• Οικονομία

    Άδωνις Γεωργιάδης: Επικεντρωμένη στο ελληνικό επιχειρείν και η νέα μας τετραετία

    • NewsRoom
    O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

    O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης


    Το επενδυτικό έργο του υπουργείου Ανάπτυξης συνόψισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «έχει αλλάξει η νοοτροπία όσον αφορά τις επενδύσεις. Στην αντιπολίτευση δεν αρέσει καμία επένδυση, και όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτείνει καμία επένδυση, σε όλες είναι αρνητικός».

    Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που έχει σημασία να έχει κυβέρνηση σταθερή, φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική.

    «Κάθε χρόνο αυτής της κυβέρνησης οι επενδύσεις είναι περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. Το 2021 κάναμε ρεκόρ FDI (άμεσων ξένων επενδύσεων) όλων των εποχών, το 2022 κάναμε μεγαλύτερο ρεκόρ και το 2023, αν δεν έχουμε πολιτική αναταραχή μετά τις εκλογές, θα έχουμε τρίτη χρονιά ρεκόρ FDI» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «η ελληνική οικονομία σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2019, η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα».

    «Είμαστε μια κυβέρνηση που πιστεύει στο επιχειρείν και η νέα μας τετραετία θα είναι επικεντρωμένη κυρίως στην ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν ώστε να ωφεληθεί περισσότερο η ελληνική οικονομία και οι εργαζόμενοι» κατέληξε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς για το τι λέει στους επενδυτές που ταλαιπωρούνται με τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε συμφωνήσει σε ορίζοντα 26 μηνών από σήμερα η δικαιοσύνη στην Ελλάδα και ο ρυθμός απονομής της σε σχέση με οικονομικά ζητήματα δε θα έχει καμία σχέση με σήμερα. Ο στόχος είναι να πάμε στο μισό χρόνο από ό,τι είμαστε σήμερα ώστε να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με την παγκόσμια τράπεζα για να σχεδιαστεί αυτό».

    Ο Αθανάσιος Παπανικολάου, δ/νων σύμβουλος Viavartia Group, σημείωσε πως «στον Όμιλο Vivartia πιστεύουμε ότι ο κλάδος τροφίμων μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρας, εάν υποστηριχθεί από πολιτικές που στηρίζουν την παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα και την κυκλική οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή η αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης για την ενίσχυση του κλάδου και οι στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μπορούν να αξιοποιήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τη δυναμική του κλάδου τροφίμων και τη συμβολή του στην ελληνική αγορά και οικονομία».

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Δ/νων Σύμβουλος στη «Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας ΑΕ» τόνισε πως «το αύριο θα είναι πολύ διαφορετικό, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για παγκόσμιες επενδύσεις έχει αλλάξει, η κανονικότητα που ζούμε είναι πολύ διαφορετική, και είναι απαραίτητη η προσαρμογή σε γεωπολιτικές αλλαγές».

    Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι σήμερα είχαμε ανταγωνιστή την Κίνα, σήμερα έχουμε ανταγωνιστή και μεγάλες δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «στόχος δεν είναι πώς θα γίνουμε καλύτεροι από το χθες, αλλά πώς τα επόμενα χρόνια θα συγκριθούμε με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της δύσης και θα έχουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πολύ πιο ευνοϊκό»

    Η Άντρεα Μοράρου, περιφερειακή επικεφαλής για Ελλάδα και Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), έκανε λόγο για επένδυση άνω των 6,6 δισ. ευρώ σε πάνω από 100 εγχειρήματα του ιδιωτικού τομέα από το 2015.

    «Πέρυσι επενδύσαμε το 15% από τα συνολικά 700.000 εκατ. σε ελληνικά πρότζεκτ και αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις πιο φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην πράσινη οικονομία» τόνισε η ίδια.

    Ο Απόστολος Γκουτζίνης, δικηγόρος στο Λονδίνο, εταίρος Milbank, εκτίμησε πως «η Ελλάδα, θεσμικά, οικονομικά, στο τραπεζικό σύστημα, στο επενδυτικό κλίμα, έχει κάνει άλματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν». Όμως, όπως σημείωσε, «σε σχέση με τις άλλες χώρες, στο διάστημα που εμείς δουλέψαμε σκληρά για να αποφευχθεί η πλήρης χρεοκοπία, οι ανταγωνιστές μας επίσης έκαναν άλματα, οπότε σήμερα δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο τους εαυτούς μας αλλά οικονομίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 10-20 χρόνια».

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αλαμανός, Δ/νων Σύμβουλος της ΣΟΛ Crowe, υπογράμμισε πως σημαντικό κομμάτι στις επενδύσεις είναι η εταιρική διακυβέρνηση, είναι το “e” στο ESG, κι είναι ένα ζήτημα που δεν είναι μόνο θέμα ουσίας, αλλά και εικόνας».

    Στηρίζοντας το επιχείρημά του, μάλιστα, επικαλέστηκε το παράδειγμα του ελληνικού Δημοσίου: «Όταν το ελληνικό δημόσιο είχε μια φήμη πως ήταν αργό και με έλλειψη διαφάνειας, το πρόβλημα δεν ήταν πως ο επενδυτής, ερχόμενος στην Ελλάδα, θα είχε προβλήματα, αλλά πως δεν μπορούσε να πειστεί να έρθει στην Ελλάδα. Αυτό ήταν φαύλος κύκλος. Όταν το δημόσιο άρχισε να βελτιώνεται, κι έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, ο φαύλος κύκλος εξελίχθηκε σε ενάρετο».

    «Οι ξένες επενδύσεις πάντα ακολουθούν το εγχώριο κεφάλαιο, από αυτές  όμως μόνο ένα 16%-20% πήγε προς τη βιομηχανία και αυτό πρέπει να αλλάξει» τόνισε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Και συμπλήρωσε, τα ξένα επενδυτικά σχήματα Ανάπτυξης (R&D) μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών μπορεί να φαίνονται επιτυχία, ενδέχεται όμως να καταστούν εμπόδιο στην βιομηχανοποίηση/ψηφιοποίηση της οικονομίας μας. Για παράδειγμα οι Έλληνες μηχανικοί (επί της ουσίας ο «χρυσός» της οικονομίας μας) που βρίσκουν καλύτερους μισθούς εκεί και συνεισφέρουν στην ολοκλήρωση των προϊόντων αυτών των εταιρειών, στερούνε τις υπηρεσίες τους, από τις υπόλοιπες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να αναπτυχθούν μέσω βιομηχανοποίησης και ψηφιοποίησης. Η ΕΕΝΕ εισηγείται τη θέσπιση ενός πιστοποιητικού ψηφιακών δεξιοτήτων και ένα έξυπνο κίνητρο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που επενδύουν τους πόρους και το χρόνο για την επανεκπαίδευση/επανακατάρτιση.



    ΣΧΟΛΙΑ