• Ενέργεια

    Η ΕΕ βρήκε τρόπο να αναπληρώσει το ρωσικό ντίζελ

    • NewsRoom


    Νέους εμπορικούς πόλους κατάφερε τελικά να προσελκύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια προϊόντων διύλισης πετρελαίου (κυρίως ντίζελ), μετά από την απαγόρευση της εισαγωγής από τη Ρωσία, η οποία τέθηκε επίσημα σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

    Οι παραδόσεις από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ ανθούν, με τις ροές από τη Σαουδική Αραβία να αναμένεται να φτάσουν σε νέο υψηλό περίπου 324.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ τα φορτία από τις ΗΠΑ αναμένεται να είναι τα μεγαλύτερα από τον Αύγουστο του 2020.

    Παράλληλα, οι αποστολές από την Ασία αναμένεται να μειωθούν αυτόν τον μήνα, ενώ τα φορτία τύπου ντίζελ από την Ινδία αναμένεται να αυξηθούν.

    Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ανακούφιση για τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Καθώς η Ρωσία κατείχε περίπου το 40% των πετρελαιοειδών που εισάγονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τυχόν αποτυχία εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων, θα απειλούσε τη διαθεσιμότητα του καυσίμου που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από τη βιομηχανία έως τις οδικές μεταφορές.

    Οι συνολικές αφίξεις ντίζελ και βενζίνης, αναμένεται να εκτιναχθούν σε υψηλό τεσσάρων μηνών περίπου 1,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από την εταιρεία ναυτιλιακών αναλύσεων Vortexa Ltd.

    Εξαιρουμένης μιας περιόδου λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης των εισαγωγών – όταν οι χώρες συγκέντρωναν αποθέματα ενόψει της επικείμενης απαγόρευσης- οι ροές του Μαΐου είναι σύμφωνες με τις μέσες αποστολές το 2022 και αυξάνονται από έτος σε έτος.

    Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές ρωσικής νάφθας από τη Νότια Κορέα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν καθώς οι μεταποιητές στον ασιατικό κόμβο πετροχημικών επιστρέφουν στο εμπόριο, αφού το απέφευγαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

    Αυτό θέτει τις εισαγωγές σε τροχιά για το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο σε περίπου ένα χρόνο, αν και ο αριθμός παραμένει πολύ χαμηλότερος από τα επίπεδα πριν από την ρωσική εισβολή.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική: Η Optima bank ειδικός διαπραγματευτής

    Coca-Cola HBC: Ποιοι οι νέοι αναπτυξιακοί στόχοι



    ΣΧΟΛΙΑ