• Φορτηγό Ομίλου Πλαστικά Θράκης

    Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα

    Όμιλος Πλαστικά Θράκης: Δημιουργεί οικοσύστημα βιωσιμότητας

    • NewsRoom

    Με στόχο τη συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, υλοποιεί καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η περιβαλλοντική πλατφόρμα In The Loop αλλά και τα υδροπονικά Θερμοκήπια Θράκης με χρήση γεωθερμίας.

    Με τις πρωτοβουλίες αυτές αποδεικνύει ότι όχι μόνο πώς η βιωσιμότητα διέπει τη λειτουργία του αλλά και ότι έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα βιωσιμότητας, επεκτείνοντας τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και τις άλλες επιχειρήσεις.

    Τα Θερμοκήπια Θράκης περιλαμβάνονται στα πιο πράσινα θερμοκήπια στον κόσμο, με σχεδόν μηδενικές εκπομπές CΟ2 και κάνουν τον Όμιλο να ξεχωρίζει, αποδεικνύοντας στην πράξη και με μετρήσιμα αποτελέσματα την ουσιαστική συμβολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και των δράσεων του σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

    Η πλατφόρμα In The Loop δημιουργεί ένα οικοσύστημα κυκλικής οικονομίας, που περιλαμβάνει 130 εταιρείες. Με την πρωτοβουλία αυτή, ο όμιλος πέτυχε την ελαχιστοποίηση των περιττών συσκευασιών των προϊόντων και τη μείωση της χρήσης πλαστικού, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε κάθε στάδιο, από την παραγωγή, τις μεταφορές, την ανακύκλωση μέχρι και την απόρριψη.

    Για την Πλαστικά Θράκης, προτεραιότητα αποτελεί η σωστή και υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων, ο σεβασμός στον άνθρωπο και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Γι’ αυτό και η εναρμόνιση της δραστηριότητάς του με τα πρότυπα ESG αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του Ομίλου, που συμμετέχει στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Για 5η συνεχή χρονιά δημοσιεύει την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποδεικνύοντας τη διαχρονική δέσμευση και προσήλωσή του στους στόχους ESG και της ουσιαστικής συμβολής της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και των δράσεων του σε ένα βιώσιμο μέλλον.

    Λειτουργία φωτοβολταϊκών πάνελ με τρέχουσα συνολική χωρητικότητα 6,7 MW και πλάνο περαιτέρω επέκτασης. Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια αυξήθηκαν κατά 6,23% επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή του Ομίλου για ένα βιώσιμο μέλλον.
    Λειτουργία φωτοβολταϊκών πάνελ με τρέχουσα συνολική χωρητικότητα 6,7 MW και πλάνο περαιτέρω επέκτασης. Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια αυξήθηκαν κατά 6,23% επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή του Ομίλου για ένα βιώσιμο μέλλον.

    Πλατφόρμα In the Loop: Κυκλική οικονομία στην πράξη

    Για την Πλαστικά Θράκης η κυκλική οικονομία είναι ένας τρόπος λειτουργίας, που πρέπει να καθιερωθεί δημιουργώντας ένα οικοσύστημα κυκλικότητας.

    Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε την Πλατφόρμα In the Loop μέσα από την οποία ο Όμιλος κάνει πράξη την κυκλική οικονομία, αφού βασίζεται στους 3 άξονες της REDUCE | REUSE | RECYCLE, ενώ δικτυώνει εταιρείες, brands, δημόσιους φορείς και καταναλωτές με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Ήδη πάνω από 130 μεγάλες ελληνικές εταιρείες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία IN THE LOOP, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη και στη χώρα μας.

    Προϊόντα κυκλικής οικονομίας

    Μέσω της πλατφόρμας «In the LOOP» ο Όμιλος πέτυχε την ελαχιστοποίηση των περιττών συσκευασιών των προϊόντων και τη μείωση της χρήσης πλαστικού, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε κάθε στάδιο, από την παραγωγή, τις μεταφορές, την ανακύκλωση μέχρι και την απόρριψη.

    Ενδεικτικά, ακόμη ένα καινοτόμο προϊόν με την υπογραφή του «IN THE LOOP», είναι τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, τα οποία επιτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την αειφόρο και υπεύθυνη χρήση συσκευασιών. Σχεδιασμένα με γνώμονα τη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη καθώς αφ’ ενός είναι 100% ανακυκλώσιμα και περιέχουν πολύ λιγότερο πλαστικό από τα κοινά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και αφ’ ετέρου όντας ανθεκτικά επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση τους βάζοντας τέλος στα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης.

    ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ: Τα πιο «πράσινα» θερμοκήπια – Εξαιρετικό παράδειγμα πράσινων επενδύσεων και καινοτομίας

    Το μεγαλύτερο «πράσινο» θερμοκήπιο στη ΝΑ Ευρώπη στην παραγωγή αγνών και ποιοτικών λαχανικών βρίσκεται στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, στη Θράκη.

    Τα Θερμοκήπια Θράκης, ένα εμβληματικό εγχείρημα πράσινου επιχειρηματικού μοντέλου, που βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με την ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» δικαίως απέσπασαν πρόσφατα τον τίτλο του “Green Company of the Year” καθώς και 6 ακόμη σημαντικές διακρίσεις σε επιμέρους τομείς, επιβεβαιώνοντας στην πράξη το όραμα της εταιρείας για συστηματική επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, με στόχο τη βέλτιστη παραγωγή, με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Θερμοκήπια Θράκης: αξιοποιώντας τα γεωθερμικά πεδία της Θράκης, εξασφαλίζουμε προϊόντα με σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2
    Θερμοκήπια Θράκης: αξιοποιώντας τα γεωθερμικά πεδία της Θράκης, εξασφαλίζουμε προϊόντα με σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2

    Οι σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων στο Εράσμιο Ξάνθης, συνολικής έκτασης 185 στρεμμάτων, σχεδόν εκμηδενίζουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα εξασφαλίζοντας παράλληλα σταθερές συνθήκες καλλιέργειας, καθ’ όλες τις εποχές, εκμεταλλευόμενες την γεωθερμία, ως αποκλειστικό μέσο θέρμανσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αξιοποιείται η φυσική θερμική ενέργεια που διαρρέει από το εσωτερικό της γης προς την επιφάνεια, αντικαθιστώντας πλήρως όλα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

    Στα Θερμοκήπια Θράκης, τον πρωταρχικό λόγο έχει το περιβάλλον. Από το 2013, καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές των ορθών Γεωργικών Πρακτικών, αγνά υδροπονικά κηπευτικά τα οποία στη συνέχεια συσκευάζονται σε 100% ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες που παρατείνουν την ζωή των λαχανικών ενώ παράλληλα μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων.

    Αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών κατά 17,2% που ισοδυναμεί σε 13.407 τόνους, σε σύγκριση με το 2021
    Αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών κατά 17,2% που ισοδυναμεί σε 13.407 τόνους, σε σύγκριση με το 2021

    Επιδόσεις και διακρίσεις

    Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης βελτιώνει κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση, στη διαχείριση αποβλήτων, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με αποτέλεσμα να πετυχαίνει διεθνείς διακρίσεις για τις επιδόσεις του.
    Ειδικότερα, έχει πετύχει:

    – Αύξηση χρήσης ανακυκλωμένης πρώτης ύλης με τη χρήση 13,4 χιλ. τόνων και αύξηση 17,2% σε σχέση με το 2021

    – Ορθή διαχείριση αποβλήτων με στόχο τη συνεχή βελτίωση του ποσοστού τελικής διάθεσης προς υγειονομική ταφή

    – Πιστοποίησης προϊόντων κατά RecyClass με στόχο την προαγωγή της ανακυκλωσιμότητας και τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας

    – Μείωση κατανάλωσης ενέργειας ως προς τον όγκο παραγωγής με τον δείκτη ενεργειακής έντασης να παρουσιάζει μείωση 3,5% σε σχέση με το 2021

    – Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με επέκταση των φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 6,7 MW

    – Καταγραφή του ανθρακικού αποτυπώματος με τον δείκτη έντασης εκπομπών (scope 1, 2) ως προς τον όγκο παραγωγής να παρουσιάζει μείωση 1% σε σχέση με το 2021

    – Στοχοθεσία Net Zero κατά Science Based Targets με δέσμευση θέσπισης επιστημονικών στόχων μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος

    – Διεθνής αξιολόγηση CDP με διάκριση Β και άνοδο 2 βαθμίδων σε σχέση με το 2021, με τον παγκόσμιο μέσο όρο στο C και τον κλαδικό μέσο όρο στο Β

    – Διεθνής αξιολόγηση EcoVadis με 5 ασημένιες διακρίσεις για τις επιδόσεις σε σχέση με την κοινωνία και το περιβάλλον

    – Ενίσχυση της αλυσίδας αξίας μέσω της πλατφόρμας κυκλικής οικονομίας In the Loop με 130 συνεργαζόμενα μέλη.

    Σχεδιάζουμε και παράγουμε ελαφρύτερα προϊόντα με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος
    Σχεδιάζουμε και παράγουμε ελαφρύτερα προϊόντα με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

    Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης

    Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στην Ελλάδα με κύριες δραστηριότητές σε τρεις βασικούς κλάδους της οικονομίας, των Τεχνικών υφασμάτων, των Λύσεων συσκευασίας και τον Αγροτικό. Επιπροσθέτως, στον Όμιλο ανήκουν πάνω από 14 εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διαθέτει μεγάλο δίκτυο πωλήσεων που εξαπλώνεται σε 80 χώρες.

    Σήμερα ο Όμιλος απασχολεί περί τους 2.200 εργαζομένους και επενδύει με συνέπεια σε στρατηγικούς τομείς, αξιοποιώντας κυρίως ιδίους πόρους.

    Στόχος είναι η διαρκής ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής του, η βελτίωση του προϊοντικού μίγματος, αλλά και η επιτάχυνση της εξαιρετικής πορείας που έχει ήδη αναπτύξει με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδο ανακύκλωσης και μείωσης παραγωγικών αποβλήτων (waste).

    Ο Όμιλος συνεχώς εξελίσσεται με όχημα την καινοτομία και με βασικό άξονα την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξή του.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα»

    Διαβάστε επίσης: 

    ΔΕΗ: Στόχος μηδενικών εκπομπών

    ΔΕΗ: Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα – Απολιγνιτοποίηση και στροφή στις ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση

    Πολιτική προσέγγιση: Από την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική προσαρμογή