• Οικονομία

    Άμεση προκήρυξη νέου προγράμματος κατάρτισης για 130.000 εργαζόμενους

    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Τις 700.000 θα φτάσουν οι δικαιούχοι το 2023 με διάθεση 300 εκατ. ευρώ

    Στη προκήρυξη νέων προγραμμάτων κατάρτισης για 700.000 εργαζόμενους αναμένεται να προκηρύξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Πρόκειται για ένα μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αφορά 700.000 ενδιαφερόμενους για την κατάρτισή τους σε ψηφιακές και στις πράσινες δεξιότητες.

    Τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν αφορούν αποκλειστικά σε εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Ουσιαστικός στόχος είναι η κατάρτιση σύμφωνα με τις δεξιότητες που ζητούνται από την αγορά εργασίας, με απώτερη επιδίωξη την βελτίωση τόσο των όρων απασχολησιμότητας των ωφελούμενων – εργαζομένων, όσο και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.

    Οι καταρτιζόμενοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης που θα απευθύνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Οι επιλεγέντες θα παρακολουθήσουν τόσο εξ’ αποστάσεως (τηλεκατάρτιση), όσο και διά ζώσης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης μέσω ενός φορέα που θα προέρχεται από τα δύο Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης της ΔΥΠΑ. Πρόκειται για τo μητρώο των Κέντρων Διά Βίου Κατάρτισης (ΚΔΒΜ) που περιλαμβάνει τους φορείς του ιδιωτικού τομέα (Ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ.) και το μητρώο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) που συμμετέχουν τα ΑΕΙ.

    Στο πλαίσιο αυτό μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά 150.000 εργαζόμενους.

    Επίσης θα προκηρυχθούν δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-29 ετών και το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης νέων δεξιοτήτων 3.000 ανέργων.

    Τρέχει ήδη πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 θέσεων 

    Στο μεταξύ τρέχει το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων. Η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών (120 ώρες μ.ο.) σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις του προγράμματος εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικές ώρες…

    Σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν, καλούνται να επιλέξουν οι 80.000 ωφελούμενοι της δράσης «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες». Σημειωτέον ότι η λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης εμφανίζεται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα, τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.

    Κατά την επιλογή προγράμματος κατάρτισης, συστήνεται, ο ωφελούμενος, να λάβει υπόψη του τις υποδείξεις του εργασιακού συμβούλου, οι οποίες έγιναν κατά τη διαδικασία σύνταξης του ατομικού σχεδίου δράσης του.

    Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει από τους παρόχους κατάρτισης πριν τη συγκρότηση των τμημάτων κατάρτισης.

    Στη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως ο τίτλος του προγράμματος, η διάρκεια σε ώρες, ο φορέας κατάρτισης, τα παραρτήματα του φορέα με τις διευθύνσεις τους.

    Οι Πάροχοι Κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και εφόσον οι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου. Οι πάροχοι έχουν την πλήρη ευθύνη για την επιλεξιμότητα των ωφελουμένων, ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

    • Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω του ότι δεν πληροί το απαραίτητο κριτήριο που αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο (κατ΄ ελάχιστο τίτλο σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο υποψήφιος απεντάσσεται από το μητρώο ωφελουμένων, με απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ.
    • Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω ελλιπών προσόντων για την παρακολούθηση του προγράμματος που επέλεξε, του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για άλλη μία φορά στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
    • Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω μη υλοποίησης του τμήματος ή λόγω συμπλήρωσης του αριθμού συμμετεχόντων δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για όσες φορές συμβεί αυτό.

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης: Eπεκτείνεται το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων της ΔΥΠΑ μετά την εξάντληση των πόρων



    ΣΧΟΛΙΑ