• Οικονομία

    Αλλάζω Συσκευή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για το πλαφόν κέρδους στα κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες

    Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.

    “Παρών” δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, το μεικτό κέρδος για τις συσκευές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

    Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ στόχος της ρύθμισης είναι η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω της εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».

    Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων οι καταγγελίες υποβάλλονται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.

    Οι κυρώσεις που προβλέπονται ξεκινούν από σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και κλιμακώνονται σε πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν την Τετάρτη οι αιτήσεις για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ)

    e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας – Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα



    ΣΧΟΛΙΑ