• Οικονομία

    Αύξηση στο ακατάσχετο όριο με φόντο τις 240 δόσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Έρχεται και νέα εκτόξευση του πληθωρισμού

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέα δεδομένα φέρνει το πέρας της πανδημίας, αλλά και η δεύτερη ευκαιρία για όσους οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη τους στις 240 δόσεις, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

    Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως επεξεργάζεται την ενεργοποίησε ενός… ξεχασμένου νόμου, που «πάγωσε» λόγω της υγειονομικής κρίσης και αφορά το αφορολόγητο όριο. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω του COVID.

    Το μέτρο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πλέον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με όλες τις ρυθμίσεις που έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου το τελευταίο διάστημα και αφορά είτε την πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 24 ή 48 δόσεις είτε τις παλαιότερες ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Υπενθυμίζεται πως εσχάτως το Υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει νέα διάταξη με την οποία επιτρέπει να ξαναμπούν στις ρυθμίσεις, όσοι τις είχαν χάσει μέσα στην πανδημία.

    Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

    Με την έναρξη της διαδικασίας το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 και το ποσό που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο που θα ισχύει για έναν μήνα. Στη συνέχεια και όσο είναι συνεπής στη ρύθμιση θα εφαρμόζονται μεγαλύτεροι συντελεστές που θα αυξάνουν σταδιακά το ύψος του ακατάσχετου ορίου με ανώτατο συντελεστή το 4,5.

    Φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση της εφορίας με 16 μηνιαίες δόσεις και καταβάλει δόση 500 ευρώ το μήνα, θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, μόλις ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για το ακατάσχετο όριο.

    Σημειώνεται πως για τους φορολογουμένους που έχουν ενταχθεί σε περισσότερες από μία ρυθμίσεις, το ακατάσχετο ποσό θα υπολογίζεται για κάθε ρύθμιση ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων, το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται κάθε μήνα.

    Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η αύξηση του ορίου προς όσους οφειλέτες προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση των χρεών τους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, που προβλέπει την αποπληρωμή τους έως και 240 δόσεις προς το δημόσιο. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείο βρίσκεται το ενδεχόμενο το ακατάσχετο να μην αυξάνεται ανά μήνα, αλλά ανά 5 ή 6 μήνες, ανάλογα με την συνέπεια του οφειλέτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Οικονομικών: Τροπολογία για απαλλαγή ενοικίου Ιουνίου – Τι αλλάζει για ΕΝΦΙΑ, ποιες περιοχές απαλλάσσονται το 2021

    Σκυλακάκης: Δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια το 2021 για όσους επλήγησαν από την πανδημία

    Υπ. Οικονομικών: Ομάδα Εργασίας για τις επιπτώσεις των νέων αντικειμενικών στους φόρους πέρα του ΕΝΦΙΑ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ