• Mononews TV

    Σούπερ μάρκετ: Deals 400 εκατ. ευρώ – Το κυνήγι για το «μεσαίο ράφι» – mononewsTV

    • NewsRoom

    Χρυσή ευκαιρία για τους μεγάλους παίκτες της οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να επεκτείνουν το δίκτυό τους και να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους μέσω εξαγορών μικρότερων αλυσίδων αποτελεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Μπορεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση να πιέζουν κατανάλωση και περιθώρια κέρδους, όμως οι αντοχές των μικρών ιδιαίτερα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο.

    Ετσι, το «μεσαίο ράφι» της αγοράς έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων που επιδιώκουν με έτοιμα καταστήματα να διευρύνουν το γεωγραφικό τους αποτύπωμα αλλά και τον τζίρο τους. Άλλωστε οι μικρής εμβέλειας τοπικές επιχειρήσεις αποτελούσαν ανέκαθεν ένα ελκυστικό «όχημα» επέκτασης των μεγαλύτερων αλυσίδων πολύ περισσότερο τώρα όπου με ορατό τον κίνδυνο να μην αντέξουν στους κλυδωνισμούς για τις μικρές επιχειρήσεις η απόφαση για πώληση «τώρα ή ποτέ» αποκτά μια διαφορετική σημασία.

    Οι πιέσεις στον κλάδο από τα αυξημένα κόστη που έχει προκαλέσει η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση έχει ήδη πυροδοτήσει έναν νέο γύρο συγκέντρωσης στον κλάδο που αναμένεται να ενταθεί φέτος. Η πίεση κυρίως στις μικρές αλυσίδες είναι μεγάλη. Από τη μία δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια απορρόφησης των ανατιμήσεων και από την άλλη η δυνατότητα παροχής μεγάλου εύρους προσφορών είναι περιορισμένη.

    Επιπλέον οι χαμηλότερες αποτιμήσεις λόγω της οικονομικής συγκυρίας αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό χαρτί για τους ισχυρούς του κλάδου.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9

     



    ΣΧΟΛΙΑ