• Most Popular

    Στέφανος Μάνος: Πώς πρέπει να επιλέξουμε τους δημάρχους μας

    • NewsRoom
    Στέφανος Μάνος

    Στέφανος Μάνος


    Η επιλογή δημάρχου από τους πολίτες θα πρέπει να γίνεται αναλόγως της απάντησης που δίνει κάθε υποψήφιος σε τρία κρίσιμα ερωτήματα, τονίζει ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος σε άρθρο του που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, τα τρία αυτά βασικά ερωτήματα είναι: τι σκοπεύει να κάνει ο κάθε υποψήφιος σχετικά με την χρηματοδότηση που λαμβάνει ο δήμος και τον τρόπο που διοικείται η πόλη, την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και την κυκλοφορία και την στάθμευση στην πόλη.

    Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μάνου έχει ως εξής:

    «Με κύριο άρθρο υπέδειξε η Καθημερινή να μην επιλέξουμε δημάρχους με κομματικά ή άλλα άσχετα κριτήρια, αλλά να αναγκάσουμε τους υποψηφίους να μας δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα για το πως θα μαζέψουν τα σκουπίδια π.χ.

    » Θυμήθηκα ότι προ διμήνου έγραψα εδώ ότι φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα επιλέξουμε δημάρχους επιπόλαια, κοντόφθαλμα, χωρίς κριτήρια. Και συνέχισα: Οι Δήμοι έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Όλοι όμως αντιμετωπίζουν τρία προβλήματα.

    » 1. Πώς χρηματοδοτούνται και κυβερνώνται. 

    » 2. Πώς διαχειρίζονται τα απορρίμματα.

    » 3. Πώς διαχειρίζονται την κυκλοφορία και τη στάθμευση.

    » Θα ήθελα κάθε υποψήφιος να απαντήσει με σαφήνεια: 1. Θα στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη να καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση του Δήμου και να αντικατασταθεί με ανταποδοτικό τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα του Δήμου με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Η στήριξη της πρότασης Μητσοτάκη σημαίνει ότι ο υποψήφιος θέλει να αναλάβει ολοκληρωτικά την ευθύνη και την εξουσία του Δήμου.

    » 2. Θα ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων όπως, για παράδειγμα, έκανε ο Δήμαρχος Ρόδου; Στη Ρόδο ο δήμος καλύπτει ολόκληρο το νησί και δέχεται 5.000.000 τουρίστες ετησίως. Παρήχθησαν 100.000 τόνοι σκουπιδιών περίπου. Η αποκομιδή, κλπ κόστισε 84 ευρώ ανά τόνο. Στην Αθήνα παρήχθησαν 300.000 τόνοι σκουπιδιών. Η αποκομιδή, κλπ γίνεται από τις δημοτικές υπηρεσίες και κοστίζουν 350 ευρώ ανά τόνο.

    » Ανάλογα και χειρότερα ισχύουν σε πολλούς άλλους δήμους. Στην Αθήνα, αν ίσχυε το κόστος της Ρόδου, ο Δήμος θα εξοικονομούσε 80 εκ. ευρώ ετησίως. Αν εφαρμοζόταν και η πρόταση Μητσοτάκη, η μείωση του κόστους θα φαινόταν αμέσως στο πορτοφόλι των Αθηναίων.

    » 3. Το χάος που επικρατεί με τη στάθμευση σε όλες τις πόλεις κοστίζει ατέλειωτες χαμένες ώρες από τη ζωή μας διότι επιβραδύνεται η κυκλοφορία, η δική μας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο υποψήφιος θα δεσμευτεί ότι θα ιδιωτικοποιήσει, με διεθνή διαγωνισμό, τον έλεγχο της στάθμευσης;

    » Όταν με ερωτούν για τον άλφα ή τον βήτα υποψήφιο, αρνούμαι να απαντήσω αν δεν γνωρίζω τη θέση του επάνω στα τρία ζητήματα που έθεσα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στέφανος Μάνος: Χρειαζόμαστε πολιτικές-καμικάζι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέφανος Μάνος: Η οργή του τέως υπουργού όταν μπήκε σε ένα φαρμακείο



    ΣΧΟΛΙΑ