• Mononews TV

    Όταν η χρηστικότητα συναντά την τέχνη: Οι πιο εντυπωσιακές γέφυρες του κόσμου

    • NewsRoom

    Όταν ένας δημιουργός αποφασίζει να αναγάγει ένα χρηστικό εργαλείο σε έργο τέχνης, τότε συμβαίνουν θαύματα!

    Ολοένα και περισσότερο, παρατηρούμε μία αυξητική τάση στα αστικά κέντρα, μία τάση για διεύρυνση και εκσυγχρονισμό, με στόχο να διευκολύνεται η απαιτητική και σύνθετη καθημερινότητα των κατοίκων των μεγαλουπόλεων, να ελαττώνεται ο χρόνος και να αυξάνονται οι ταχύτητες. Μία χαρακτηριστική προσθήκη προς την κατεύθυνση αυτή, στην εικόνα ενός μεγάλο αστικού κέντρου, αποτελούν οι γέφυρες, ένα μέσο ένωσης διαφορετικών περιοχών, ένα έργο υποδομής ιδιαίτερα δύσκολο, για τη δημιουργία του οποίου απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια, αλλά και πολύ ανθρώπινο δυναμικό για την διεκπεραίωσή του.

    Ωστόσο, πέρα από την αντικειμενική δυσκολία της πραγματοποίησης ενός τέτοιου έργου, για τους δημιουργούς του, αλλά πολλές φορές και για την ίδια την πολιτεία που θα φιλοξενήσει μία γέφυρα, η κατασκευή της αποτελεί και ένα στοίχημα, που σχετίζεται με τον σχεδιασμό. Συχνά, τα έργα υποδομής αποκτούν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, γι΄αυτό και πολλές φορές το αποτέλεσμά τους είναι κατασκευές που θυμίζουν πραγματικά έργα τέχνης.

    Ξεχωρίσαμε 10 από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες του κόσμου, με μοναδικό σχεδιασμό και εντυπωσιακές κατασκευαστικές λεπτομέρειες, που αλλάζουν την φυσιογνωμία του μέρους όπου φιλοξενούνται και συστήνουν στον κόσμο την εικόνα του μέλλοντος:

    1. Moses Bridge, Ολλανδία

    Το κύριο χαρακτηριστικό των επονομαζόμενων Κάτω Χωρών είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, γι’ αυτό άλλωστε και ονομάστηκαν έτσι. Εξαιτίας των ζητημάτων που δημιουργεί το δεδομένο αυτό, οι Ολλανδοί, ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, ξεκίνησαν να κατασκευάζουν λειτουργικά φράγματα και κανάλια, από τα οποία ωστόσο δεν απουσιάζει το design.

    Μία από τις κατασκευές των Ολλανδών που ξεχωρίζουν είναι η γέφυρα που βρίσκεται στη δυτική Βραβάντη, μια επαρχία της Ολλανδίας, στα σύνορα της χώρας με το Βέλγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή της συγκεκριμένης γέφυρας προέκυψε από την ανάγκη να κατασκευαστεί μια τάφρος, που οδηγεί στο Fort de Roovere.

    Η γέφυρα είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από αδιάβροχο ξύλο, ενώ η στάθμη του νερού αγγίζει οριακά το ύψος της ξύλινης κατασκευής.

    Moses Bridge, Ολλανδία

    2. Veluwemeer Bridge, Ολλανδία

    Ένα ακόμη εντυπωσιακό έργο βρίσκεται στην Ολλανδία, με την έμπνευσή του να είναι επίσης αποτέλεσμα της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής. Το 2002 κατασκευάστηκε στην Ολλανδία το υδραγωγείο Veluwemeer, με μήκος 19 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα. Μαζί με το υδραγωγείο κατασκευάστηκε και η γέφυρα της περιοχής, που περνά μάλιστα κάτω από την επιφάνεια του νερού, με συνολικό βάθος τρία μέτρα. Χάρη στην κατασκευή αυτή, διευκολύνονται, σε καθημερινή βάση, περίπου 28.000 οχήματα.

    Veluwemeer Bridge, Ολλανδία

    3. Henderson Waves Bridge, Σιγκαπούρη

    Η εντυπωσιακή γέφυρα της Σιγκαπούρης είναι γνωστή και ως «η γέφυρα του φιδιού», λόγω του ιδιαίτερου σχήματός της. Έχει συνολικό μήκος 274 μέτρα και βρίσκεται 36 μέτρα πάνω από το δρόμο Henderson. Όσο εντυπωσιακό είναι το εξωτερικό της, άλλο τόσο είναι και το εσωτερικό της γέφυρας, το οποίο διαθέτει χώρο για πεζούς, αλλά και παγκάκια, από τη μία πλευρά, στα οποία μπορούν να καθίσουν οι διερχόμενοι για να ξεκουραστούν. Παράλληλα, από την άλλη πλευρά μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα από ψηλά μέσα από τα τα κυκλικά παράθυρα που υπάρχουν σε όλο το μήκος της.

    Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι η εν λόγω γέφυρα, με το αδιαμφισβήτητο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχει και οικολογικό χαρακτήρα, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή των υλικών κατασκευής της, έτσι ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

    Henderson Waves Bridge, Σιγκαπούρη

    4. BP Bridge, Σικάγο

    Σίγουρα μία από τις πιο πρωτότυπες γέφυρες του κόσμου είναι αυτή που βρίσκεται στο Σικάγο και έχει κατασκευαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore και τον αρχιτέκτονα Frank Gehry. Πρόκειται για μία πεζογέφυρα, μήκους 285 μέτρων. Η γέφυρα είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από χάλυβα και εγκαινιάστηκε το 2004, μαζί με το Millennium Park.

    BP Bridge, Σικάγο

    5. The Helix Bridge, Σιγκαπούρη

    Είναι γνωστή η τάση της Σιγκαπούρης τα τελευταία χρόνια να καινοτομεί, πρωτοπορώντας στις εντυπωσιακές, άρτια τεχνολογικές κατασκευές, που μας εισάγουν για τα καλά στο μέλλον. Η Σιγκαπούρη είναι άλλωστε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κράτη του κόσμου. Η Helix Bridge είναι μία ξεχωριστού ενδιαφέροντος πεζογέφυρα στο κέντρο της πόλης. Εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου του 2010 από το Αυστραλιανό στούντιο αρχιτεκτονικής Cox Architecture. Πηγή έμπνευσης των σχεδιαστών της γέφυρας αποτελεί το σχήμα του DNA. Ο εντυπωσιακός διάδρομος έχει συνολικό μήκος 280 μέτρα, ενώ το βράδυ, τα LED φώτα που την «ντύνουν» χαρίζουν στη γέφυρα εντυπωσιακό χρώμα και τονίζουν ακόμη περισσότερο το ξεχωριστό, ελικοειδές σχήμα της.

    The Helix Bridge, Σιγκαπούρη

    6. Falkirk Wheel, Σκωτία

    Αυτή η περίεργη κατασκευή, που μοιάζει περισσότερο με κύλινδρο, παρά με γέφυρα, κατασκευάστηκε για να συνδέει το κανάλι Forth and Clyde με το Union Canal. Η τσιμεντένια κατασκευή έχει διάμετρο 35 μέτρα, ενώ το έργο της δημιουργίας της ήταν τόσο απαιτητικό, που για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκε να εργαστούν συνολικά 1.000 άτομα.

    Falkirk Wheel, Σκωτία

    7. Gateshead Millennium Bridge, Αγγλία

    Αυτή η πολύχρωμη κυκλική πεζογέφυρα διασχίζει τον ποταμό Tyne της Αγγλίας, αποτελώντας ένα εντυπωσιακό «στολίδι» για την περιοχή. Το 2002, η εν λόγω γέφυρα κέρδισε το βραβείο «Riba Stirling» και έκτοτε έχει καταφέρει να αποτελέσει κομβικό σημείο συνάντησης, τόσο για τους πεζούς, όσο και για τους ποδηλάτες. Η Gateshead Millennium Bridge έχει μήκος 126 μέτρα, ενώ ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη συγκεκριμένη γέφυρα να εντυπωσιάζει και να ενθουσιάζει τους τουρίστες είναι ο κομψός σχεδιασμός της αψίδας ύψους οκτώ μέτρων.

    Gateshead Millennium Bridge, Αγγλία

    8. Banpo Bridge, Σεούλ

    Μία από τις λίγες πολυεπίπεδες γέφυρες του κόσμου είναι αυτή που διασχίζει τον ποταμό Han στην Σεούλ. Η γέφυρα έχει δύο επίπεδα. Το κάτω μέρος, που βρίσκεται κοντά στο νερό του ποταμού, ονομάζεται Jamsugyo. Είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε να περνά κάτω από την επιφάνεια του νερού του ποταμού, καρά τη διάρκεια της περιόδου των έντονων βροχοπτώσεων.

    Το 2009, η κατασκευή αυτής της γέφυρας επεκτάθηκε, με την κυβέρνηση της Σεούλ να προχωρά στην δημιουργία του μεγαλύτερου σιντριβανιού πάνω σε γέφυρα στον κόσμο, του «Moonlight Rainbow Fountain». Το εν λόγω συντριβάνι διαθέτει συνολικά 380 πίδακες νερού, από τους οποίους βγαίνουν και διαφορετικά χρώματα, δίνοντας τελικά μία εντυπωσιακή εικόνα στους διερχόμενους από την γέφυρα, αλλά και από ολόκληρη την περιοχή.

    Banpo Bridge, Σεούλ

    9. Infinity Bridge, Αγγλία

    Η «γέφυρα της αιωνιότητας» διαπερνά τον ποταμό Tees της Αγγλίας. H κατασκευή της ήταν μία αρκετά σύντομη διαδικασία, καθώς για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν μόλις 18 μήνες. Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη από περίπου 450 τόνους χάλυβα. Το 2009, η γέφυρα κέρδισε το ανώτατο βραβείο του Institution of Structural Engineers για την αρτιότητα της κατασκευής της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα πράγματα, τα οποία ξεχωρίζουν σε αυτή τη γέφυρα είναι οι LED φωτισμοί που διανθίζουν την εικόνα της κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργώντας μια κομψή «σιλουέτα» μέσα στην πόλη.

    Infinity Bridge, Αγγλία

    10. Octávio Frias de Oliveira, Βραζιλία

    Μία γέφυρα για όλους είναι η Octávio Frias de Oliveira στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, καθώς καθημερινά περνούν από αυτή χιλιάδες πεζοί, ποδηλάτες, αλλά και οχήματα. Πρόκειται για μία αξιόλογη κατασκευή, που ολοκληρώνει τον αστικό χαρακτήρα της πόλης. Αποτελεί μία μεγάλη κατασκευή, ενώ, λόγω του μεγάλου μήκους της, η Octávio Frias de Oliveira συνδέει πολλούς αυτοκινητόδρομους, αλλά και αρκετές γειτονιές τριγύρω.

    Octávio Frias de Oliveira, Βραζιλία



    ΣΧΟΛΙΑ