• Οικονομία

    Άκαρπη η πρώτη απόπειρα της ΕΕ για εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

    • NewsRoom


    Χωρίς το αποτέλεσμα που επιθυμούσε έληξε η πρώτη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να εξαιρεθεί από το μέτρο της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.  Όπως γνωστοποίησε το Σάββατο η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, η πρώτη απόπειρα για να λυθεί το πρόβλημα δεν κατέστη επιτυχής, καθώς υπήρξαν σαφείς απαντήσεις από την αμερικανική πλευρά.

    «Δεν μας δόθηκαν άμεσες σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία προκειμένου να εξαιρεθούμε και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα» επισήμανε η Μάλμστρομ, σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter μετά από τη συνάντησή της με τον Αμερικανό απεσταλμένο στις Βρυξέλλες, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

    «Είμαστε ένας στενός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και υπό αυτήν την ιδιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε η Ευρωπαία επίτροπος.

    Στη συνάντηση των δύο πλευρών, που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Χιροσίγκε Σέκο. Η Ιαπωνία, όπως η ΕΕ, αξιώνει να εξαιρεθεί από την επιβολή των τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ.

    «Η συζήτηση ήταν ειλικρινής στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει» από τους αμερικανικούς δασμούς, διευκρίνισε η Μάλμστρομ.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

    Η Ευρώπη πραγματοποίησε εξαγωγές χάλυβα ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλουμινίου 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017 προς τις ΗΠΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον «εμπορικό πόλεμο»: Ανακοίνωσε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπορικός πόλεμος: Πώς θα απαντήσει η ΕΕ αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς – Αναλυτικά στοιχεία

     



    ΣΧΟΛΙΑ