• Mononews TV

    Το πρώτο υψηλής ανάλυσης 4K video από τον πλανήτη Άρη


    Για πρώτη φορά έχουμε βίντεο υψηλής ανάλυσης από τον μακρινό πλανήτη, Άρη!

    Με τη βοήθεια νέων πανοραμικών εικόνων που τραβήχτηκαν από το Curiosity Rover που βρίσκεται πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη, προέκυψε ένα βίντεο από μια συρραφή χιλιάδων εικόνων υψηλής ανάλυσης.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι ειδικοί είναι ο ρυθμός με τον οποίο τα rover μπορούν να στείλουν δεδομένα πίσω στη Γη.

    To Curiosity μπορεί να στείλει δεδομένα απευθείας στη Γη με 32 kilobit ανά δευτερόλεπτο. Αντ ‘αυτού, όταν το rover μπορεί να συνδεθεί στο Mars Reconnaissance Orbiter, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη, έχουμε καλύτερες ταχύτητες, δηλαδή 2 Megabyte ανά δευτερόλεπτο.

    Ωστόσο, αυτή η σύνδεση είναι διαθέσιμη μόνο για περίπου 8 λεπτά κάθε αρειανή ημέρα. Όπως θα περίμενε κανείς, η αποστολή βίντεο HD σε αυτές τις ταχύτητες θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

    Καθώς τίποτα δεν κινείται στον Άρη, είναι πιο λογικό να γίνεται λήψη και αποστολή φωτογραφιών. Από αυτές τις εικόνες, με κατάλληλη επεξεργασία, δημιουργήθηκαν τα πανοραμικά/μωσαϊκά που βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο.

    Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο γιατί η ανθρωπότητα δεν έχει δει ποτέ ένα ουράνιο σώμα, και συγκεκριμένα τον πλανήτη Άρη, με τόση λεπτομέρεια και σε κινούμενη εικόνα.

    Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά στον Κόκκινο Πλανήτη κι ας προσπαθήσουμε να τον οραματιστούμε ως το δεύτερο σπίτι της ανθρωπότητας, μια πραγματικότητα που οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον…



    ΣΧΟΛΙΑ