσματα από την διπλή ομολογιακή έκδοση που διενήργησε το Δημόσιο την προηγούμενη εβδομάδα με προσφορές άνω των 18 δις. ευρώ και εξαιρετικά χαμηλό κόστος και το πακέτο των μέτρων που κλειδώνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την προγραμματισμένη ομιλία του το Σάββατο.

    Ως προς το πακέτο της φετινής ΔΕΘ, μέχρι την τελευταία στιγμή επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο μεγάλα ακροατήρια των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών: Τη μεσαία τάξη και τις αγορές.

    Όπως σχολιάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία καθώς δεν πρέπει να αγνοηθεί ο παράγοντας αγορές με δεδομένο πως η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή ως προς την σταθεροποίηση της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

    Η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα τερματιστεί το καλοκαίρι, και φυσικά εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι μια κατάσταση που εκ των πραγμάτων απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς καθώς θα προσεγγίζουμε το χρόνο που η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την απόσυρση των εκτάκτου χαρακτήρα μέτρων στήριξης που ενεργοποίησε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Μέχρι στιγμής το consensus στην αγορά είναι θετικό, σχολιάζουν χαρακτηριστικά πηγές στην αγορά προσθέτοντας όμως πως αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν πρέπει να διαταράξει τους επόμενους μήνες με αλόγιστες παροχές καθώς η χώρα παραμένει στο μικροσκόπιο των αγορών με μεγάλο ζητούμενο την αναβάθμιση της το ταχύτερο δυνατό, την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάκαμψης και την ομαλή επιστροφή στην δημοσιονομική κανονικότητα μετά τις μεγάλες δαπάνες της πανδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ