ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία πρώτη γεύση από τις νέες πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί για τη ρύθμιση των χρεών προς εφορία, ταμεία και τράπεζες πήραν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Επί σχεδόν τρεις ώρες οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ενημέρωναν τα χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, του ESM και της ΕΚΤ για το πως οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα στην πράξη, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια διατύπωσαν αρκετές απορίες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών εφαρμογών, που έχουν να κάνουν με την προπτωχευτική διαδικασία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις και τυπικά από τις αρχές Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ σε τουλάχιστον δύο πιστωτές.
Μάλιστα, για τις οφειλές προς εφορία και ταμεία δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 240 δόσεις, ενώ για τα χρέη προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων ο αριθμός των δόσεων ανεβαίνει έως και τις 420.
Σημείο – κλειδί για τους θεσμούς αποτελεί η δημιουργία της νέας πλατφόρμας την οποία θα διαχειρίζεται ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων ο οποίος θα αποκτά τα σπίτια των δανειοληπτών που αποφασίζουν να πτωχεύσουν, έχοντας δυνατότητα επαναγοράς μετά από 12 χρόνια. Ωστόσο, ο νέος φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το τέλος Μαρτίου του 2022, με το οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς να αναζητούν μια ενδιάμεση λύση για το επόμενο εννεάμηνο.
Πήγες του οικονομικού επιτελείου σημείωναν, πάντως πως η νέα ρύθμιση σε 60 ή 72 δόσεις για τα κοροχρέη δεν έχει τεθεί ακόμα στους θεσμούς, μια πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Έρχεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βιολάντα: Παραβάσεις και παραλείψεις από το 2020 είχε διαπιστώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
- ExxonMobil: Κέρδη άνω των εκτιμήσεων παρά τις χαμηλότερες τιμές αργού
- ΑΑΔΕ: Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις αναγνώρισης ανωτέρας βίας για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων
- Χρίστος Δήμας: Υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια εξοπλισμού αεροναυτιλίας στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.