• Οικονομία

  Άδωνις Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα

  • NewsRoom
  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


  Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα άφησε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

  Σχετικά με τις πληροφορίες για επικείμενη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως σε γάλα, κρέας, λάδι και ψωμί, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1,  σημείωσε «είχα πει σε ανύποπτο χρόνο πως και αυτό το σενάριο εξετάζεται, αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός. Τα μέτρα είναι υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο».

  Σχετικά με τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων έναντι του κύματος ανατιμήσεων, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε «δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω, όπως κάναμε και στην πανδημία. Θέλω να πω σε όλους τους συμπολίτες μας, που σήμερα τα φέρνουν πέρα δύσκολα, ότι η Κυβέρνηση είναι πάνω τους και όσα μέσα διαθέτουμε για να κάνουμε την ζωή τους καλύτερη, θα τα χρησιμοποιήσουμε».

  «Το πασχαλινό τραπέζι θα έχει μια μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με πέρσι», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας πως «για το αρνί, θα το πω από τώρα: παίζατε τα ρεπορτάζ ότι η τιμή είχε πέσει πάρα πολύ χαμηλά, γιατί είχαμε την καραντίνα και τα αρνιά ήταν απούλητα και πουλούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από το κόστος, άρα αν φέτος συγκρίνουμε με αυτήν την τιμή, η αύξηση θα είναι μεγάλη, όμως αν συγκρίνουμε με την “κανονική” τιμή, του 2019, δεν θα είναι μεγάλη η αύξηση».

  Παντού υπάρχει ακρίβεια

  «Εάν είναι αδύνατο για την Γερμανία να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σκεφθείτε τι ισχύει για την Ελλάδα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

  Όπως σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «είναι πολύ μεγάλη κρίση και σε τέτοιες περιόδους, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Πόλεμο έχουμε… ψυχριαμία! Δεν πρέπει κανείς να χάνει την ψυχραιμία του, η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν πίσω. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά έχουμε πόλεμο. Θα κοιτάξουμε, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο το Κράτος, να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη».

  Έλεγχοι για αισχροκέρδεια

  Σχετικά με τους ελέγχους για αισχροκέρδεια, είπε πως έλεγχοι γίνονται διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, όπως συνέβη επί κορονοϊού, καθώς τότε ψηφίστηκε ειδική διάταξη στην Βουλή που στηρίχθηκε στην δημόσια υγεία, ενώ τώρα δεν υπάρχει τέτοια βάση και εφόσον υπάρξει τέτοια τροπολογία «άνετα μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο ως αντισυνταγματική».

  Σημείωσε πως «εφόσον οι δικηγόροι μας διαβεβαιώσουν πως δεν θα “πέσει” στο δικαστήριο, προτίθεμαι να φέρω διάταξη στην Βουλή, ώστε σε περίπτωση υποτροπής να μπορεί να γίνεται ανακοίνωση της επωνυμίας των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν».

  Υπερκέρδη

  «Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν αυτά τα κέρδη, θα γίνει μια έκτακτη πολύ μεγάλη φορολόγηση τους. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στον Προϋπολογισμό, από όπου πληρώνονται τα μέτρα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι να δημοσιεύσει ισολογισμό μια εταιρεία, ότι λέμε είναι υποθετικό», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με την συζήτηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

  Σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και άλλων πολιτικών αρχηγών, για το ύψος των υπερκερδών αυτών, ο κ Γεωργιάδης είπε πως «ο καθένας λέει ότι του κατέβει στο κεφάλι. Μόνο όταν δημοσιευθούν οι ισολογισμοί, θα ξέρουμε το ακριβές ποσό».

  Διαβάστε επίσης

  Γεωργιάδης: Εισήγηση να ανακοινώνονται τα ονόματα των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν  ΣΧΟΛΙΑ