• Οικονομία

    Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έχουμε αυταπάτη ότι τα μέτρα που πήραμε καλύπτουν τον πληθωρισμό, επιμένουμε για πανευρωπαϊκή λύση

    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες επιδιώκει να απλώσει δίχτυ προστασίας γύρω από ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και στη μεσαία τάξη, που πλήττονται ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε πανευρωπαϊκή λύση που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.

    «Το επίδομα για τα καύσιμα έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει στους δικαιούχους την αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Καλύπτει τη διαφορά, όχι τις ανάγκες για καύσιμα. Τα 60 λίτρα είναι η μέση κατανάλωση ενός ανθρώπου. Είναι όλα μετρημένα με βάση την ΑΑΔΕ, όλα αυτά βγαίνουν αυτόματα. Δεν έχουμε αυταπάτη ότι τα μέτρα που πήραμε καλύπτουν τον πληθωρισμό. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε πανευρωπαϊκή λύση που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί. Έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων, στοχευμένα στους ευάλωτους, αλλά βεβαίως ο κόσμος δικαίως διαμαρτύρεται γιατί οι τιμές έχουν αυξηθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με το επίδομα για τα καύσιμα.

    «Αν καταλήξουν σε συμφωνία Ρωσία και Ουκρανία θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών»

    «Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πολέμου. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Αν καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα έχουμε διαφορετικό σενάριο. Βάλαμε τους τρεις μήνες ως όριο στις παρεμβάσεις μας και αναλόγως θα αποφασίσουμε στην πορεία τι θα γίνει», πρόσθεσε.

    Μιλώντας για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ που έχουν αυξηθεί, ο ίδιος είπε ότι «Στα σούπερ μάρκετ οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι. Έχουμε βάλει τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν μπει ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Θα σταματήσει η αύξηση των τιμών από τους ελέγχους και τα πρόστιμα; Όχι. Αλλά αυτό γίνεται για να αποφύγουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι τιμές θα αυξάνουν όσο διαρκεί ο πόλεμος. Σε κάποια υλικά, όπως πχ το ηλιέλαιο, αρχίζουμε να έχουμε παγκοσμίως έλλειψη».

    Αναφερόμενος στην επιδότηση για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «Η μία μεγαβατώρα φυσικού αερίου πέρυσι είχε 25 ευρώ. Τώρα έχει 230 ευρώ. Αν η κρίση συνεχιστεί θα υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση. Η κυβέρνηση την έχει ζητήσει. Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν. Καμία χώρα της Ευρώπης σήμερα δεν επιδοτεί περισσότερο το ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα. Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, αν η κυβέρνηση λάβει ένα μέτρο που κριθεί υπερβολικό από τις αγορές, ό,τι γλυτώσουμε από το πρατήριο θα το πληρώσουμε στο στεγαστικό μας δάνειο, στην πιστωτική μας κάρτα και στο επιχειρηματικό μας δάνειο. Δε χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές. Την ημέρα που ανακοινώσαμε τα μέτρα, το βράδυ η Ελλάδα αναβαθμίστηκε, γιατί οι αγορές είδαν ότι τα μέτρα που πήραμε ήταν λελογισμένα».

    «Οι φοροαπαλλαγές που έχουμε φέρει συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια εισοδήματος»

    Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και στο πώς θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα η μεσαία τάξη, ο ίδιος ανέφερε ότι «Οι φοροαπαλλαγές που έχουμε φέρει, μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ, συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια εισοδήματος από τον πληθωρισμό. Η αύξηση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ συμπληρώνει τη ρευστότητα στο νοικοκυριό. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αυξάνει το εισόδημα του εργαζόμενου. Η ακύρωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυξάνει το εισόδημα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν γιατί ο πόλεμος έφερε στους ανθρώπους “κράτημα” και δεν ξοδεύει. Για τη μεσαία τάξη, τόσες μειώσεις φόρων σε 2,5 χρόνια εγώ δε θυμάμαι».

    Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι «Θα αυξηθούν οι δόσεις, ακόμα ένα μέτρο που αυξάνει τη ρευστότητα. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα. Είναι δεδομένο ότι τα νοικοκυριά μας πιέζονται. Με τα στοιχεία της Eurostat του Φεβρουαρίου, η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο στον πληθωρισμό».

    Τέλος, σημείωσε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές αλλά ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023».

    Διαβάστε επίσης

    Gazprom: Συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας

    Nutri-Score: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να αλλάξει τον προγραμματισμό της ΕΕ για τη σήμανση τροφίμων



    ΣΧΟΛΙΑ