• Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα

    Septona: Επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη

    • NewsRoom

    Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό άξονα στη λειτουργία της Septona, της ελληνική βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων ατομικής υγιεινής.

    Η Septona που αναπτύσσει συστηματικά τη δραστηριότητα, τις εξαγωγές της και τις επιδόσεις της έχει επιλέξει να επενδύει στη βιώσιμη λειτουργία της αναλαμβάνοντας δράσεις που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας. Εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση, ηλεκτροκίνηση, μείωση των αποβλήτων και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι μεταξύ των δράσεων που εξασφαλίσουν στην εταιρεία ότι η μεγέθυνσή της θα συνεχίζεται με ευθύνη και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

    Επίσης είναι πιστοποιημένη κατά FAIR TRADE Standard και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για πιο δίκαιες εμπορικές πρακτικές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό προς τους προμηθευτές της και προς το περιβάλλον.

    Η εταιρεία έχει πιστοποίηση CHEP, για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά περίπου 8,2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, και τη μείωση των αποβλήτων κατά 662 κιλά τους τελευταίους 12 μήνες. Χάρη στη συνεργασία με την CHEP, η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής διασώσει το ισοδύναμο 7 δέντρων σε ξυλεία, επαναχρησιμοποιώντας το 99% των παλετών για τη μεταφορά των προϊόντων της, το ισοδύναμο των εκπομπών από 7.541 χιλιόμετρα διαδρομών των φορτηγών της και την καθημερινά απορρίμματα  508 ατόμων, όλα μέσω πρακτικών βιώσιμης προμήθειας.

    Οι δράσεις και οι επιδόσεις βιωσιμότητας της Septona

    Με στρατηγική, επενδύσεις και συνέπεια η εταιρεία υλοποιεί ένα ευρύτατο πρόγραμμα για την ενεργειακή της μετάβαση, και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, το οποίο περιλαμβάνει:

    • Πολιτική ανακύκλωσης νερού σε όλα τα εργοστάσια ενώ το 70% των μηχανημάτων ακολουθεί πολιτική ανακύκλωσης θερμότητας.
    • O εταιρικός στόλος οχημάτων καλύπτεται κυρίως από υβριδικά αυτοκίνητα.
    • Μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων.
    • Πρόγραμμα  για την ανακύκλωση του εταιρικού μηχανογραφικού της εξοπλισμού λαμβάνοντας σημαντικές πιστοποιήσεις από τις εταιρείες ΧΕΡΜΕΣ Ι.Κ.Ε. και Ιntersys A.E. Σε συνεργασία με την εταιρεία ΧΕΡΜΕΣ Ι.Κ.Ε., ο απορριπτόμενος εξοπλισμός της εταιρείας, αξιολογείται και τα μέρη του εξοπλισμού, που δεν έχουν κάποια εμπορική αξία, τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για συλλογή, ενώ τα υπόλοιπα μέρη ανακατασκευάζονται και διοχετεύονται εκ νέου στην παγκόσμια αγορά προς επαναχρησιμοποίησή τους. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων αλλά και στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας από την εταιρεία αντικαθιστώντας τον εξοπλισμό της με μηχανήματα νέας τεχνολογίας βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης. Η Septona είναι μια σύγχρονη εταιρεία με υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης που συμμορφώνεται με τη νομοθεσία WEEE για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Παραδίδει στην Ιntersys A.E., αναλώσιμα υλικά εκτύπωσης, όπως τόνερ εκτυπωτών, κασέτες εκτύπωσης, δοχεία απορριμμάτων γραφίτη, waste toner containers, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται συμβάλλοντας και με αυτό το τρόπο εξίσου σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
    • Όλες οι επιφάνειες των εργοστασίων και των κεντρικών γραφείων διοίκησης στα Οινόφυτα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά από τον Ιούλιο του 2023.
    • Διαθέτει πιστοποιήση ISO 50001 για την εξοικονόμηση ενέργειας  & μείωση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή
    • Πιστοποίηση FSC® Chain-of-Custody, για την προμήθεια πιστοποιημένων προϊόντων FSC®, ως απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας να προωθήσει την υπεύθυνη διαχείριση των παγκόσμιων δασών.
    • ETHOS Gold: Πρότυπο Αξιολόγησης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων βασισμένο στις αρχές της ΕΚΕ, της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης

    Ποια είναι η Septona

    H Septona ιδρύθηκε το 1975 με βασικό προϊόν την μπατονέτα. Το 1982, ο Θωμάς και η Ρόη Ευαγγελίου, εξαγοράζουν το 50% της εταιρίας, ενώ μετά από οκτώ χρόνια αποκτούν τον πλήρη έλεγχο. Σύντομα η παραγωγή καθετοποιείται και η εταιρία αναπτύσσεται, παράγοντας εξ ολοκλήρου και όλα τα μέρη του προϊόντος, από τα πλαστικά sticks και το βαμβάκι έως την τελική συσκευασία.

    Το 1992 η εταιρεία προσανατολίστηκε στις εξαγωγές, παράλληλα με την επέκταση σε νέα προϊόντα. Το 2017 ο κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 66,3 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 η Septona προχώρησε σε επέκταση της παραγωγής υγρών αντισηπτικών προϊόντων, των οποίων οι πωλήσεις τους λόγω συνθηκών εκτοξεύτηκαν από τον Μάρτιο του 2020 και ύστερα. Η αύξηση των εξαγωγών σε νέες χώρες καθώς και η σημαντική ενίσχυση των μεριδίων αγοράς στην Ελλάδα, σε όλες τις κατηγορίες και κυρίως στην κατηγορία των μωρομάντηλων, οδήγησε τις πωλήσεις του ομίλου κατά τη διάρκεια του 2022 να ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις την περίοδο 2010-2022 ανήλθανσε 62 εκατ. ευρώ ενώ οι προγραμματισμένες επενδύσεις για το 2023 θα ξεπεράσουν τα 11 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παραγωγούς προϊόντων ατομικής φροντίδας και υγιεινής παγκοσμίως, με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 70 χώρες και στις 5 ηπείρους.

    Η Septona αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες στην αγορά της  προσωπικής περιποίησης και υγιεινής, ενώ  διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που  διαρκώς εμπλουτίζεται. Η ίδρυση της Septona το 1975 σηματοδοτεί μια διαρκώς ανοδική πορεία στον κλάδο, ενώ η ανάπτυξη της θεμελιώνεται στην έντονη  εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες  σε όλο τον κόσμο, στα ισχυρά μερίδια στην Ελληνική αγορά, στην αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας, στην ανώτερη ποιότητα των προϊόντων που παράγει καθώς και στην υψηλής τεχνογνωσίας ομάδα των ανθρώπων της.

    Η εταιρεία φτάνει σε κάθε δυνητικό σημείο πώλησης στην Ελλάδα και σε όλες τις ηπείρους μέσα από εξαγωγές, κατέχοντας ηγετικά μερίδια στις περισσότερες των κατηγοριών που δραστηριοποιείται. Aπασχολεί σήμερα περισσότερους από 680 εργαζομένους και διαθέτει έξι  υπερσύγχρονα εργοστάσια, πέντε στην Ελλάδα, στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας και ένα στη Βουλγαρία. Επιπλέον διαθέτει τέσσερα κέντρα διανομής στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

    Εργοστάσιο Septona

    Εγκαταστάσεις

    Η Septona διαθέτει σήμερα πέντε εργοστάσια στα Οινόφυτα Βοιωτίας, και ένα στη Βουλγαρία συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ.

    Στις καινοτόμες εγκαταστάσεις της Septona υπάρχουν προηγμένες μονάδες παραγωγής, οι οποίες ακολουθούν σύγχρονο σχεδιασμό και είναι πλήρως εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Τα εργοστάσια της εταιρίας είναι πιστοποιημένα κατά IFS-HPC, το υψηλότερο πιστοποιητικό που απονέμεται σε εταιρίες του κλάδου. Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της άψογης λειτουργίας της παραγωγής, που διασφαλίζει στον καταναλωτή σταθερά άριστης ποιότητας προϊόντα και εντάσσει τη Septona ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης παγκοσμίως.

    Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή επιχείρηση στον κλάδο με 100% καθετοποίηση στην παραγωγή των προϊόντων της

    Εξαγωγική Δραστηριότητα

    Η εξαγωγική δραστηριότητα:

    • Εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους σε περισσότερες από 70 χώρες – σε 42 από αυτές με το brand Septona
    • Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον κλάδο της και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.
    • Το 40% των εξαγωγών πραγματοποιείται στις πολύ ανταγωνιστικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
    • Οι σημαντικότερες αγορές της είναι η Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει παρουσία επίσης σε αγορές των ΗΠΑ, Νότιας Αμερικής, Ασίας, Αυστραλίας αλλά και Αφρικής.

    Προϊοντικές κατηγορίες

    Η εταιρεία διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων σε κατηγορίες προσωπικής περιποίησης και υγιεινής όπως Βρεφική & Παιδική φροντίδα, Φροντίδα ενηλίκων, Οικογενειακή Φροντίδα και Υγιεινή, καθώς και Φροντίδα κατοικίδιων ζώων. Κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως μωρομάντηλα, βρεφικά και παιδικά καλλυντικά, υγρά μαντήλια ντεμακιγιάζ, βαμβάκι, μπατονέτες, υποσέντονα και αντισηπτικά προϊόντα.

    Δίπλα στον άνθρωπο με εμπιστοσύνη

    Το όραμά της εταιρείας είναι να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο, σε κάθε στιγμή Φροντίδας, σε όλο τον κύκλο ζωής του.

    Η αποστολή της, να καλύπτει της διαφοροποιημένες ανάγκες του ανθρώπου σε όλες τις  ηλικίες, προσφέροντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα.

    Η υπευθυνότητα, η καινοτομία και η δέσμευση για συνεχή βελτίωση διέπει την εταιρική κουλτούρα της Septona και οδηγεί σε συνεχή βελτίωση των προϊόντων της και ηγετικά μερίδια στις περισσότερες κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

    Η συνέπεια στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των καταναλωτών έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή που δίνει υπεραξία στη Septona.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα»