• Most Popular

    Δεν μπήκα στη Σχολή που δήλωσα. Και τώρα… τι;

    • NewsRoom

    Διευθυντής της ΣΒΙΕ κ. Καστρινάκης


    Συζητάμε με τον κ. Νίκο Καστρινάκη, Διευθυντή του ΙΕΚ ΣΒΙΕ, για τις εκπαιδευτικές επιλογές και τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων που, ενώ έζησαν τη βάσανο των Πανελληνίων εξετάσεων, δεν εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους.

    Κ. Καστρινάκη, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας σημαντικών αποφάσεων για πολλές οικογένειες, τα παιδιά των οποίων δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελαν στις Πανελλήνιες. Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) προβάλλουν ως μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και, μάλιστα, με σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές. Το ΙΕΚ ΣΒΙΕ είναι ένα από τα πρώτα ονόματα που έρχεται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για επαγγελματική εκπαίδευση. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής κατάρτισης έναντι των άλλων επιλογών;

    Μέσα από μια διαδρομή 50 ετών στην επαγγελματική εκπαίδευση και έχοντας παράξει περισσότερους από 35 χιλιάδες επιτυχημένους αποφοίτους, η ΣΒΙΕ έχει σφυγμομετρήσει πλήρως την ελληνική αγορά εργασίας. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η επαγγελματική κατάρτιση, όπως σήμερα εκφράζεται από το θεσμό των ΙΕΚ, δεν αποτελεί επιλογή ανάγκης αλλά ουσίας. Οι σπουδές στα ΙΕΚ διαρκούν μόνο 2,5 χρόνια και περιλαμβάνουν την εξάμηνη πρακτική άσκηση των σπουδαστών, δίνουν αναγνωρισμένο κρατικό πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, δυνατότητα συνέχισης σπουδών και, κυρίως, ρεαλιστικές προοπτικές επαγγελματικής απορρόφησης από την αγορά. Ναι, ακόμη και στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, υπάρχουν ειδικότητες όπου η επαγγελματική αποκατάσταση αγγίζει το 100%. Αναρωτιέμαι πόσα και ποια ΑΕΙ ή ΤΕΙ μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο για τους αποφοίτους τους;

    Φυσικά, όλα τα ΙΕΚ δεν έχουν το ίδιο “ειδικό βάρος”. Οι νέοι, οι νέες και οι οικογένειές τους καλούνται να επιλέξουν εκπαιδευτικούς οργανισμούς που διαθέτουν παράδοση, αξιόλογες κτιριακές – εργαστηριακές υποδομές και, πάνω από όλα, εξειδίκευση. Όταν αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που μας ταλανίζουν απευθυνόμαστε στους “ειδικούς”. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σε σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών μας.

    Μιας και μιλήσατε για εξειδίκευση, είναι γνωστό ότι η ΣΒΙΕ ειδικεύεται στα επαγγέλματα υγείας. Δίνουν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα μια ανάσα στο άγχος της οικογένειας και του παιδιού σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό του μέλλον;

    Η σταθερή προσήλωση της ΣΒΙΕ στα Επαγγέλματα Υγείας δεν προέκυψε τυχαία. Η απορρόφηση των χιλιάδων αποφοίτων μας από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, φυσικοθεραπευτήρια και κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, οπτικά καταστήματα, ινστιτούτα αισθητικής κ.ά., δικαιώνει τη διαχρονική επιλογή μας για εξειδίκευση. Πρέπει να τονίσουμε πως, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, ο τομέας Υγείας παρέχει ένα ασφαλές εργασιακό καταφύγιο, καθώς δεν κινδυνεύει να πληγεί από τα ποσοστά ανεργίας άλλων κλάδων.

    Σας μίλησα πριν για απορρόφηση που αγγίζει το απόλυτο σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Τέτοιες είναι οι Βοηθοί Φαρμακείου και η Αισθητική, όπου θα δυσκολευθεί πολύ κανείς να βρει απόφοιτο εκτός δουλειάς. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως η Νοσηλευτική, η Μαιευτική και η Φυσικοθεραπεία ανήκουν στα 10 κορυφαία επαγγέλματα από πλευράς ζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία, χιλιάδες Ελληνίδες νοσηλεύτριες και μαίες έχουν προσληφθεί σε κρατικά νοσοκομεία και μαιευτήρια της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, με πρώτο μισθό που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ!

    Στις ειδικότητες με σημαντική ζήτηση περιλαμβάνονται ακόμη η Εργοθεραπεία, η επιτυχία της οποίας εδράζεται στην ανθρωπιστική διάθεσή του Έλληνα να προσφέρει σε παιδιά και ηλικιωμένους με κινητικά, νοητικά ή άλλα προβλήματα, καθώς και η Οπτική και η Οδοντοτεχνική, οι σπουδαστές των οποίων έχουν την ευκαιρία, μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας της ΣΒΙΕ με το διάσημο ιταλικό ινστιτούτο Enrico Fermi, να αποκτήσουν άδεια άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και να λειτουργήσουν τη δική τους επιχείρηση (κατάστημα ή εργαστήριο).

    Τέλος, οι ειδικότητες “ιατρικής κατεύθυνσης”, όπως οι Βοηθοί Ιατρικών Εργαστηρίων και οι Βοηθοί Ακτινολογίας, παραμένουν υψηλά στις επιλογές των σπουδαστών, καθώς οι απόφοιτοι είναι περιζήτητοι σε ιατρικά – βιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

    Συνολικά, λοιπόν, ο τομέας της Υγείας δίνει τη σιγουριά της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, η δε ΣΒΙΕ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τιμά τον τίτλο της “Πρώτης Σχολής στα Επαγγέλματα Υγείας”. Όλα αυτά τα χρόνια, το μεγαλύτερο “παράσημό” μας είναι η αποδοχή των Ελλήνων ιατρών και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας για την ποιότητα και τη συνέπειά μας.

    Εκτός λοιπόν από την εξειδίκευση και την επιτυχημένη πορεία των αποφοίτων σας, ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ΣΒΙΕ; Ρωτώ απλά, γιατί κάποιος να την επιλέξει;

    Η ελληνική οικογένεια γνωρίζει και εμπιστεύεται τη ΣΒΙΕ. Αυτό που αρκετοί δεν ξέρουν είναι ότι είμαστε το μοναδικό ΙΕΚ που υλοποιεί συνεχώς, επί 20 και πλέον χρόνια, ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με κορυφαίους επαγγελματικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Ε.Ε. Κάθε χρόνο, δεκάδες σπουδαστές μας τοποθετούνται ως πρακτικώς ασκούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + σε περισσότερους από 40 φορείς που εδράζονται σε 10 διαφορετικά κράτη – μέλη της Ε.Ε., αποκτώντας έτσι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία ζωής. Για τη μαθησιακή εμπειρία που προσφέρει στους σπουδαστές της και για το δίκτυο των ευρωπαϊκών φορέων – εταίρων της, η ΣΒΙΕ βραβεύτηκε και στα φετινά Educational Awards.

    Παράλληλα, μέσω του κολλεγίου του οργανισμού μας, προσφέρουμε στους αποφοίτους μας τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών για την απόκτηση Bachelor σε συνεργασία με τα πρώτα σε κατάταξη πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα της Υγείας. Τέλος, οι ευρωπαϊκού επιπέδου εγκαταστάσεις μας, τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες εργασίας και οι καταξιωμένοι καθηγητές μας, έμπειροι επαγγελματίες υγείας οι ίδιοι που μας τιμούν ως συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια, συνθέτουν το ισχυρό αποτύπωμα της ΣΒΙΕ τόσο στην επαγγελματική εκπαίδευση όσο και στην αγορά εργασίας.

    Δεν είναι υπερβολή να πω ότι αποφοίτους της ΣΒΙΕ θα βρει κανείς σε θέσεις – κλειδιά σε όλους τους σημαντικούς φορείς Υγείας ανά την Ελλάδα. Και αυτό πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο.

    Ποιος είναι ο κ. Νίκος Καστρινάκης

    Διευθυντής της ΣΒΙΕ κ. Καστρινάκης

    Ο Νίκος Καστρινάκης είναι μοριακός βιολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc από το Imperial College του Λονδίνου και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστολογίας & Εμβρυολογίας, έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση και στο συντονισμό πλήθους ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, παρουσιάσεις σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια, κεφάλαια σε βιβλία, άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης και ομιλίες κατόπιν προσκλήσεως. Το διδακτικό του έργο συνίσταται σε μεγάλο αριθμό διαλέξεων στο πλαίσιο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων της Ιατρικής Σχολής, καθώς και στην πολυετή διδασκαλία τμημάτων ΙΕΚ του τομέα Υγείας. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του τμήματος Μοριακής Γενετικής σε διαγνωστικό εργαστήριο, ενώ από το 2011 είναι Διευθυντής του ΙΕΚ ΣΒΙΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ