ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επιλογή δημάρχου από τους πολίτες θα πρέπει να γίνεται αναλόγως της απάντησης που δίνει κάθε υποψήφιος σε τρία κρίσιμα ερωτήματα, τονίζει ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος σε άρθρο του που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, τα τρία αυτά βασικά ερωτήματα είναι: τι σκοπεύει να κάνει ο κάθε υποψήφιος σχετικά με την χρηματοδότηση που λαμβάνει ο δήμος και τον τρόπο που διοικείται η πόλη, την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και την κυκλοφορία και την στάθμευση στην πόλη.
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μάνου έχει ως εξής:
«Με κύριο άρθρο υπέδειξε η Καθημερινή να μην επιλέξουμε δημάρχους με κομματικά ή άλλα άσχετα κριτήρια, αλλά να αναγκάσουμε τους υποψηφίους να μας δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα για το πως θα μαζέψουν τα σκουπίδια π.χ.
» Θυμήθηκα ότι προ διμήνου έγραψα εδώ ότι φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα επιλέξουμε δημάρχους επιπόλαια, κοντόφθαλμα, χωρίς κριτήρια. Και συνέχισα: Οι Δήμοι έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Όλοι όμως αντιμετωπίζουν τρία προβλήματα.
» 1. Πώς χρηματοδοτούνται και κυβερνώνται.
» 2. Πώς διαχειρίζονται τα απορρίμματα.
» 3. Πώς διαχειρίζονται την κυκλοφορία και τη στάθμευση.
» Θα ήθελα κάθε υποψήφιος να απαντήσει με σαφήνεια: 1. Θα στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη να καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση του Δήμου και να αντικατασταθεί με ανταποδοτικό τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα του Δήμου με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Η στήριξη της πρότασης Μητσοτάκη σημαίνει ότι ο υποψήφιος θέλει να αναλάβει ολοκληρωτικά την ευθύνη και την εξουσία του Δήμου.
» 2. Θα ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων όπως, για παράδειγμα, έκανε ο Δήμαρχος Ρόδου; Στη Ρόδο ο δήμος καλύπτει ολόκληρο το νησί και δέχεται 5.000.000 τουρίστες ετησίως. Παρήχθησαν 100.000 τόνοι σκουπιδιών περίπου. Η αποκομιδή, κλπ κόστισε 84 ευρώ ανά τόνο. Στην Αθήνα παρήχθησαν 300.000 τόνοι σκουπιδιών. Η αποκομιδή, κλπ γίνεται από τις δημοτικές υπηρεσίες και κοστίζουν 350 ευρώ ανά τόνο.
» Ανάλογα και χειρότερα ισχύουν σε πολλούς άλλους δήμους. Στην Αθήνα, αν ίσχυε το κόστος της Ρόδου, ο Δήμος θα εξοικονομούσε 80 εκ. ευρώ ετησίως. Αν εφαρμοζόταν και η πρόταση Μητσοτάκη, η μείωση του κόστους θα φαινόταν αμέσως στο πορτοφόλι των Αθηναίων.
» 3. Το χάος που επικρατεί με τη στάθμευση σε όλες τις πόλεις κοστίζει ατέλειωτες χαμένες ώρες από τη ζωή μας διότι επιβραδύνεται η κυκλοφορία, η δική μας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο υποψήφιος θα δεσμευτεί ότι θα ιδιωτικοποιήσει, με διεθνή διαγωνισμό, τον έλεγχο της στάθμευσης;
» Όταν με ερωτούν για τον άλφα ή τον βήτα υποψήφιο, αρνούμαι να απαντήσω αν δεν γνωρίζω τη θέση του επάνω στα τρία ζητήματα που έθεσα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στέφανος Μάνος: Χρειαζόμαστε πολιτικές-καμικάζι
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέφανος Μάνος: Η οργή του τέως υπουργού όταν μπήκε σε ένα φαρμακείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη
- 200 εκατ. ευρώ για τον «ναό» του Μαραντόνα!
- Πώς στρατολογήθηκε ο κατάσκοπος, η αφαίρεση της ιθαγένειας και ο νόμος Δένδια, το ηθικό και το νόμιμο, ο Τασούλας και τα Αρχαία Ελληνικά
- Θ. Κοτσιαρός (ΠΕΦ): Η Ακαδημία Φαρμάκου φέρνει νέο μοντέλο σύνδεσης, εκπαίδευσης και παραγωγής
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.