• Mononews TV

    Νέο ρεκόρ ανόδου στις τιμές του κακάο – mononewsTV

    • NewsRoom

    Νέο ρεκόρ σημείωσε στη Νέα Υόρκη η τιμή του κακάο στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής που κατ’ επέκταση επηρεάζει τις τιμές της σοκολάτας.

    Οι τιμές έφτασαν να ενισχύονται έως και 2,2% στα 10.702 δολάρια ανά τόνο – υψηλό όλων των εποχών για το πιο ενεργό συμβόλαιο – για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο +1,7%.

    Σημειώνεται ότι οι τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, καθώς οι σοδειές στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής δέχθηκαν πλήγμα από την κακοκαιρία και τις ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες.

    Δύο μικρές χώρες της Δυτικής Αφρικής, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, παράγουν τα 2/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης του κακάο. Αλλά το φαινόμενο Ελ Νίνιο έκαψε τις καλλιέργειες κι έτσι η παραγωγή τους είναι μειωμένη φέτος πάνω από 10%.

    Οι αφίξεις κακάο στα λιμάνια της Ακτής Ελεφαντοστού ανέρχονται σε 1,31 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν, σημειώνοντας πτώση 30% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αναφέρει το Bloomberg.

    Η κατάσταση βαραίνει επίσης τις σοκολατοποιίες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

    Η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί τόσο που οι σοκολατοπαραγωγοί σκέφτονται να αυξήσουν ό,τι πρόσθετο βάζουν (φουντούκια, φρούτα κλπ.) ώστε να μειώσουν την ποσότητα του κακάο.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ