• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εμπορικός πόλεμος: Πώς θα απαντήσει η ΕΕ αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς – Αναλυτικά στοιχεία

    • Bloomberg


    Έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας, μάλιστα, συγκεκριμένο σχέδιο επιβολής δασμών εν είδει αντιποίνων σε αμερικανικά αγαθά αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Τα αγαθά αυτά περιλαμβάνουν από μπλουζάκια και ουίσκι μέχρι δίκυκλα και σκαλωσιές.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μία λίστα που συντάχθηκε από την Κομισιόν και περιήλθε σε γνώση του Bloomberg, η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών και αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ, αλλά και σε προϊόντα χάλυβα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κομισιόν συζήτησε τα μέτρα με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το βράδυ της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες.

    Μεταξύ των αγαθών που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι είδη ένδυσης, όπως τα τζιν, καλλυντικά, άλλα καταναλωτικά αγαθά, δίκυκλα και σκάφη αναψυχής, αξίας περί το 1 δισ. ευρώ, χυμοί, ουίσκι, καλαμπόκι και άλλα γεωργικά προϊόντα, αξίας 951 εκατ. ευρώ, αλλά και προϊόντα χάλυβα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα, εκτιμώμενης αξίας 854 εκατ. ευρώ.

    Η δέσμευση του Τραμπ να περιορίσει τις εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στηρίζεται σε επιχειρήματα περί εθνικής ασφάλειας τα οποία, όμως, δεν αποδέχεται η ΕΕ. Όπως σημειώνει, δε, το Bloomberg, o Λευκός Οίκος κινδυνεύει, με την κίνηση αυτή, να προκαλέσει αντίστοιχες κινήσεις αντίδρασης σε όλο τον κόσμο, αλλά και αναταραχή στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ