• Οικονομία

    Αλλαγές της τελευταίας στιγμής για ξένους επενδυτές που θέλουν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Παράταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 πήρε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, με νέα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών.

    Το μέτρο αφορά τις περιπτώσεις nondom, δηλαδή όσους θέλουν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

    Η διάταξη

    Όσα φυσικά πρόσωπα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, θα μπορούν να υπάρχουν σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, για το εισόδημα που προκύπτει στο εξωτερικό, εφόσον σωρευτικά:

    α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα επτά (7) από τα οκτώ (8) έτη πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και

    β) αποδεικνύει ότι επενδύει o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Το ποσό της επένδυσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ. Η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

    Φόρος 100.000 ευρώ το χρόνο

    Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση, το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, ποσού εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επέκταση της εφαρμογής του άρθρου αυτού σε συγγενικό του πρόσωπο και στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται ποσό φόρου ίσο με είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για κάθε συγγενικό πρόσωπο και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογίας δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Ο φόρος της παραγράφου αυτής καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία (1) δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των προσώπων που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.

    Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί από τα ίδια αυτά πρόσωπα στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης δεν συμψηφίζεται έναντι οποιασδήποτε φορολογικής τους υποχρέωσης στην Ελλάδα.

    Το συγκεκριμένο μέτρο έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2020 και έως σήμερα έχει προσελκύσει σχεδόν 27 ξένους επενδυτές που έφεραν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει περίπου 9,7 εκατ ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Φορο-κίνητρα για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ