ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάθε διαθέσιμο μέσο ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό οχημάτων που ενώ έχουν δηλωθεί ότι βρίσκονται σε ακινησία, οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να τα κυκλοφορούν κανονικά στους ελληνικούς δρόμους.
Οι σαρωτικοί έλεγχοι που ξεκινούν επεκτείνονται από τους δρόμους με φορητές συσκευές που σαρώνουν τις πινακίδες, έως τα τελωνεία και τα διόδια της χώρας. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και εκμεταλλεύονται το γεγονός πως εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες δεν καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία.
Όσοι πιαστούν να παρανομούν θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ βαριά πρόστιμα και σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές κυρώσεις θα αγγίζουν όσο ένα… καινούργιο αυτοκίνητο. Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ συν το διπλάσιο ποσό των τελών κυκλοφορίας και σε περίπτωση υποτροπής έως τις 30.000 ευρώ, με παράλληλη αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα τριών ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε καθεστώς ακινησίας βρίσκονται πάνω από 100.000 οχήματα, ενώ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για τα τέλη με το μήνα. Οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα μια φορά το χρόνο να δηλώσουν το χρονικό διάστημα που θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους, καταβάλλοντας τα ανάλογα τέλη και όταν λήξει η περίοδος, η ΑΑΔΕ θα θέτει απευθείας το όχημα και πάλι σε ακινησία.
Έλεγχοι και στα διόδια
Η μεγάλη αλλαγή φέτος είναι οι ειδικοί έλεγχοι που θα διενεργούνται στους σταθμούς διοδίων. Η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει πλέον, σε εβδομαδιαία βάση, από τις εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά αρχεία με τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων που διέρχονται από τα διόδια, με βάση τα όσα καταγράφουν οι κάμερες διέλευσης.
Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται απευθείας διασταύρωση με την πλατφόρμα «MyCar» για τα οχήματα που έχουν δηλωθεί πως βρίσκονται σε ακινησία. Για να «κλειδωθεί» ο παραβάτης οι παραχωρησιούχοι των διοδίων θα στέλνουν στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα στοιχεία διέλευσης, με αναγραφή της ημερομηνίας, του μοναδικού αριθμού διέλευσης και του αριθμού κυκλοφορίας κάθε οχήματος.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ελέγχου (διόδια, δρόμοι κτλ) η εφορία θα στέλνει στους ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική ειδοποίηση, ζητώντας του να περάσει από τα… κεντρικά για ακρόαση. Αυτή η ειδοποίηση μάλιστα, θα συνοδεύεται από φωτογραφία και πληροφορίες για τη διέλευση και δίνει προθεσμία 10 ημερών για υποβολή εξηγήσεων — είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω της πλατφόρμας myCAR, είτε μέσω email.
Έλεγχοι και στα… δηλωμένα πάρκινγκ
Μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα οι εφοριακοί θα πραγματοποιούν και επιτόπιους ελέγχους με την μέθοδο της σάρωσης πινακίδων με φορητές συσκευές και θα επισκέπτονται τα σημεία που οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει που έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους.
Υπενθυμίζεται πως όταν ένας ιδιοκτήτης επιλέξει να… παρκάρει το όχημά του και δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να δηλώσει το σημείο της ακινησίας και απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνησή του.
Διαβάστε επίσης
Παραιτήθηκε η ΓΓ Φορολογικής Πολιτικής Μ. Ψύλλα – Στην θέση της η δικηγόρος Χρύσα Μήλιου
Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας: ΑΔΜΗΕ και Terna επενδύουν 1,9 δισ. ευρώ
Βουλή: Νέα ποινική δικογραφία για τα Τέμπη – Μήνυση συγγενών και πολιτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alstom: Τα οικονομικά αποτελέσματα ώθησαν σε βουτιά άνω του 17% τη μετοχή
- Φρίντριχ Μερτς: «Αλλαγή πολιτικής» και «ευημερία για όλους» υποσχέθηκε στην Bundestag
- ΟΛΘ: Αποχωρεί ο πρόεδρος, Αθανάσιος Λιάγκος, μετά από 5 χρόνια – Το απαίτησε ο Ιβάν Σαββίδης
- Πέθανε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πάνος Βαλαβάνης
