• Οικονομία

    Αγωνία για τις συντάξεις-Οι διαφορές Αθήνας-Βρυξελλών

    • NewsRoom


    Πιέζει ο χρόνος το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τους δανειστές για το κρίσιμο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων αλλά και των αντιμέτρων που έταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

    Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο σενάριο της αναστολής, των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξει και απορρίπτουν κατηγορηματικά την ακύρωση. Παράλληλα εκτιμούν ότι η εφαρμογή επεκτατικού πακέτου 765 εκατ. ευρώ οδηγεί σε απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και ζητούν διορθωτικές κινήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

    Από τον πρώτο έλεγχο που έχει γίνει διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνουν όλα. Να αναφερθεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων θα κοστίζει στον προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ ενώ το πακέτο Τσίπρα κοστίζει περί τα 770 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά όλο το πακέτο κοστίζει 2,77 δις. ευρώ.

    Λύση δεν φαίνεται να βρεθεί ούτε στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 της Ελλάδας με τις δυο εκδοχές του για την περικοπή ή μη των συντάξεων δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης όπου οι ΥΠΟΙΚ  της Ευρωζώνης θα θα ασχοληθούν με τον ιταλικό προϋπολογισμό. Το θέμα των συντάξεων θα εξεταστεί σε έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιέζετε ασφυκτικά, καθώς θέλει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου που θα καταθέσει στη Βουλή το τελικά σχέδιο του προϋπολογισμού να έχει στα χέρια του μια πολιτική απόφαση. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε λόγο για διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι με κυρίαρχα τρία βασικά σενάρια:

    • Η ακύρωση του μέτρου όπως ζητά η κυβέρνηση
    • Η αναστολή εφαρμογής του μέτρου, λύση η οποία οδηγεί σε πολιτική ομηρία όχι μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και την αυριανή
    • Η προστασία μόνο των χαμηλών συντάξεων με το μαχαίρι να μπαίνει δηλαδή μόνο στις υψηλές συντάξεις.

    Επίσης στο κάδρο των συζητήσεων έχει μπει και το σενάριο να κοπεί το αφορολόγητο το 2019 ώστε η μείωση των συντάξεων να εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, το 2020.

    Στη γραμμή Ρέγκλινγκ συντάχθηκαν αρκετά από τα μέλη του Euroworking Group, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν ότι καλύτερο για την Ελλάδα στην παρούσα φάση να μην προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει συναποφασισθεί όπως είναι περικοπή των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι να περιμένουν τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο: Τι σηματοδοτούν οι επόμενες 20 ημέρες για τις συντάξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν πείστηκαν στο EWG: Στο επερχόμενο έκτακτο Eurogroup η απόφαση για τις συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι αιτήσεις για την επιστροφή αναδρομικών, δώρων και συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ