• Οικονομία

    Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων: Οι επιστήμονες στο 800άρι, ακτοπλοΐα, ενέργεια, τουρισμός στους ΚΑΔ

    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Νέες παρατάσεις για φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το φθινόπωρο, χρηματοδοτικά εργαλεία και διάθεση πόρων που θα περιλαμβάνουν ακόμα και την επιδότηση επιτοκίων δανείων, διεύρυνση των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στα νέα μέτρα, για να συμπεριληφθούν π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις και ακτοπλοϊκές, αλλά και νέες επαγγελματικές κατηγορίες που θα λάβουν το περίφημο 800άρι, όπως οι επιστήμονες για τους οποίους έγινε τόσος ντόρος τις περασμένες μέρες, ανακοινώνει το πρωί της Δευτέρας, στις 10.00, η κυβέρνηση.

    Δια στόματος των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, που θα εξειδικεύσουν τα συγκεκριμένα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης.

    Αν στις 8 το βράδυ της Κυριακής επικοινωνούσε κανείς με μέλος του οικονομικού επιτελείου, θα του έκλεινε το τηλέφωνο απότομα, λέγοντας ότι βρισκόταν σε σύσκεψη και πως θα επικοινωνούσαν αργότερα. Οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι όλο το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνταν αλλεπάλληλες συσκέψεις ανάμεσα στα μέλη του οικονομικού επιτελείου και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης ήταν αυτός που ενημέρωνε για τα διαθέσιμα του προϋπολογισμού, διευκολύνοντας τις ασκήσεις επί χάρτου, μέχρι το αποτέλεσμα το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα.

    Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέταρτο πακέτο μέτρων που ανακοινώνεται θα αφορά στον Απρίλιο, συνεχίζοντας να… κακομαθαίνει η κυβέρνηση την κοινή γνώμη για το έγκαιρο των ανακοινώσεών της, οι οποίες γίνονται πριν καν αλλάξει ο μήνας!

    Πηγή προσκείμενη στο οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα «αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα φορέων και παραγωγικών τάξεων που έχουν μείνει εκτός από τα μέτρα του Μαρτίου».

    Επιχειρήσεις

    – Στο νέο πακέτο μέτρων πλέον εμπίπτει το σύνολο του επιχειρηματικού ιστού της χώρας, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τις φαρμακοβιομηχανίες και τους προμηθευτές τροφίμων.

    – Αναμένονται οι ανακοινώσεις για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία αφορά στην κρατική ενίσχυση (επιδότηση) του 1 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, η οποία θα ενεργοποιηθεί έως τις 10 Απριλίου.

    – Εγγυημένα σε ποσοστό 80% θα είναι τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης που θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

    – Δικαίωμα σε δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου έχουν όλες οι επιχειρήσεις -μικρομεσαίες και μεγάλες- που δεν είχαν «κόκκινες» οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

    – Κάθε επιχείρηση μπορεί να πάρει μόνο ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα.

    Πώς θα χορηγούνται τα δάνεια

    – Το ποσό του δανείου δεν θα υπερβαίνει ένα από τα παρακάτω όρια:

    * Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τους κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019.

    * Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το 2019.

    – Επίσης, μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 12 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

    – Τα δάνεια θα είναι 5ετούς διάρκειας. Θα χορηγηθούν επίσης και δάνεια με διάρκεια 3 έτη και με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (balloon loan).

    – Θα δοθούν εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης και η μόχλευση του ποσού στοχεύει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ σε νέες χορηγήσεις για την πρώτη φάση, ποσό που μπορεί να φτάσει στη συνέχεια και τα 7 δισ. ευρώ.

    – Οι εγγυήσεις αφορούν δάνεια που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

    – Η εγγύηση θα καλύπτει τη ζημιά για περίοδο ως 5 χρόνια από την εκταμίευση του δανείου.

    ΚΑΔ

    Προς διεύρυνση θα τεθούν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και πλέον αφορούν σε δράσεις για τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα τις ενέργειας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχει εντοπιστεί ότι υπάρχουν προβλήματα.

    Σε δηλώσεις του, το Σαββατοκύριακο, ο κ. Σταϊκούρας είπε άλλωστε ότι «θα υπάρξουν πολλά περισσότερα, που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή δεν θα επανέλθουμε σε συζήτηση ΚΑΔ».

    Σημειωτέον ότι άλλες πηγές από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν χθες αργά το βράδυ στο mononews.gr ότι το ποσό που θα διατεθεί για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέρχεται τελικά σε 3 δισ. ευρώ.

    Τράπεζες

    Οι ίδιες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες ενημέρωναν τους συνεπείς πελάτες τους, τα φυσικά πρόσωπα, για τις διευκολύνσεις που προβλέπονται, όπως η αναστολή των δόσεων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Από σήμερα αρχίζουν οι επαφές με τις συνεπείς επιχειρήσεις.

    Τέλος, κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι οι τράπεζες θα κάνουν «ταμείο» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κι εφόσον έχει τρέξει (αν τρέξει) και με ποιες προϋποθέσεις η τουριστική σεζόν.

    Το δημοσιονομικό κόστος έχει ανέβει στα 4,7 δισ. ευρώ και με τις σημερινές παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθει επιπλέον. Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται δε, η κατάθεση στη Βουλή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού με αύξηση του τακτικού αποθεματικού κατά 5 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το μεσοπρόθεσμο Μάιο, πηγαίνει πια, για ον που αναμενόταν για ον Σεπτέμβριο.

    Επιπρόσθετα, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα τα μέτρα για το come back της οικονομίας, αφού, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, ο σχεδιασμός θα πρέπει να αναμένεται για τα μέσα Μαΐου κι αν, με βάση το καλό σενάριο, η περίφημη καμπύλη του κορονοϊού δείχνει ότι η χώρα αναρρώνει και, μαζί της, αναρρώνει και η οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ