• Most Popular

    The wise man: Οι νεες Business Vodafone – Forthnet. Θα τους βγουν; Τι γίνεται με την Intracom;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    illustrate the wise manH καταχρεωμένη Forthnet, που συνέχισε να λειτουργεί χάρη στον παράδοξο τρόπο που βρήκαν οι τράπεζες για να την ξαναχρηματοδοτήσουν, σκοπεύει να εισέλθει στην κινητή τηλεφωνία ακολουθώντας το πρότυπο της Cyta ως virtual mobile operator σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την αγορά των τηλεπικοινωνιών.

    Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά θα χρησιμοποιεί δίκτυο από τη Vodafone. Όπως γίνεται αντιληπτό αν δεν βγει και αυτό στη Fοrthnet, τότε η εταιρεία δεν έχει πολλά ψωμιά και θα ψάχνουμε να βρούμε ευθύνες σε αυτούς που την ξαναδάνεισαν.

    «Γκρίνιες» για τις καθυστερήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ

    Περίεργα πράγματα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ στο ΤΑΙΠΕΔ όπως πληροφορείται η στήλη. Γενικά το τελευταίο χρονικό διάστημα τους ασκείται υπερβολική κριτική από ορισμένα ΜΜΕ περί καθυστερήσεων. Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η στήλη τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικότερα μετά την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα γίνονται στοχευμένες διαρροές εναντίον τους, οι οποίες ωστόσο είναι κατά ένα τρόπο «περίεργες». Κατά κάποιο τρόπο δημιουργείται ένα έντονο κλίμα πίεσης που ίσως σχετίζεται με συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις και την επίσπευσή τους.

    Η αλήθεια είναι ότι τα δύο από τα τρία εναπομείναντα μέλη στο ΔΣ είναι άνθρωποι που θεωρούνται του περιβάλλοντος Πιτσιόρλα, επομένως η όποια κριτική περί καθυστερήσεων σε αντίθεση με πριν ίσως είναι λίγο άδικη. Καθυστερήσεις υπάρχουν και πολλές αλλά όταν ένας οργανισμός όπως το ΤΑΙΠΕΔ αφήνεται στην τύχη του και λειτουργεί ένα Δ.Σ. με τρία μέλη, τότε είναι αναπόφευκτες. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει ότι κάποιοι πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα….

    Intracom: Τα «κουμπαριλίκια» η «ευνοιοκρατία» και τα «χρυσαμειβόμενα ρετιρέ»

    Την περασμένη εβδομάδα η στήλη είχε αναφερθεί στο πικραμένο στέλεχος της Intracom που διέρρεε διάφορα πράγματα για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της εταιρείας. Μάλιστα είχαμε δεσμευτεί ότι θα επανέλθουμε με πιο πολλά. Φαίνεται ότι πίκρα είναι μεγάλη εξ’ ου και τα «μαχαιρώματα». Το «πικραμένο» στέλεχος κάνει λόγο για «κουμπαριλίκια», «κολλητιλίκια», «χρυσαμειβόμενα ρετιρέ» και «ευνοιοκρατία».

    Μάλιστα γίνεται λόγος για «δημοσιοϋπαλληλική συμπεριφορά» από ορισμένους η οποία ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις επιβραβεύεται με προαγωγές κτλ. Η αλήθεια είναι ότι «μαχαιρώματα» μπορούν να υπάρξουν και στις καλύτερες οικογένειες.

    Ειδικά όταν στη μέση μπαίνουν καριέρες ή καμιά φορά ανεξήγητες μετακινήσεις ή ακόμη και απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση η στήλη δεσμεύεται πως όταν έχει νεότερα θα ενημερώνει. Εκτός και αν η πικρία σταματήσει εδώ.

    ΜΕΤΚΑ-IPS, από το παρελθόν η σχέση…

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου
    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 60. Επικεφαλής Μυτιληναίος

    Η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, που σε μερικούς μήνες θα απορροφηθεί από τον όμιλo, ανακοίνωσε χθες την συμμετοχή της (10%) σε μία εταιρεία που εδρεύει στη Βουλγαρία, την International Power Supply A.D. (IPS), η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και προμηθεύει προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων το βραβευμένο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid), Exeron. Η IPS, της οποίας η ιστοσελίδα είναι ακόμα υπό κατασκευή (!), συνεργάζεται με τη ΜΕΤΚΑ εδώ και χρόνια, αφού η ελληνική εταιρεία αποτελεί μεταπωλητή της, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Αφρικής.

    Με την συμμετοχή Συνεπώς η συμφωνία έρχεται από το παρελθόν και στηρίζει το μέλλον. Ταυτόχρονα αποκτά και τάξη μεγέθους αποτίμησης αφού η συμμετοχή 10% με 10 εκατ. ευρώ διαμορφώνει την αξία της εταιρείας σε 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η METKA έχει και δικαίωμα προαιρετικής απόκτησης επιπλέον μεριδίου 10% και εισφορά σε μετρητά.

    Jumbo βλέπει πάνω, αλλά η μετοχή βαραίνει…

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo
    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo

    Πάντως, η Jumbo ούτε κρίση αντιμετωπίζει, ούτε πισωγύρισμα κάνουν οι πωλήσεις της. Επιβράδυνση όμως αβντιμετωπίζει. Η εταιρεία ενημέρωσε για τις πωλήσεις της την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016 (+8,11% 401,9 εκατ. ευρώ). Στο β΄τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 5,7%, αλλά το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν το μισό από την αύξηση των πωλήσεων +11,5% στο α΄τρίμηνο. Συνεπώς επιβράδυνση υπάρχει.

    Στην Ελλάδα οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν μόλις 1,5% παρά το ότι λειτούργησαν δύο λιγότερα καταστήματα. Οι πωλήσεις στην Κύπρο ενισχύθηκαν 3% ενώ με διψήφια ποσοστά έτρεξαν οι πωλήσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η διοίκηση δεν άλλαξε τους στόχους που έχει θέσει για το σύνολο του της τρέχουσας οικονομικής χρήσης που κλείνει τον Ιούνιο του 2017 και προβλέπει αύξηση πωλήσεων μεταξύ 4-7%.

    Η μετοχή πάντως χθες πήγε κόντρα στο ρεύμα αφού έκλεισε με άνοδο 3,84% στα 14,59 ευρώ αν και περισσότερο φάνηκε ως αντίδραση στην πτώση της αμέσως προηγούμενης ημέρας κατά 4,62%. Οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω άνοδο προς τα 16 ευρώ, αλλά το διάγραμμα της τιμής της μετοχής αρχίζει να χαλάει αφού έχει κάνει σημείο καμπής στα ψηλά και και βλέπει προς τα κάτω…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  The Wise Man: Απολύσεις και γκρίνιες στον εφοπλιστικό όμιλο Αγγελικούση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The wise man: Ποια εταιρία έχει όλα της τα λεφτά σε τράπεζα στο Παρίσι και οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Τι συμβαίνει στην Intracom; Ποιος διαρρέει απόρρητες πληροφορίες;



    ΣΧΟΛΙΑ