• Calilo

    Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα

    Όμιλος Calilo: Αυτοπεριορισμός και σεβασμός στους φυσικούς πόρους

    • NewsRoom

    Ο Όμιλος Calilo είναι ένας ελληνικός όμιλος βιώσιμης ανάπτυξης ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης ο οποίος δραστηριοποιείται στο νησί της Ίου από το 2012.

    Υλοποιώντας τρεις Στρατηγικές Επενδύσεις Εθνικής Σημασίας, ύψους €200 εκ., ο Όμιλος ακολουθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο συνδυάζει την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών με την ήπια τουριστική δραστηριότητα. Με βασική δέσμευσή του να μην οικοδομήσει περισσότερο από το 1% των εκτάσεων ιδιοκτησίας του, ο Όμιλος συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του.

    Με όραμα την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στη χώρα και την ανάδειξη της Ίου σε κορυφαίο, ποιοτικό και βιώσιμο ταξιδιωτικό προορισμό, η δραστηριοποίηση του Ομίλου στο νησί είναι συνυφασμένη με την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών στον κλάδο της φιλοξενίας που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και συμβάλλουν στη συνολική επιχειρηματική ανάπτυξη της Ίου.

    Ο Όμιλος Calilo αξιοποιεί μόνο το 1% της γης που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του, παρότι ο νόμος επιτρέπει μέχρι και το 10%. Στόχος είναι να παραδώσει στις επόμενες γενιές ένα τουριστικό προϊόν που να είναι πρότυπο βιώσιμης επενδυτικής ανάπτυξης με υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που να ενσωματώνεται αρμονικά στο οικοσύστημα της Ίου. Η αξιοποίηση του 1% της έκτασης που κατέχει αποδεικνύει μια μοναδική δέσμευση: η προστασία της Ίου από το να γίνει άλλο ένα θύμα υπερδόμησης και υπερτουρισμού.

    Η βιωσιμότητα, ωστόσο, είναι έννοια πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική, η οποία συνδέεται άμεσα με την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Ενδεικτικά, ο Όμιλος έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τη μετατροπή της Ίου σε Zero Plastic νησί, ξεκινώντας την καταγραφή του αποτυπώματος της λειτουργίας του σε πλαστικό. Στόχος η μείωσή του κατά 30%, οριζόντια, σε όλη του την εφοδιαστική αλυσίδα.

    Υπεύθυνη και ήπια δόμηση

    Ακολουθώντας ένα ήπιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, οι στρατηγικές επενδύσεις που υλοποιεί είναι εξαιρετικά χαμηλής δόμησης και προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός των επενδύσεων του Ομίλου προβλέπει συντελεστή δόμησης από 0,06 έως 0,04, δηλαδή 75% χαμηλότερο από τον ισχύοντα, ο οποίος αντιστοιχεί στο 50% του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην εκτός σχεδίου περιοχή στην Ίο (ΣΔ 0,1), με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο δόμησης 0,2, αποτρέποντας φαινόμενα άναρχης δόμησης ή και υπερδόμησης.

    Φυσικός πλούτος, χλωρίδα και πανίδα

    Με σεβασμό στο περιβάλλον, η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου πραγματοποιείται με σύνεση και υπευθυνότητα, φροντίζοντας για την διατήρηση της φυσικής χλωρίδας και πανίδας του νησιού. Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος Calilo έχει αναλάβει τη φύτευση πάνω από 68.000 δέντρων και θάμνων με φυτά της γηγενούς χλωρίδας από αρχαιοτάτων χρόνων και επιπλέον 20.000 εντός του 2023. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος του Ομίλου, “Elektra Olive Tree Project”, έχουν διασωθεί 625 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα (τα περισσότερα από αυτά ηλικίας άνω των 300 ετών), τα οποία επρόκειτο να κοπούν και να πωληθούν για καυσόξυλα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αντ’ αυτού, μεταφέρθηκαν στην Ίο, όπου τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσουν την υπεραιωνόβια ζωή τους. Τέλος, στο Κέντρο Προστασίας Ιπποειδών του Ομίλου είκοσι γαϊδουράκια απολαμβάνουν μια ήρεμη ζωή, έχοντας διαφύγει τον μαρτυρικό βίο πολλών ιπποειδών σε άλλα νησιά της χώρας μας.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα»