• Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ Ψυττάλειας – Παχυντές Πρωτοβάθμιας Ιλύος

    Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ Ψυττάλειας – Παχυντές Πρωτοβάθμιας Ιλύος

    Νερό

    Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση νερού

    • NewsRoom

    Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται τον πολύτιμο πόρο του νερού με υπευθυνότητα και ευαισθησία και το επιστρέφει στη φύση 95% καθαρό, υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

    Η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΕΥΔΑΠ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών, με χρήση τεχνολογίας αιχμής και σε πλήρη εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επαναχρησιμοποίησης.

    Κατά την επεξεργασία των λυμάτων παράγονται στερεά απόβλητα, τα οποία αποτελούνται κατά βάση από τα παραπροϊόντα προ-επεξεργασίας των λυμάτων και την ιλύ.

    Πρόκειται για μη επικίνδυνα απόβλητα, η υπεύθυνη διάθεση και διαχείριση των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για τα ενδιαφερόμενα μέρη της ΕΥΔΑΠ, όπως είναι οι τοπικές κοινωνίες πλησίον των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τις μεγάλες ετήσιες ποσότητές τους.

    Στα ΚΕΛ, τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν κατά το στάδιο της προεπεξεργασίας των λυμάτων (εσχαρίσματα, άμμος και βαρέα στερεά), καθώς επίσης και της επεξεργασίας της πρωτοβάθμιας ιλύος (εσχαρίσματα λεπτής εσχάρωσης ιλύος) οδηγούνται προς υγειονομική ταφή.

    Η αφυδατωμένη ιλύς που παράγεται και από τα τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, ξηραίνεται στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ). Όλη η ποσότητα του παραγόμενου ξηραμένου προϊόντος, αξιοποιείται θερμικά σε τσιμεντοβιομηχανίες, ως εναλλακτικό καύσιμο, εφαρμόζοντας μια τεχνολογικά σύγχρονη, περιβαλλοντικά αποδεκτή και βιώσιμη λύση διαχείρισης.

    Το βιοαέριο που παράγεται στο στάδιο της χώνευσης της επεξεργασίας της ιλύος στο ΚΕΛΨ και στο ΚΕΛΜ αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

    • στο ΚΕΛ Ψυττάλειας το 100% του παραγόμενου βιοαερίου ιδιοκαταναλώνεται και αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων για την παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
    • στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης το 70% του παραγόμενου βιοαερίου ιδιοκαταναλώνεται και αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

    Στο ΚΕΛΜ προγραμματίζεται περαιτέρω ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου με εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (ΣΗΘΕ), ενώ Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας λειτουργούν ήδη στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, με καύση βιοαερίου και φυσικού αερίου.

    Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ιδιοκαταναλώνεται στο ΚΕΛΨ, ενώ η τυχόν περίσσεια αυτής εξάγεται προς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.

    Επεξεργασία ανακτημένου νερού στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) και στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)

    Με την κατασκευή των έργων για την επεξεργασία της ιλύος στις ΜΕΝ, επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού που προκύπτει από την φυγοκέντρηση της προκύπτουσας, από τη διϋλιστική διαδικασία του νερού, ιλύος. Το νερό αυτό, προστίθεται στις ποσότητες του νερού που χρησιμοποιούνται για τις πλύσεις των φίλτρων των διυλιστηρίων, το σύνολο των οποίων επιστρέφει στο υδραγωγείο Μόρνου προς εκ νέου επεξεργασία.

    Μέρος από την επεξεργασμένη εκροή (απολυμασμένο νερό και μη απολυμασμένο βιομηχανικό νερό) του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) και απολυμασμένο νερό του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ), χρησιμοποιείται εντός των εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση αναγκών σε νερό χρήσης (π.χ. άρδευση, ψύξη εξοπλισμού, πλύσεις και άλλες χρήσεις).

    Επαναχρησιμοποίηση με απευθείας άντληση από το δίκτυο (sewer mining)

    Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση του νερού αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του νερού μέσα από το τρίπτυχο Νερό – Ενέργεια – Ύλη, στο οποίο εστιάζει η κυκλική οικονομία.

    Η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην αποκεντρωμένη επαναχρησιμοποίηση μη πόσιμου νερού, με την επιτόπου αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων κατευθείαν από το δίκτυο αποχέτευσης, μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας Sewer Mining (SM). Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία, είναι ουσιαστικά μια κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις για τη διαφύλαξη του υδάτινου πόρου»