Οικονομία

Αφορολόγητο: Ανατροπή με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

  • NewsRoom


Την αύξηση των ποσοστών ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια αναζήτησης μέτρων και κινήτρων για τους φορολογούμενους, τα οποία θα συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η διάταξη για το πως θα «χτίζεται» το αφορολόγητο θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις μέσω συναλλαγών με κάρτες ή μέσω e-banking. Το ποσό των αποδείξεων που θα απαιτούνται θα προκύπτει από το εισόδημα του φορολογούμενου

Με βάση τα σχέδια αυτά που συζητούνται και με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από τον Ιανουάριο του 2019 θα προκύψει – σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο – από την ακόλουθη κλίμακα:

15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ από 10% που ισχύει για σήμερα
25% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ από 15% που ισχύει σήμερα
30% για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ από 20% που ισχύσει σήμερα και με ανώτατο όριο αποδείξεων που μπορούν να δηλωθούν τα 30.000 ευρώ.

Στόχος των σχεδιαζόμενων αλλαγών είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αναθεώρηση των ορίων για την εξασφάλιση του αφορολόγητου.


ΣΧΟΛΙΑ