• Mononews TV

    Μία φωτογραφία που αξίζει 12,4 εκατ. δολάρια – Ρεκόρ για τον Μαν Ρέι – mononewsTV

    • NewsRoom

    Όταν ο Μαν Ρέι φωτογράφιζε την αγαπημένη του Κίκι ντε Μονπαρνάς γυμνή ως κάτω από τη μέση με δύο «ff» ώστε η πλάτη της να παραπέμπει σε βιολί, ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το έργο θα πουλιόταν έναν αιώνα μετά για 12,4 εκατομμύρια δολάρια!

    Εκείνος ήταν Αμερικανός ζωγράφος και φωτογράφος που λάτρεψε το Παρίσι και τις ωραίες γυναίκες. Εκείνη ήταν μούσα πολλών καλλιτεχνών, μοντέλο και ερωμένη του. Κι η συνάντησή τους στον Μεσοπόλεμο απέδωσε αριστουργήματα της τέχνης.

    Όταν όμως ο Μαν Ρέι -περί αυτού πρόκειται- φωτογράφιζε την αγαπημένη του Κίκι ντε Μονπαρνάς γυμνή ως κάτω από τη μέση με δύο «ff» ώστε η πλάτη της να παραπέμπει σε βιολί, ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το έργο θα πουλιόταν έναν αιώνα μετά  για 12,4 εκατομμύρια δολάρια!

    Γιατί το «Βιολί του Ινγκρές» (1924), όπως είναι ο τίτλος αυτής της πασίγνωστης φωτογραφίας, έσπασε στη δημοπρασία των Christie’s της Νέας Υόρκης κάθε ρεκόρ!

    Έτσι είναι πλέον  η ακριβότερη που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία ενώ ο Μαν Ρέι ο πιο ακριβός φωτογράφος. Καταρρίπτοντας μάλιστα και το προηγούμενο ρεκόρ  του με το έργο «Noire et Blanche» (1926), που το 2017 πουλήθηκε για 3 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον το έργο ξεπέρασε κατά πολύ την υψηλότερη εκτίμηση, που έφθανε τα 7 εκατομμύρια δολάρια.

    Το γεγονός ήταν απρόβλεπτο αλλά καθόλου σπάνιο στις δημοπρασίες, όπως αυτή, που αφορούσε την σουρεαλιστική τέχνη. Το συγκεκριμένο έργο άλλωστε, θεωρείται ιδιαιτέρως σπάνιο, καθώς πρόκειται για το πρωτότυπο, φωτογραφικό αντίγραφο, που εκτύπωσε ο Μαν Ρέι. Δημιουργήθηκε την εποχή, που είχε παραχθεί για πρώτη φορά το αντίστοιχο αρνητικό του και αυτό το καθιστά πολύτιμο στα μάτια των ειδικών της φωτογραφίας.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ