• Κοινωνία

    Metaverse: Ποιες πλατφόρμες θα είναι τα social media του αύριο

    • NewsRoom


    Τα social media κυριαρχούν σήμερα στην επικοινωνία και την κοινωνία, όμως οι αλλαγές στην τεχνολογία αναμένεται να τα μεταμορφώσουν. Όταν το metaverse, εκτιμάται ότι νέες πλατφόρμες  θα προσελκύσουν το κοινό που σήμερα ακολουθεί τα μεγάλα social media.
    Το Metaverse είναι ένας γραφικά πλούσιος εικονικός κόσμος, στον οποίο   οι άνθρωποι θα μπορούν να εργαστούν, να παίξουν, να ψωνίσουν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι ένα δίκτυο τρισδιάστατων εικονικών κόσμων που επικεντρώνονται στην κοινωνική σύνδεση. Η πλατφόρμα metaverse είναι μια εικονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν τα πάντα, από την εικονική πραγματικότητα έως την επαυξημένη πραγματικότητα. Το Metaverse εξελίσσεται διαρκώς και οι επενδύσεις από κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Meta Platforms, η Microsoft και η Epic Games, συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξής του. Το metaverse θεωρείται ένα πολύ πιο προηγμένο προϊόν σε σύγκριση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα σημερινά δίκτυα.

    Αν και είναι αδύνατο να πούμε πότε το μετασύμπαν θα αντικαταστήσει τα κοινωνικά δίκτυα, σίγουρα θα ξεκλειδώσει νέες κοινωνικές και οικονομικές δυναμικές που  δε θα μπορούν να συγκριθούν με ο,τιδήποτε γνωρίζουμε σήμερα.

    Δεν είναι όλες οι πλατφόρμες ίδιες. Κάποιες είναι άκρως καθηλωτικές ως εμπειρίες, άλλες δίνουν μια ιδέα της εικονικής πραγματικότητας και βέβαια δεν ταιριάζουν όλες σε όλους. Οι πλατφόρμες Sandbox, Decentraland, Somnium Space, Meta και άλλες  προσφέρουν τις δικές τους εκδόσεις της πραγματικότητας Web3.

    Ακολουθεί η λίστα με τις 10 κορυφαίες πλατφόρμες metaverse που θα αντικαταστήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μέλλον σύμφωνα με το  analyticsinsight.net.

    Decentraland: Το Decentraland είναι η πρώτη πλατφόρμα στο metaverse που βασίζεται στο blockchain. Είναι μια πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας   στο blockchain Ethereum. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να βιώνουν και να δημιουργούν έσοδα από περιεχόμενο και εφαρμογές.

    Sandbox: Το Sandbox είναι ένα εικονικό Metaverse όπου οι παίκτες μπορούν να παίξουν, να δημιουργήσουν, να κατέχουν και να δημιουργήσουν έσοδα από τις εικονικές τους εμπειρίες. Η πλατφόρμα παιχνιδιών blockchain Sandbox αποτελείται από τρία ενσωματωμένα προϊόντα που μαζί παρέχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες.

    Axie Infinity: Το Axie Infinity είναι ένα gaming Metaverse που βασίζεται σε blockchain στο οποίο οι παίκτες συλλέγουν και …εκτρέφουν ψηφιακά κατοικίδια που ονομάζονται Axies, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανταγωνιστούν σε ένα παιχνίδι με κάρτες. Οι παίκτες του Axie Infinity συλλέγουν και κόβουν NFT που αντιστοιχούν στα ψηφιακά κατοικίδια εμπνευσμένα από το axolotl, γνωστά ως Axies.

    Bloktopia: Το Bloktopia είναι μια πλατφόρμα Metaverse σχεδιασμένη ως ουρανοξύστης με 21 επίπεδα, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν καθορισμένους χώρους από την κάτοψη μέσω του διακριτικού κρυπτονομίσματος της πλατφόρμας, BLOK.

    Zepeto: Η Zepeto μεταπήδησε στη βιομηχανία του metaverse πριν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς με έδρα την Καλιφόρνια, όπως η Meta Platforms Inc., παλαιότερα γνωστή ως Facebook. Η Νοτιοκορεατική Metaverse Platform Zepeto εξασφάλισε πρόσφατα επένδυση 150 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ιαπωνικό πολυεθνικό όμιλο Soft Bank.

    Roblox: Στο metaverse Roblox  οι μάρκες και οι τάσεις της πραγματικής ζωής οδηγούν σε περισσότερες εταιρείες να συνεργάζονται με την πλατφόρμα Roblox. Είναι μια πλατφόρμα metaverse τύπου Lego όπου οι χρήστες μπορούν να παίξουν παιχνίδια που έχουν φτιαχτεί από άλλους χρήστες.

    Nike: Η Nike Inc. ανοίγει τον κόσμο της στο metaverse. Ο γίγαντας αθλητικών ειδών συνεργάζεται με την πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών Roblox στη Nikeland, έναν δωρεάν εικονικό κόσμο με παιχνίδια όπως το dodgeball και το floor-is-lava.

    Gather: Το Gather είναι μια πλατφόρμα συνομιλίας μέσω βίντεο που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τις εικονικές αλληλεπιδράσεις πιο ανθρώπινες.  Δίνει τη δυνατότητα διασυνδέσεων σύνδεση σε όλους για να φημιουργήσουν στο Metaverse, ένα εικονικό στρώμα πάνω από τον φυσικό κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν.

    BollyHeroes: Το BollyHeroes NFT Project επιδιώκει   την κατασκευή ενός παράλληλου Bollywood Metaverse σε συνεργασία με πραγματικούς συνεργάτες. Είναι η ανάπτυξη ενός Bollyverse που βασίζεται στους χαρακτήρες που δημιουργούνται από την κοινότητα.

    Space Somnium: Το Somnium Space είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν ψηφιακή γη, να χτίσουν σπίτια και κτίρια, να παίξουν υπερρεαλιστικά βιντεοπαιχνίδια, να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, να προσφέρουν συναυλίες και ζωντανές εκδηλώσεις. Ο Artur Sychov, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Somnium Space, ξεκίνησε την πλατφόρμα το 2017 και την άνοιξε στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο χώρος είναι προσβάσιμος μέσω εικονικής πραγματικότητας, υπολογιστή και ιστού, ο οποίος είναι επίσης προσβάσιμος από κινητά.



    ΣΧΟΛΙΑ