• Οικονομία

    Αλαλούμ με τα POS και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι – Γιατί πήραν φωτιά τα τηλέφωνα

    POS

    POS


    Ένα αλαλούμ φαίνεται πως έχει υπάρξει στην αγορά με τα POS που είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Ωστόσο, μια μικρή μερίδα λογιστών όπως μαθαίνουμε, προτρέπουν (ή και απαιτούν) από πελάτες τους που εργάζονται με μπλοκάκι να πάρουν POS, αφού σε λίγες ημέρες όσοι δεν διαθέτουν θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα από την ΑΑΔΕ.

    Φυσικά, η παρανόηση δεν βαρύνει σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, καθώς είναι ξεκάθαρο πως POS θα πρέπει να διαθέτουν όσοι ασχολούνται με τη λιανική και όχι με B2B εργασίες.

    Δηλαδή, δεν θα πρέπει να διαθέτει POS ένας εργαζόμενος σε μια επιχείρηση που έχει μπλοκάκι για να πληρώνεται ή ένας μισθωτός (πχ προγραμματιστής) που διαθέτει μπλοκάκι για έξτρα δουλειές.

    Αντιθέτως, ένας εργαζόμενος σε εταιρεία π.χ. με air condition που αμείβεται με μπλοκάκι για τις εργασίες του, τα απογεύματα λειτουργεί ανεξάρτητα της εταιρείας ως επαγγελματίας, θα πρέπει να διαθέτει POS σε περίπτωση που τοποθετήσει ο ίδιος ένα κλιματιστικό σε ένα σπίτι.

    Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, πολλά λογιστικά γραφεία λαμβάνουν σωρηδόν ερωτήματα από πελάτες τους, με την αγωνία να θα πρέπει να προμηθευτούν τα τερματικά πληρωμών.

    Φυσικά, αυτό το… άγχος προέκυψε από φίλους, γνωστούς και ορισμένους μη ενημερωμένους λογιστές και η λάθος πληροφορία μεταφέρεται με την ταχύτητα τους φωτός!

    Η απάντηση φυσικά είναι απλή: όσοι εργάζονται με μπλοκάκι δεν χρειάζονται POS, καθώς όλες οι συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, δηλαδή κόβεται τιμολόγιο στην επιχείρηση για τις υπηρεσίες τους και πληρώνονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Τα POS αφορούν τις περιπτώσεις που υπάρχει καταναλωτής ή παροχή υπηρεσίας με τους πολίτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαϊκές αγορές: Ξεκινά τον Μάρτιο η καταγραφή των επαγγελματιών πωλητών στο «Ανοικτή Αγορά»

    ΔΥΠΑ: Ετήσια μείωση 4,7% στην εγγεγραμμένη ανεργία τον Ιανουάριο

    Citi για Τιτάν: Έρχονται αναβαθμίσεις για τη μετοχή μετά τα ρεκόρ κερδοφορίας το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ