• Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα

    Πρωτοποριακά έργα βιώσιμης ανάπτυξης

    • NewsRoom

    Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί την κινητήρια δύναμη μέσω της οποίας η MYTILINEOS φιλοδοξεί να παραμείνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνεργασίες, να συμβάλλει σε ένα νέο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως έχει αποτυπωθεί μέσω των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Στην κατεύθυνση αυτή η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας αφορά σε δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή, την ESG προσέγγιση και την Εταιρική Υπευθυνότητα, ενώ συμβάλλει άμεσα στην προώθηση της βιωσιμότητας, υλοποιώντας έργα βιώσιμης ανάπτυξης, που αποτελούν τομέα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

    Η διαχείριση της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού  μοντέλου της Εταιρείας, ενίσχυσε περαιτέρω την ικανότητά της να αναπτύσσεται επιχειρηματικά και οικονομικά, παράλληλα με τη δέσμευσή της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αξιοποιεί το megatrend της βιωσιμότητας, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για έργα που μειώνουν το επιχειρηματικό αποτύπωμα και αναλαμβάνει και πραγματοποιεί όλο και περισσότερα έργα βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

    Έτσι, εκτός της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί το Division M Power Projects, η δραστηριότητά της εταιρείας ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability), όπως

    • διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων

    • υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα

    • έργα ενεργειακής αναβάθμισης

    • εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου)

    Η M Power Projects υλοποιεί 30 έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε 10 διαφορετικές χώρες.

    Στο τέλος του Εννεάμηνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα €1,0 δισ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα €1,8 δισ., εκ των οποίων το 15% αφορά σε έργα στην Ελλάδα και το 52% στο Ηνωμένο Βασίλειο, δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Αναφορικά με τις κυριότερες εξελίξεις του Γ’ τριμήνου του 2023, ο Τομέας M Power Projects, σε κοινοπραξία με την GE Vernova, αναδείχθηκε προτιμώμενος προμηθευτής στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργούν οι “SP Transmission” και “National Grid Electricity Transmission” για το έργο “Eastern Green Link 1”, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των €2,5δισ, που αφορά σε έργο δικτύου σταθμών μετατροπέων HVDC, το οποίο σχεδιάστηκε για να ξεκλειδώσει το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό σε ΑΠΕ της Σκωτίας, αυξάνοντας την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταφέρει καθαρή ενέργεια εκεί που απαιτείται.

    Ένα ακόμα χαρακτηριστικό έργο είναι η ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited, για την κατασκευή τριών OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα.

    Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC) και των τριών σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι.

    Ένα ακόμα σημαντικό έργο που αναπτύσσει αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης ενός κόμβου που είναι γνωστός ως Protos. Το Protos είναι έργο περιβαλλοντικών λύσεων υψηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών και απαιτήσεων, ετήσιας δυναμικότητας διαχείρισης 400.000 τόνων απορριμμάτων, με δύο μονάδες ενεργειακής αξιοποίησής τους, ετήσιας δυναμικότητας 200.000 τόνων η κάθε μία.

    Τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία και οι επιδόσεις του τομέα αντανακλούν την πρόοδο και τις προοπτικές του εν λόγω τομέα.

    Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των αναπτυξιακών ευκαιριών για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας δίνουν τη δυνατότητα στην MYTILINEOS να υλοποιήσει χρηματοδοτούμενα έργα που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνογνωσία, είτε πρόκειται για έργα υποδομής, είτε ενεργειακής μετάβασης.

    Εκτός των παραδοσιακών έργων υποδομών, η εταιρεία στοχεύει πλέον και σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνους οδοφωτισμούς, υβριδικά έργα και άλλα σχετικά. Έργα δηλαδή που έχουν στον πυρήνα τους την αναβάθμιση της ζωής της κοινότητας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

    Smart Cities

    H MYTILINEOS τοποθετεί την καινοτομία και τις σύγχρονες υπηρεσίες στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της και στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε το project MYTILINEOS Smart Cities.

    Στόχος της εταιρείας είναι μέσω των ολοκληρωμένων πρωτοποριακών λύσεων να συνεισφέρει στο εθνικό και παγκόσμιο οικοσύστημα, αποτελώντας διεθνή συντελεστή καινοτομίας.

    Πρόκειται για υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών να γίνεται πιο εύκολη.

    Παράλληλα, απευθύνεται σε πόλεις, κοινότητες και οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα»