Στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να καταγράφουν τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων. Υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση ότι τα ebooks κινούνται γύρω στο 1%, ενώ γίνονται αναφορές κάποιες φορές και για 2%.

Η αγορά ηλεκτρονικού βιβλίου στη χώρα μας είναι περιορισμένη, τα ebooks ανέρχονται σε 13.248 τίτλους, τα 2/3 των οποίων κυκλοφορούν σε μορφή EPUB και είναι από 100 εκδότες.

1

Δεν υπάρχει ελληνικό βιβλιοπωλείο που να τα πουλάει και οι όποιες προσπάθειες στην ουσία απέτυχαν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε δανεισμούς ηλεκτρονικών βιβλίων από δημόσιες βιβλιοθήκες.

Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα της έρευνας «Ηλεκτρονικό βιβλίο και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα: Διερεύνηση του πεδίου» παρουσιάστηκαν σε στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσαν στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, (ΕΕΒΕΠ) το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βόρειας Ελλάδος.

Στην έρευνα καταγράφονται στοιχεία για την ελληνική αγορά ebooks, τη σημερινή θέση των ebooks στις βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και τις στάσεις των διευθυντών και των χρηστών των βιβλιοθηκών και των εκδοτών για τα ebooks και τον δανεισμό τους.

Στόχος, της έρευνας, όπως εξήγησε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Γιώργος Γλωσσιώτης, Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα του Προγράμματος Knowledge Rights 21 για την ενδυνάμωση της φωνής των βιβλιοθηκών σχετικά με το περιβάλλον των πνευματικών δικαιωμάτων στην παιδεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό στην ψηφιακή εποχή ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα και η αναγκαιότητα για ηλεκτρονικό δανεισμό των ελληνόφωνων ebooks στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και έγινε επίσης μία αποτύπωση της κατάστασης της αγοράς των ebooks στην ελληνική γλώσσα, η οποία αναδεικνύει υστερήσεις και ευκαιρίες, ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα η διάδοση και χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων

Στην Ελλάδα η διάδοση και η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, τόσο σε όρους αγοράς βιβλίου (παραγωγή και διακίνηση περιεχομένου και ηλεκτρονικών εκδόσεων) όσο και σε όρους χρηστών, ανέφερε ο κ. Γλωσσιώτης τονίζοντας ότι διενεργήθηκαν νομική έρευνα, καθώς και ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες σε διευθυντές ακαδημαϊκών, δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών και σε χρήστες βιβλιοθηκών που διαβάζουν βιβλία στις βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικά βιβλία.

Ελλείψει στοιχείων πωλήσεων για τα βιβλία, έντυπα ή ηλεκτρονικά έγινε ποσοτική έρευνα στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων BookPoint (πρώην oδελnet) του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) για να διαπιστωθεί διαχρονικά ο αριθμός και ο μορφότυπος των ηλεκτρονικών βιβλίων στα ελληνικά.

Από τους 500 χρήστες των βιβλιοθηκών το 23% διαβάζει και ηλεκτρονικά βιβλία. Οι διαπιστώσεις είναι ότι η κοινωνική τάξη επηρεάζει τον τρόπο ανάγνωσης και πόσο μάλλον της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, όπως επίσης και το φύλο και η ηλικία, ανέφερε ο κ. Γλωσσιώτης.

Ως προς το φύλο, το δείγμα χωρίζεται περίπου στη μέση, το 52.2% είναι γυναίκες και το 47.8% άντρες.

Όσον αφορά την ηλικία, οι νεότεροι αναγνώστες κυριαρχούν στη χρήση ebooks με το 75% του συνολικού δείγματος να είναι μικρότεροι από 45 ετών. Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος κατοικεί στην Αθηνά με 67% ενώ το υπόλοιπο 33% κατοικεί εκτός Αττικής.

Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης του δείγματος το 38% ανήκει στην κατηγορία της μέσης εκπαίδευσης ενώ το υπόλοιπο 62% ανήκει στην κατηγορία της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Έχουμε πολύ χαμηλή υιοθέτηση του ηλεκτρονικού βιβλίου τόσο από άποψη κυκλοφορίας στην Ελλάδα, πολύ μικρή υιοθέτηση ηλεκτρονικών βιβλίων στις βιβλιοθήκες και πολύ μικρή υιοθέτηση σαν αναγνωστική συμπεριφορά» τόνισε ο κ. Γλωσσιώτης.

Η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες παρόμοιες όσον αφορά τον πληθυσμό και το ότι διαθέτουν μοναδική εθνική γλώσσα, Κροατία, Δανία, Εσθονία και Φιλανδία, βρίσκεται μακράν στην τελευταία θέση σε δανεισμούς ηλεκτρονικών βιβλίων από δημόσιες βιβλιοθήκες. Βρίσκεται επίσης στην τελευταία θέση σε αριθμό βιβλιοθηκών και σε αναλογία πληθυσμού ανά βιβλιοθήκη, καθώς οι υφιστάμενες βιβλιοθήκες της χώρας εξυπηρετούν η καθεμία κατά μέσο όρο 32.187 κατοίκους του συνολικού πληθυσμού, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που η αναλογία βιβλιοθηκών σε σχέση με τον πληθυσμό είναι αισθητά μεγαλύτερη, σύμφωνα με την έρευνα.

«Στη χώρα μας το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο ανάγνωσης. Υπηρεσίες δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων παρέχει στη χώρα μόνο η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας με το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο που δημιουργήθηκε πριν από μία δεκαετία. Οι ελληνικές βιβλιοθήκες δημόσιες και ακαδημαϊκές δεν παρέχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία στους χρήστες τους» ανέφερε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 12% – 13% των εσόδων των εκδοτών προέρχονται από τα e-books

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, ποσοστό 12 – 13% των εσόδων των εκδοτών προέρχονται από τα e-books σταθερά σχετικά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, Thinking LPC, ιδρυτής του eAnagnostis.gr, μέλος της ερευνητικής ομάδας προσθέτοντας ότι το ποσοστό των εσόδων απο τα audiobooks ανέρχεται σε 3,5%.

Για τις πωλήσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, λέμε για ένα 1% της αγοράς κατ’ εκτίμηση. Βλέπουμε πολλούς να δηλώνουν ότι διαβάζουν ebooks, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στις πωλήσεις, και αυτό ενδεχομένως έχει σχέση εν μέρει με πειρατικό περιεχόμενο, αλλά νομίζω ότι έχει πιο πολύ σχέση επειδή διαβάζουμε πάρα πολύ στα αγγλικά, είπε ο κ. Καλαμαράς.

Αναφερόμενος στη στάση των Ελλήνων εκδοτών, τόνισε ότι υπάρχουν εκδότες που γενικώς είναι κατά του ηλεκτρονικού βιβλίου, κάποιους που λένε ότι ναι, ωραία τα ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να χρειάζεται να έχει δανεισμό η βιβλιοθήκη και υπάρχουν και εκδότες που λένε ότι δεν θα έδιναν και όλους τους τίτλους τους.

«Παραμένει να πείσουμε και εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των βιβλιοθηκών ότι στις οθόνες που δεν πρόκειται να τις ξεφορτωθούμε. μπορούμε και να διαβάζουμε βιβλία, μπορούμε να διαβάζουμε δηλαδή κείμενα που είναι και απαιτητικά» υπογράμμισε.

Στη Φινλανδία το 2024 οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων ξεπέρασαν εκείνες των έντυπων. Στη Δανία τα ηλεκτρονικά βιβλία πλέον είναι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους, τόνισε η Ασπασία Τασιοπούλου, βιβλιοθηκονόμος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

«Έχουμε στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας κάποια ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία μας στέλνουν οι συγγραφείς από μόνοι τους και τα ανεβάζουμε κανονικά στον κατάλογό μας. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία στο Ψηφιακό Αποθετήριο Μέδουσα της Bιβλιοθήκης, το οποίο λειτουργεί από το 2007 και έχει περισσότερα από 10.000 τεκμήρια που αφορούν την Ημαθία» συμπλήρωσε.

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε κι εμείς ηλεκτρονικά βιβλία και προωθούμε το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα μέλη μας και άλλες πλατφόρμες» επισήμανε η κ. Τασιοπούλου.

«Οι καλές βιβλιοθήκες δημιουργούν αναγνώστες. Μία βιβλιοθήκη με εκδηλώσεις, με το κοινωνικό της πρόσωπο, με τους ανθρώπους που βγαίνουν και συμμετέχουν στις δράσεις της κοινότητας, καταφέρνει να χτίσει ένα καλό κοινό. Οι άνθρωποι που διαβάζουν, θα αγοράσουν βιβλία, θα αγοράσουν και ηλεκτρονικά βιβλία» υπογράμμισε.

Σε σχέση με το ηλεκτρονικό βιβλίο θα έλεγα να μην βιαζόμαστε, είπε ο Σπύρος Πιέρρος, βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι θεωρεί ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.

Το πεδίο για τις Βιβλιοθήκες δεν είναι τόσο καλό όσο ήταν το 2011, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη το κοινό εξυπηρετούσαν 17 εργαζόμενοι, σήμερα είναι επτά, όλες οι περιφερειακές Βιβλιοθήκες λειτουργούσαν πρωί απόγευμα, τώρα μόνον τρεις λειτουργούν σε δύο βάρδιες και αυτό θα χειροτερεύει, ανέφερε.

«Στη Βιβλιοθήκη μας δεν έχουμε ηλεκτρονικά βιβλία, υπάρχουν ψηφιακά βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος», είπε η Τζένη Ρώσσιου, βιβλιοθηκονόμος, παιδαγωγός, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.

Για να ξεκινήσουν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες τον ηλεκτρονικό δανεισμό βιβλίων πρέπει να πατήσουν σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική για τον δανεισμό των βιβλίων. Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο, μία πλατφόρμα ή έστω ένα σύστημα υποστήριξης στις Βιβλιοθήκες, εκτίμησε επισημαίνοντας ότι πρέπει να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το πώς αυτό μπορεί να γίνει στις Βιβλιοθήκες. Τόνισε ακόμη ότι τα νέα παιδιά διαβάζουν ψηφιακά και η συζήτηση αν θα υπερισχύσει το έντυπο βιβλίο ή το e-book είναι ξεπερασμένη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Κολωνό – Ένας τραυματίας

Λευκός Οίκος: Δεν θα μειώσουμε μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα – Το 80% ήταν «ένα νούμερο που πέταξε» ο Τραμπ

Μελόνι: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς