• Mononews TV

    Κώστας Βαρώτσος: «Ο Ορίζοντας κοιτάζει το μέλλον» στην Γκίζα – mononewsTV

    • NewsRoom

    Ο Κώστας Βαρώτσος στις μεγαλειώδεις πυραμίδες της Γκίζας. Στην πρώτη διεθνή έκθεση τέχνης στα 4.500 χρόνια ιστορίας περιοχής: Το οροπέδιο της Γκίζας, δυτικά του Νείλου. Εκεί όπου δεσπόζουν τα τρία εμβληματικά μαυσωλεία, οι πυραμίδες του 26ου αιώνα π.Χ..

    Ο περίφημος έλληνας γλύπτης έχει παρέμβει με δημόσια τέχνη σε όλο τον κόσμο.

    Τώρα συμμετέχει στη μεγάλη έκθεση με τη μοναδική του εγκατάσταση που τιτλοφορείται, Ορίζοντας, Horizon.

    Αθανασία, κίνηση, ακινησία

    Οκτώ μνημειώδεις μεταλλικοί κύκλοι ύψους 1,85 μέτρων έχουν τοποθετηθεί ένας δίπλα στον άλλον μπροστά στον γεωμετρικό όγκο των πυραμίδων.

    Μεγάλη επιφάνεια γυαλιού καλύπτει μέχρι τη μέση κάθε κύκλο. Η τραχιά επιφάνεια του γυαλιού αντανακλά, απορροφά, εμποτίζεται από το αμείλικτο φως και το ενιαίο χρώμα της ερήμου.

    Δημιουργείται έτσι η ψευδαίσθηση ότι μέσα στους τροχούς ρέει υγρό στοιχείο, ρευστότητα, πηγές νερού μπροστά στις πυραμίδες. Ενώ η κυκλική μορφή μοιάζει να συμβολίζει ξανά την αίσθηση της ροής και της κίνησης. Όλα αυτά σε αντίθεση με την ακινησία της μνήμης στην πυραμίδα ή αλλιώς με το αιώνιο ταξίδι, μία ωδή στην αθανασία της ψυχής με παντελή έλλειψη πεισιθάνατου τόνου.

    Μια ονειροφαντασία

    Το γλυπτό εν ολίγοις ξεφυτρώνει από το έδαφος, μεσουρανεί σαν οφθαλμαπάτη. Η γνώριμη λειτουργία στο περιβάλλον της ερήμου, που ταυτόχρονα αποτελεί σταθερό προβληματισμό στην ιστορία της τέχνης. Πού άραγε βρίσκεται η αλήθεια; Είναι αληθινό ή φαίνεται; Μήπως τελικά η ίδια η ζωή συνιστά ένα όνειρο, όπου το παράλογο μοιάζει εντελώς λογικό;

    Ο Ορίζοντας -θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει- συμπυκνώνει το μακρόπνοο πνεύμα, το μακροσκοπικό βλέμμα ή την πνευματική εγγύτητα των Πυραμίδων με τον ποταμό Νείλο, τη φύση, την αιωνιότητα.

    «Η σημασία του καλλιτεχνικού έργου σχετίζεται με την ικανότητά του να συνάπτει συνδέσεις ανάμεσα σε όλα τα φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου», είχε δηλώσει επ’ ευκαιρίας της έκθεσης ο Κώστας Βαρώτσος.

    «Για μένα, ο ορίζοντας πάντα εκφράζει μία πρόβλεψη για το μέλλον, τείνοντας προς κάτι που έρχεται, εκφράζοντας την έννοια του ορίζοντα στο χώρο και παράλληλα καθορίζοντας μια θετική στάση ζωής». (For me, the horizon has always been a prediction of the future, towards something coming, defining the concept of the horizon in space, but at the same time determining the position toward life).

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ