• Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα

    Διεθνής στόχευση και πρωτοποριακό μοντέλο ανάπτυξης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας

    • NewsRoom

    Η διεθνοποίηση και η στροφή στην παραγωγή πράσινη ενέργεια αποτελούν κεντρικούς στόχους της στρατηγικής της MYTILINEOS Energy & Metals.

    Με άξονα της διεθνή αγορά πετυχαίνει τη συνεχή ανάπτυξη μεγεθών και δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ των τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας εξασφαλίζει ανάπτυξη με κερδοφορία.

    Παράλληλα, η στροφή στα βιώσιμα και πράσινα έργα, εντάσσει την εταιρεία στο ισχυρότερο megatrend της εποχής, κι αποτελεί βάση για σταθερή ανάπτυξη στο μέλλον, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, τη χώρα, τους ανθρώπους της και τους μετόχους της, δείχνοντας τον δρόμο για την υγιή επιχειρηματικότητα του μέλλοντος με έμφαση στη βιωσιμότητα.

    Διεθνοποίηση

    Η MYTILINEOSEnergy & Metals διεθνοποιεί τη δραστηριότητά της με τρεις τρόπους: με εξαγορές στο εξωτερικό, όπως την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW στον Καναδά, κάνοντας εξαγωγές μετάλλων, ενέργειας και φυσικού αερίου και αναλαμβάνοντας έργα στο εξωτερικό.

    Στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνεται η δραστηριότητα M Integrated Supply & Trading, με αντικείμενο την προμήθεια, διαχείριση και εμπορία φυσικού αερίου, καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων, στοχεύοντας στην παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου (3ες Ενεργειακές εταιρείες, Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες, κ.λ.π.) σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η εταιρεία, πέραν της σημαντικής θέσης της στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου έχει περαιτέρω επεκταθεί τόσο στα Βαλκάνια όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναπτύσσοντας σημαντική δραστηριότητα με στόχο να κυριαρχήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ταυτόχρονα, η εταιρεία εξειδικεύεται στα έργα ενεργειακής μετάβασης και ως παγκόσμια εταιρεία δίνει έμφαση στις αγορές του εξωτερικού. Στην αγορά της Βρετανίας, λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στα έργα αυτά και στην ταχύτητα με την οποία προχωρούν, στην MYTILINEOS έχει ανατεθεί μια δεκάδα έργων.

    Ειδικότερα, έχει αναλάβει και υλοποιεί μία μονάδα παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο για τη Vitol, έναν Σύγχρονο Πυκνωτή για την RWE, την ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) για την Drax, έργα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας και αρκετές συμφωνίες PPA.

    Το έργο για την ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, του Eastern Green Link 1 για το οποίο ανακηρύχθηκε προτιμητέος προμηθευτής η κοινοπραξία της ΜYTILINEOS και της GE Vernova, εγκαινιάζει μια νέα μεγάλη κατηγορία έργων ενεργειακής μετάβασης.

    Το Eastern Green Link 1 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη Βρετανία, το οποίο θα συνδέσει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία, προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ.

    Πρωτοποριακό μοντέλο ανάπτυξης στις ΑΠΕ

    Στον τομέα των ΑΠΕ η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των ~4 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW.

    Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πλέον ξεπερνά τα 13GW και η εταιρεία έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~ 1,3 GW.

    Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 626MW, στο Εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε 725 GWhs. Από αυτές οι 436 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 289 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

    Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό είναι μονόδρομος για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους, καθώς εκεί, οι τιμές ανά MW είναι χαμηλότερες και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται σημαντικές κινήσεις για τη διεθνοποίηση του ελληνικού ενεργειακού κλάδου πράσινης ενέργειας.

    Η MYTILINEOS αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο επενδυτή στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας με ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 13 GW. Η διαφορά στο μοντέλο ανάπτυξής του, είναι ότι είναι ταυτόχρονα, επενδυτής και παραγωγός πράσινης ενέργειας, αλλά και κατασκευαστής για έργα τρίτων, εξασφαλίζοντας τη χαμηλότερου κόστους χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.

    Δηλαδή η δραστηριότητα της κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους προσφέρει σημαντικά περιθώρια κέρδους για να μπορεί να χρηματοδοτεί την ακριβή ανάπτυξη στα έργα ΑΠΕ της εταιρείας χωρίς να χρειάζεται ακριβή χρηματοδότηση για αυτά.

    Και έχει έτσι τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μεγάλες συμφωνίες, όπως αυτή στον Καναδά ύψους 1,16 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και ακόμα ένα σημαντικό βήμα στη διεθνοποίηση του ελληνικού ενεργειακού κλάδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Piraeus Securities: Αυξάνει την τιμή στόχο για τη Mytilineos στα €44,5 από €34,5 προηγουμένως

    Μυτιληναίος: «Πυρά» κατά της ΕΕ – Η Ευρώπη χάνει την παραγωγή της και οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτα

    Mytilineos: Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή του σε έργο €2,8 δισ. στη Βρετανία – mononewsTV