• Mononews TV

    Ξαφνικός έρωτας των Ελλήνων για χρυσές λίρες – Ρεκόρ 10ετίας οι αγορές που έγιναν στο πρώτο 3μηνο της χρονιάς – mononewsTV


    Έκπληξη και μάλιστα ηχηρότατη έκρυβαν τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, με μεγάλη καθυστέρηση, από την Τράπεζα Ελλάδος.

    Εκείνο που αναδύεται μέσα από τα στοιχεία, είναι ένας θυελλώδης…ξαφνικός έρωτας των Ελλήνων για χρυσές λίρες. Και τούτο γιατί οι αγορές που έγιναν ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. Εξέλιξη εξηγήσιμη σε σημαντικό βαθμό, αφού η γεωπολιτική αστάθεια που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδότησε τη διεθνή έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον «βασιλιά» των μετάλλων.

    Αφήνοντας στην άκρη το τοκογλυφικού χαρακτήρα spread των τιμών, οι Έλληνες ιδιώτες αγόρασαν στο πρώτο τρίμηνο 17.580 χρυσές λίρες από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Με την εκτιμώμενη αξία των τοποθετήσεων να κινείται στα επίπεδα των 8,3 εκατ. ευρώ.

    Όπως προκύπτει από τα διαχρονικά στοιχεία της Τ.τ.Ε οι αγορές που έγιναν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022, ήταν ποσοτικά οι μεγαλύτερες σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Καθώς η αμέσως προηγούμενη έξαρση της ζήτησης έχει καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν και είχαν αγοραστεί 39,641 χρυσές λίρες. Εν μέσω του κοινωνικού θυμού για την αμοραλιστική πολιτική των μνημονίων, των ισχυρών ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και του ανοικτού ενδεχομένου της εξόδου της χώρας από το ευρώ…

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ