• Οικονομία

    1,5 χρόνος για την αγορά εκτυπωτή στον ΕΦΚΑ – Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    1,5 χρόνος για τη αγορά εκτυπωτή στον ΕΦΚΑ - Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο

    Κωστής Χατζηδάκης


    Τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αναλώσιμων προμηθειών και εξοπλισμού στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης βάζει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7 Φεβρουαρίου.

    Η γραφειοκρατία με την ανταλλαγή δεκάδων εγγράφων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η εμπλοκή διαφορετικών διευθύνσεων και η έγκριση μόνο από την κεντρική διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ή ακόμη και από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποτελούν εμπόδιο για την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, όπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

    Το mononews έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποκαλύπτουν φαινόμενα «καθημερινής τρέλας» στον e-ΕΦΚΑ με τον μέσο χρόνο αναμονής για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής να ανέρχεται σε 7 μήνες με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του ταμείου να αδυνατούν να εργαστούν ή να καταβάλουν οι ίδιοι τα χρήματα για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για να ολοκληρώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις…

    Οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, έχουν καταγράψει αναμονή 15 μηνών για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών απαραίτητους για την ολοκλήρωση συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την καταγραφή του ασφαλιστικού βίου εκατομμύρια πολιτών.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το σύστημα προμηθειών καθίσταται πιο ευέλικτο, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).

    Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κλπ.) και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.

    Αυτή τη στιγμή στην διεύθυνση πληροφορικής και στην τεχνική υπηρεσία λιμνάζουν για πάνω από 4 μήνες περισσότερα από 25 αιτήματα προμήθειας εκτυπωτών, αναλώσιμων, τόνερ, ακουστικών για τηλεδιασκέψεις που είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια της πανδημίας και καλωδίων για intenet.

    Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, αναφέρουν ότι ο διοικητής του ταμείου, Παναγιώτης Δουφεξής, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα  προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στον ΕΦΚΑ και την σύντμηση των απαιτούμενων χρονικών διαστημάτων:

    1) Θα συνταχθεί κανονισμός προμηθειών. Σημειώνεται ότι προβλεπόταν ο κανονισμός στο Προεδρικό Διάταγμα του 2019, όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Ο Κανονισμός θα προσδιορίσει ακριβώς τις διαδικασίες προμηθειών με συγκεκριμένα στάδια και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μικρών ή μεγάλων προμηθειών.

    2) Θα υπάρξει σύντμηση των χρονικών προθεσμιών. Για παράδειγμα για διαγωνισμό 215.000 ευρώ και άνω η προθεσμία για την υποβολή φακέλου φτάνει τις 30 ημέρες και για την υποβολή ενστάσεων υπάρχει περιθώριο επιπλέον 15 ημερών. Μετά από 1,5 μήνα, έρχονται να προστεθούν επιπλέον 15 ημέρες για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν οι μέρες τουλάχιστον κατά 30%, προκειμένου να μην υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

    3) Θα καταργηθούν στάδια έγκρισης από διαφορετικές διευθύνσεις, ή ακόμη κι από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας. Για παράδειγμα θα καταργηθούν οι διοικητικές εγκρίσεις Υπουργού για μια σειρά από  προμήθειες όπως π.χ. η προμήθεια ενός εκτυπωτή ή ενός laptop. Μόνο από την κατάργηση του συγκεκριμένου σταδίου εξοικονομείται 1,5 μήνας αναμονής.

    Ακόμη εξετάζεται να καταργηθεί η απόφαση πολυετούς υποχρέωσης για την έκδοση της οποίας απαιτείται ένας ολόκληρος μήνας. Πρόκειται για έγγραφο που ζητά το υπουργείο Εργασίας από τον ΕΦΚΑ σχετικά με το αν έχει προβλέψει πώς θα κατανεμηθεί η δαπάνη για την αγορά  εξοπλισμού, η αποπληρωμή της οποίας θα ολοκληρωθεί σε μεγαλύτερο διαστήματος του ενός έτους.

    Με την προβλεπόμενη διαδικασία για την προμήθεια ειδών ή την παροχή υπηρεσιών που η προϋπολογισθείσα (ετήσια) δαπάνη ξεπερνάει το ποσό των 30.001 χωρίς ΦΠΑ απαιτούνται 17 διαφορετικά στάδια έως ότου πληρωθεί ο προμηθευτής για όσα παρέδωσε στον e-ΕΦΚΑ.

    Καταγγελίες που έχει στη διάθεση της η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

    Μέχρι και βενζίνη από την τσέπη τους πληρώνουν οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ για να επισκεφτούν κατάκοιτους ασφαλισμένους, σύμφωνα με καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει η διοίκηση του ταμείου γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί έναν ολόκληρο χρόνο ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων…

    • Λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου «Συντήρηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού – Μισθοδοσίας» που διήρκησε 14 μήνες, υπήρξε κίνδυνος να μην πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ τον Ιούνιο του 2021.
    • Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια 1.150 σταθερών υπολογιστών και 345 εκτυπωτών πέρασαν 15 μήνες. Στο μεσοδιάστημα οι υπάλληλοι εκτύπωναν από το σπίτι τους τα απαιτούμενα έγγραφα, όπως έγινε και στο κτήριο του ΕΦΚΑ στη Νικηφόρου όπου οι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για την έκδοση χιλιάδων συντάξεων.
    • Για να προμηθευτεί μια Περιφερειακή Διεύθυνση 1 κλιματιστικό χρειάζεται μέσο όρο 4 μήνες. Το ίδιο και για την συντήρηση και την προμήθεια των ανταλλακτικών.
    • Για να προμηθευτούν οι Κεντρικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χαρτί υγείας, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι 6 μήνες, χωρίς να συνυπολογιστούν σε αυτό το διάστημα τυχόν προσφυγές επί της διαδικασίας.
    • Για να προμηθευτούν καύσιμα οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ τρέχει διαγωνισμός από τους πρώτους μήνες του 2021 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί για την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με αποτέλεσμα διευθυντές και οδηγοί των ΚΕΠΑ να καταβάλλουν το αντίτιμο από την τσέπη τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την μεταφορά γιατρών σε σπίτι κατάκοιτων. Το θέμα λύθηκε προσωρινά με προμήθεια καυσίμων κίνησης μέσω της Αστυνομίας, ενώ για τα καύσιμα της θέρμανσης ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

    Διαβάστε επίσης

    e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2022

    Ψηφιακή λύση στο αδιέξοδο 50.000 συνταξιούχων που δικαιούνται παράλληλη σύνταξη

    Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες μη μισθωτούς: Όλες οι ασφαλιστικές οφειλές από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουνίου αποπληρώνονται σε 72 δόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ