• Business

    Παρασκήνιο: Τι σηματοδοτούν οι επόμενες 20 ημέρες για τις συντάξεις

    • NewsRoom


    Σημαντικές διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Κομισιόν όσον αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ποσό ανέρχεται στο ύψος των 720 εκατ. ευρώ,  κατι που επί της ουσίας  σημαίνει οτι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο η μη περικοπή στις συντάξεις και όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Αν και ο πρωθυπουργός πριν από 7 ημέρες ανακοίνωσε οτι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, υπονοώντας ότι πέρασε το σχέδιο του για διατήρηση των συντάξεων στα υφιστάμενα επίπεδα και ταυτόχρονα τα θετικά μέτρα (επίδομα ενοικίου, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.), οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αποκλίσεις ύψους 0,4% του ΑΕΠ δηλαδή, 720 εκατ. ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε περιπου 20 ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη συνεδρίαση του Euroworking group ζήτησε από τους συναδέλφους του,  οι αποφάσεις να ληφθούν νωρίτερα καθώς θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για την Ελλάδα προκειμένου να μην χρειασθεί να αλλάξουν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά και να γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των συντάξεων.

    Μάλιστα Ευρωπαίους αξιωματούχος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε ότι αναμένεται να υπάρξει ένα έκτακτο Εurogroup για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης μέσα Νοεμβρίου και εκεί πιθανό είναι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και για τις συντάξεις.

    Πάντως αρκετά μέλη του Euroworking group συντάχθηκαν κατά κάποιο τρόπο με τις δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του επικεφαλής του ESM  κ. Ρέκλινγκ υποστηρίζοντας ότι θα ήταν κακό για την Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία να μην προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συναποφασισθεί και συγκεκριμένα στην περικοπή των συντάξεων.

    Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι να περιμένουν τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού από τις υπηρεσίες των Βρυξελλών. Από τον πρώτο έλεγχο που έχει γίνει διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνουν όλα. Σημειώνεται ότι η μη περικοπή των συντάξεων θα κοστίζει στον προϋπολογισμό 2 δις. ευρώ ενώ το πακέτο Τσίπρα κοστίζει περί τα 770 εκατ. ευρώ. Συνολικά όλο το πακέτο κοστίζει 2,77 δις. ευρώ.

    Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά στο εσωτερικό της χώρας ο ένας μετά τον άλλο υπουργό σχεδιάζουν ελαφρύνσεις στον τομέα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προταθεί σύμφωνα με πληροφορίες να αυξηθεί ο ακατάσχετος λογαριασμός για τους αγρότες στα 10.000 ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ